Biografi: Michelle Obama

Liza Mundys biografi över Michelle Obama
[Foto: Hemmakatten, på bokomslaget]

Liza Mundy har skrivit biografin över Michelle Obama. Den skrevs under några år innan det stod klart att Barack Obama blev USA:s första afrikanamerikanske president. Boken bygger på tidiga intervjuer med Michelle Obama, men framförallt på intervjuer med vänner, bekanta, kollegor och tal som Michelle själv har hållit under de olika kampanjer som Barack deltagit i. Innehållet känns dokumentärt, gjort lite på avstånd, och bjuder inte på Michelle Obamas egna innersta tankar. Det är en nackdel. Å andra sidan är biografin ett intressant tidsdokument över ett fenomen av sällan skådat slag. Hur en välutbildad och karismatisk politiker och hans hustru gör kometkarriär och behandlas som superstjärnor, fastän för att citera Michelle, "de är bara vanliga människor, Barack är bara en man".

I boken följer man Michelle under uppväxtåren i Southside-området i Chicago. Det var segregerat med all den problematik det innebär och en tuff stad att växa upp i. Men det var bra sammanhållning i kvarteren och i släkten och sunda familjevärderingar där framgång, lojalitet och att göra sitt bästa inpräntades som nyckelbegrepp redan från början. Att Michelle Obama, född Robinson, är framgångsrik och smart av egen kraft blir tydligt i boken. Genom utbildningar på Ivy League-universiteten Princeton och Harvard (juridik), har hon en stabil grund att stå på. Som chef inom Chicagos sjukvård där kommunikation mellan sjukhus och medborgare var nummer ett på hennes agenda, vet hon hur relationer mellan människor ska byggas. Hon framställs som superorganiserad, effektiv, empatisk, kvick i repliken och som en social ekvilibrist. Enligt Mundy har också Barack den djupaste respekt för Michelle på alla plan. Det är hon som bestämmer hemma och är en av hans närmaste personliga rådgivare. Michelle Obama framställs som en kvinna med skinn på näsan. Hon har stor utstrålning och påverkan på människor. Perfekt matchning till sin man. De gör varandra starkare.

Baksidan av ett offentligt politikerliv framkommer också tydligt. Och den hårda kampen att få ihop en krävande yrkeskarriär med ett balanserat familjeliv. I princip omöjligt under de förutsättningar som kommer med en presidentvalskampanj. Bitvis spännande läsning om uppväxten och de rasfrågor som ständigt är aktuella och hur politikerkampanjerna drivs, men aningen för distanserat kring Michelle som person för min smak. Väntar med nyfikenhet på den "riktiga" biografin om Michelle, där hon själv håller i pennan. Barack Obama har varit en flitig författare och givit ut flera självbiografiska böcker, när är det Michelles Obamas tur?

Läs artikeln av Liza Mundy om hur det var att skriva biografin.

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0