Saffranskaka

[Foto: Hemmakatten]
Första advent igår och då passade jag på att baka den goda saffranskakan som så många gånger förr. Lätt att göra och definitivt lätt att äta upp. Här kommer receptet. Trevlig fika!
Recept saffranskaka
Ingredienser
200 g smör
eller margarin
1 pkt saffran (0,5g)
1 st sockerbit (ev)
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa florsocker (ev vid servering)
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält matfettet, låt svalna.
4. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
5. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min, eller längre tills den har stelnat.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras
Ingredienser
200 g smör
eller margarin
1 pkt saffran (0,5g)
1 st sockerbit (ev)
2 st ägg
3 dl strösocker
2,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa florsocker (ev vid servering)
Tillagning
1. Sätt ugnen på 175°.
2. Smörj och bröa en slät, rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
3. Smält matfettet, låt svalna.
4. Stöt saffranet i en mortel, gärna med en sockerbit.
5. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt saffran, matfett och mjölk. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
6. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min, eller längre tills den har stelnat.
7. Sikta ev över florsocker när kakan ska serveras

[Foto: Hemmakatten]
Kommentarer
Trackback