Parispresent

Pärldekorationer
Apple Blossom
[Foto: Hemmakatten]

De vackra ljusstakarna i glas fick jag nyligen som en present från Paris. Ståtliga och fina i formen. Ljusstakarna kommer från muséet Jaquemart André. Edouard André var en välbeställd bankir som levde i Paris på 1800-talet. Han använde sin förmögenhet till att köpa in konst till sitt hem som numera fungerar som praktfullt museum. Nelie Jaquemart, porträttkonstnär inom dåtidens socitet, mötte Edouard när hon skulle måla hans porträtt. Hon blev sedemera hans hustru och delade sin mans passionerade intresse för konst.

Paret reste varje år till Italien för att upptäcka nya begåvade konstnärer och verk att köpa med hem till sitt residens. De ägnade sitt gemensamma liv åt att utöka den allt mer magnifika konstsamlingen. När Edouard sedan dog, tillbringade Nelie sina sista år med att komplettera tavelkollektionen och att försöka färdigställa deras gemensamma vision. Muséet Jaquemart André har idag många alster från renässansperioden, och det tillsammans med den vackra interiören i 1800-talshemmet, bokhandeln och kaféet gör det till en mycket intressant upplevelse, både ur historisk och konstnärlig synvinkel.

Källa: Jaquemart André.

Ljusstakarna kompletteras med en lika ståtlig amaryllis. Apple Blossom heter den här sorten och är vit med rosa strimmor. Vacker tycker jag! Det blir två tända ljus idag då det är andra advent. Och det här blir mina söndagsbilder till Fabriken.

Amaryllisen Apple Blossom
Ljusstakar från Jaquemart AndréLjusstakar i glas & amaryllis blir en vacker kombination
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Kommentarer
Postat av: Anonym

amaryllis hör verkligen julen/december till!

2010-12-05 @ 11:02:21
URL: http://Karinolofsson.se
Postat av: Sandra

åh vad fint! Och amaryllis är så vackra! :)

2010-12-05 @ 15:16:39
URL: http://bjorkasandras.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0