Glädjetips

[Foto: Pinterest.com]
 
Just nu försöker jag plugga till en kommande tenta, bland annat handlar det om positiva känslor och lycka/välbefinnande. Jag stötte på ett program för att öka glädje i livet som jag vill dela med mig av. Samtidigt som det blir inlärning för mig genom att skriva det. Myctet känns igen men det kan alltid vara bra med en påminnelse. Har du själv något tips? Dela gärna med dig!
 
Vägen till glädje/lycka
 
1. Tillbringa tid med andra människor, speciellt vänner, familj och dina kära.
Den generellt sätt viktigaste och vanligaste gemensamma nämnaren för lyckliga människor är förmågan till sociala relationer, att kunna känna glädje av att umgås med andra. Odla intresse för andra människor. Ta dig tid att träffa vänner och kära. Försök att lära känna dem som finns dig nära.
 
2. Sök utmaningar och mening i arbetet.
Det andra på agendan är att ha ett arbete som känns roligt. Glada människor trivs på sitt jobb och jobbar hårt. Om ditt nuvarande jobb, eller det du studerar, inte är tillfredsställande, fundera på att byta till något som ger dig mer. Arbete som är utmanande, men ändå inom nivån för ens kompetens och färdigheter, är vanligtvis det mest tillfredsställande.
 
3. Sök efter sätt att hjälpa andra.
Att hjälpa sin nästa gör att du känner dig nöjd med dig själv och ger en känsla av mening. Det stärker självkänslan. Och så hjälper man ju faktiskt andra på köpet, en win-win situation helt enkelt. Att hjälpa andra kan få en att också glömma sina egna problem eller få dem att verka mindre i jämförelse. Det finns många ideella organisationer som gärna tar emot frivilliga.
 
4. Ta tid för dig själv; engagera dig i aktiviteter som ger dig glädje.
Vänta inte på att du ska få tid till din favorithobby eller dina intressen, ta dig tid. Många använder kalendern till arbetsrelaterade ärenden eller åtaganden. Använd den även till att planera in roliga aktiviteter för dig själv. Tänk på vad som gör dig lycklig och boka tid för/med dig själv.
 
5. Håll dig i form.
Träning har starka samband med känslomässigt välbefinnande. Behöver varken vara intensiv eller frekvent bara man gör något för att röra på sig. Helst varje dag; lagsporter, dansa, cykla, simma, trädgårdsarbete, promenader etc.
 
6. Ha en plan men var öppen för nya idéer och erfarenheter.
Det är bra att organisera tillvaron till viss del, det underlättar rent praktiskt och tidsmässigt, men ibland är de roligaste sakerna helt oplanerade. Var öppen för att ha pröva nya och andra aktiviteter och erfarenheter. Res någonstans där du aldrig har varit. Gör något på infall. Försök vara flexibel snarare än rigid och undvik slentrian.
 
7. Var optimistisk.
Försök att vara glad och se det goda i tillvaron. Försök undvik negativt tänkande. Gör inga negativa påstående, inte ens till dig själv. Försök se möjligheter och påverka det du kan påverka. Försök övertyga dig själv om att glaset faktiskt är "halv-fullt".
 
8. Låt inte saker få för stora proportioner.
Vid en motgång; sätt saker i perspektiv, försök få distans. Glada människor ser till sina möjligheter och till det som faktiskt fungerar bra. De funderar på vad de kan göra för att påverka sina problem eller vad man ska undvika i framtiden. Man kan ställa sig frågan "Vad är det värsta som kan hända?" för att få perspektiv på det som sker.
 
[Foto: Pinterest.com]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0