7 gyllene regler för en långvarig relation

[Foto: Hemmakatten]
 
John Gottman är psykolog och forskare. Han har i ett forskningslaboratorium (benämnt the love lab om man ska skoja till det) vid University of Washington studerat hur gifta par förhåller sig till varandra. Enligt Gottmans forskning finns det sju avgörande faktorer som kännetecknar en lycklig relation. Dessa finns beskrivna mer omfattande i boken "7 gyllene regler för en lycklig kärleksrelation", men här kommer en sammanfattning:
 

1. Lär känna varandra och lär er allt om vad den andre tycker om. Det gäller att veta vad den andre vill och respektera hens drömmar, oro och livsmål.

 

2. I alla relationer uppstår konflikter och kriser – fortsätt då att fokusera på det som är positivt i relationen och era gemensamma upplevelser. Med ömhet och respekt kommer man långt.

 

3. Prata mycket och ofta med varandra. Det är inte lyxupplevelser och dyra presenter som gör en relation långvarig, utan de små vardagliga kärleksbevisen.

 

4. Förhållanden där man delar på bestämmandet har störst chans att överleva. Håll förhållandet så jämlikt som möjligt och visa varandra ömsesidig respekt.

 

5. De flesta problem går att lösa om man är öppen för sin partner och för sig själv. Våga ta upp problem. Med kompromisser och överseende med partners svagheter kommer man långt.

 

6. Ibland har man olika åsikter eller uppfattning. Det är bara att acceptera. Ta en paus i en livlig diskussion och prata vidare när ni har lugnat ner er, då är det lättare att förstå din partners känslor.

 

7. Gemensamma aktiviteter tänder gnistan, vare sig det är ett intresse, en aktivitet eller synen på livet och värderingar.

 

[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0