Dagens lätta


[Foto: Hemmakatten]

Dagens goda och lätta lunch/middag bestod av pressad potatis och ugnsbakad lax med vitvinssås. Jag som är en såsmänniska av stora mått laddade med en rejäl portion. Jag serverade även grekisk sallad till för att både få lite färg på och näringstillskott till måltiden.

En mycket fin dag allt som allt med trevligt sällskap stora delar av dagen. Kvällen har ägnats åt bio med en vännina, den actionfyllda Sherlock Holmes och efterföljande mysig fika på Le Pain Francais (som vanligt höll jag på att säga). Återkommer med recension på filmen, den är riktigt bra!

Recept vitvinssås (4 portioner)
1/2 fiskbuljongtärning
2 dl vitt vin
2 dl créme fraiche

Koka upp buljongen (2,5 dl vatten och halv buljongtärning). Tillsätt vinet och låt reducera till hälften. Därefter hälls créme fraichen i. Koka upp. Red eventuellt med lite maizena om du vill ha fastare konsistens på såsen. Klart!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Planering


[Foto: Hemmakatten]

Har bläddrat en hel del i trevliga kokböcker för att få inspiration till nyårsafton. Då är det knytkalas hos vänner som gäller och jag har fått fördrink med tilltugg på min lott. Ett tacksamt inslag som går att göra både aptitretande och smakrikt. Min favorit Monika Ahlberg kommer väl till pass igen. Har tre kokböcker av henne och det är lätt att fastna i de vackra bilderna och lockande recepten. Det finns mycket som jag vill laga framöver.

Men vad det gäller lördagens begivenhet lutar jag mig mot gamla favoriter som jag vet smakar gott; parmaknyten med färskoströra samt crustader med créme fraiche, rödlök- och romröra. Och så tänkte jag prova en ny variant som jag fått som tips; ostbollar med oliver eller tunnbrödsrulle med rökt lax och pepparrotsvisp. Tror det kan bli en bra kombination med tre olika sorters tilltugg. Till detta tar jag ut svängarna en aning och testar något helt nytt på dryckesfronten. Möjligt att man bara ska köra på säkra kort en sådan här middag men om det var färgen eller flaskan som lockade vet jag inte. Det blir i alla fall en rosa champagne, Paul Goerg Rosé. Hoppas, hoppas den är god nu! Någon som har provat den? Jag återkommer med bilder och omdöme på både mat och dryck!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fynd


[Foto: Hemmakatten]

Idag har jag varit ute bland butikerna och fyndat för årets julklappspengar. Jag satsar på min träning och vad passar då bättre än att komplettera med nya löparkläder. Halva priset och det var bara att slå till. Vad snabbt jag kommer att springa nu, säkert flyga fram i min Nike-tröja. Välklädd blir jag åtminstone! :)

Det var en trevlig stund på stan med en kompis och vi avslutade men en sen fika på Kafé Vanilj som var helt fullt. Mysigt och avslappnat. Nu är det dags för middag och sedan ser jag fram emot den andra och avslutande delen av Misterioso. Tycker att de har lyckats helt OK med att omvandla romanförlagan till tv-serie även om jag skulle vilja att så mycket mer är med. Det blir alltför fragmentariskt emellanåt och man kommer inte karaktärerna nära. Magnus Samuelsson (vinnare av Let´s dance) är dock en positiv överraskning. Humorn lyser igenom på ett tilltalande sätt, och skådelspelarna Shanti Roney och Claes Ljungmark är alltid sevärda.

Ha en fin kväll!

Bilderna är på en vacker hyacintgrupp som jag fick inför helgen som gick. Gillar särskilt krukan med franskt motiv.




[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Misterioso


[Foto: Skärmdump från svt.se]

Ikväll kommer jag att bänka mig vid tv:n kl 21.00 därför att då är det seriestart för kriminalserien Misterioso i SVT1. Misterioso är den första av fem filmatiseringar av Arne Dahls böcker. Jag hoppas att de olika regissörerna har förvaltat dessa deckarromaner väl, därför att originalen är mycket välskrivna, intelligenta och spännande. Just denna första som visas ikväll har jag läst och minns att personporträtten var helgjutna och intrigen både oförutsägbar och gåtfull.

I Arne Dahls polisböcker står A-gruppen i centrum, dvs "Rikskriminalens specialenhet för våldsbrott av internationell art". I spetsen av gruppen finns Paul Hjelm, smart kriminalare som leder utredningarna dit erfarenheten och intuitionen drar honom. Tillsammans har han en handfull speciellt utvalda poliser, alla med var sin spetskompetens för att tillföra gruppen bredd, djup och dynamik. Misterioso handlar i korthet om ett antal dödsfall inom finansvärlden. Mäktiga män som mördas till synes utan samband. Det blir upp till A-gruppen att lösa brotten, snabbt innan nästa offer faller. Jag tycker att det ska bli intressant att se hur väl tv-serien lyckas förvalta författargodset. Om inte annat hoppas jag det blir en spännande tv-stund. Deckare är nämligen, som många av er säkert har förstått, min melodi.


[Foto: SVT.se]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Hemmadag


[Foto: Hemmakatten]

Idag har jag verkligen gjort mig förtjänt av namnet Hemmakatten. Hela den här gråa och regniga dagen har jag tillbringat hemma. Jag valde bort reahetsen mot att få en del gjort inomhus istället. Skönt att ha tvättat, städat och fixat tills den vanliga veckan börjar imorgon igen. Fynden i butikerna finns säkert kvar några dagar till. Just nu sprider sig en underbar doft i hela hemmet. I ugnen står en saffranskaka vilket kommer bli perfekt till kvällsfikat som väntar. Den här mjuka kakan har verkligen varit en favorit den sista tiden. Det blir lätt så, att om jag väl fastnar för något eller någon så vill jag gärna ha tillgång till det mer och mer. ;) Kakan smakar i alla fall ljuvligt. Recept finns här.

Tidigare idag invigde jag en julklapp, en fin tekanna från House Doctor. Gillar storleken, formen och det söta blommönstret. En riktigt användbar gåva i Hemmakattens vardag. Till det blev det egenhändigt bakade saffrans- och valnötsbiscotti. Inte dumma de heller. Receptet som kommer från den gode Ernst finns här.

Hoppas du får en skön kväll. Nu väntar jag bara på att klockan ska ringa så att det är dags att ta ut saffranskakan och brygga te i nya kannan för dvd:n är redan laddad. Det blir serien Morden i Sandhamn då jag längtar till varmare tider!



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Julglimtar


[Foto: Hemmakatten]

Jag bjuder på några glimtar från julafton. Platsen för firandet fick ändras i sista stund pga ouförutsedda händelser men vilken stad är bättre att fira jul i än Göteborg?! Mest fördelar med det och det blev en fin och trivsam afton. En höjdare på julbordet var en av hemmet gjord slånbärssnaps, gyllenröd till färgen och mjuk till smaken. Likaså den ekologiska skinkan slank ner galant. Lite kul också att det fanns vegetariska inslag med indiskt kryddtema. Gott och uppfriskande vilket gav balans till den traditionella julmaten. Julklappsöppning, spel och en hel del chokladätande blev det också under kvällens gång. En riktigt bra och stämningsfull julafton!

Hoppas att även du har haft en fin julhelg. Idag börjar annandagsreorna. Ska du ut och jaga fynd?







[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Morden i Midsomer


[Foto: © Mark Bourdillon, från SVT.se]

Ni missar väl det nya avsnittet av Morden i Midsomer som börjar alldeles strax i SVT1? Det är något visst med brittiska deckare, i detta fall den mycket snälla varianten från Midsomer, där människorna dör som flugor och Detective Chief Inspector John Barnaby får rycka ut och lösa brott. Skådespelaren Neil Dudgeon har numera tagit över efter DCI Tom Barnaby som spelades av den i Sverige populära John Nettles. En tung mantel att axla men jag tycker att det går ganska bra. Dudgeon har en ironisk glimt i ögat som är trevlig. Och till sin hjälp har han den sympatiska kriminalinspektören Ben Jones [Jason Hughes]. På spänningsfronten är Morden i Midsomer inte speciellt avancerad. Men det enkla receptet med engelska charmiga lantmiljöer blandat med några mått mord och brittiska karaktärsskådespelare räcker ändå långt så här på juldagen.

Det ska bli trivsamt med en kopp Earl Grey till och hembakade biscotti.

Det blir fler avsnitt av Morden i Midsomer de kommande söndagarna!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Dagens stilleben


[Foto: Hemmakatten]

Med tanke på högtiden vi är inne i går dagens stilleben självklart i rött. En sprakande fin julstjärna från IKEA lyser fint i zinkkrukan från Madam Stoltz. Ljusstaken i glas kommer från Marias presenter. Även den lilla silvergranen tror jag kommer därifrån. Det hela kompletteras med en liten genomskinlig Kivi-lykta från Iittala.

Det är många som är ute på vägarna denna helg. En av julens bästa låtar är Chris Rea och Driving home for Christmas. Vad man nu anser vara hemma. För mig är det där hjärtat är...



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Julafton


[Foto: Hemmakatten]

Julafton kommer att tillbringas med nära och kära. Inte alla nära och inte alla kära men det blir en lugn och skön afton. Jag är glad över att jag har några att fira med. Det finns många som sitter ensamma denna dag vilket säkert känns för en del. För andra kanske det inte spelar så stor roll utan julafton är en dag som alla andra. Min inställning är att så länge jag faktiskt har en familj att tillbringa högtider med försöker jag ta vara på det och se det positiva. Klart att inte allt flyter på friktionsfritt men du har bara en familj och det gäller att ta vara på det. Så länge det går.



[Foto: Hemmakatten]

Gårdagen var väldigt mysig och tillbringades med ena sidan av familjen. Julstämningen infinner sig verkligen i sådana stunder. När granen är stor och ståtlig, de röda julljusen brinner och det bjuds på glögg, god mat (hälleflundra med vitvinssås=mums!) och gott sällskap. Precis så där varmt och avslappnat som jag mår bra av. Tack för det!

Men nu är det joggingspåret som väntar så att jag kan sätta mig vid julbordet med gott samvete. Ledordet blir väl "in i matkoman" till middagstid! "In i dimman" får vänta till nyår... :)

Jag önskar en riktigt GOD JUL till alla mina fina bloggläsare om vi inte hörs mer idag. Kram!



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Skogschampinjonsoppa

Skogschampinjonsoppa
[Foto: Hemmakatten]

När du tröttnar på julmaten och vill äta något "lätt" kan jag verkligen rekommendera den här soppan. Jag åt något liknande på Bee Kök & Bar och vid första skeden kände jag direkt att "den här soppan måste jag prova att göra själv". Min egen variant kommer inte riktigt upp i Bee:s underbara smak men fullt tillräckligt för att jag ska göra den igen. Snart.

Recept 4 personer
200-300g skogschampinjoner (eller vanliga går lika bra)
5 dl grädde
3 dl buljong (jag tog mörk oxbuljong)
2 dl vitt vin
2-3 msk sherry
färsk timjan
färsk bladpersilja
svartpeppar
1 paket bacon

Skär skogschampinjonerna i mindre bitar och stek tills de är gyllenbruna. Lägg över svampen i en stor kastrull där buljongen kokar. Spara några till garnering! Koka svampen mjuk några minuter. Mixa sedan med stavmixer tills du får en slät soppa. Häll i vitt vin och grädde. Låt puttra några minuter. Häll i sherry och dra några tag med svartpepparkvarnen. Sist i med de färska örterna.

Under tiden som soppan kokar ihop finhackar du bacon och steker i en separat panna. Lägg bacon i botten av tallriken, häll på soppan, garnera med svampbitar och färska örter. Servera!

Jag gjorde bake-off ciabatta till med smör. Vitlökssmör för den som gillar är annars gott till när det smälter på det ugnsvarma brödet.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Julstök


[Foto: Hemmakatten]

Det börjar märkas här hemma att julen närmar sig med stormsteg. Hyacinterna har slagit ut och sprider sin väldoft. Amaryllisen har skjutit fart och en del tomtar har tittat fram. Efter jobbet idag tog jag en sväng till Nordstan. Det skulle jag inte ha gjort höll jag på att säga. Jag skulle göra helt vanliga ärenden, och hitta en julklapp till yngsta brorsan, och jag kan så här i efterhand erkänna att det finns väl bättre kvällar att göra det på än två dagar innan julafton. Trångt, svettigt, varmt, långa köer och mycket (!) folk. Samt en hel del poliser. Med en viss distans till det hela måste jag ändå säga att det gick rätt bra. Och trevligt att stöta på bekanta på julklappsjakt. Men oj vad skönt att komma ut i friska luften efteråt och traska hemåt. Och landa i soffan med ett glas glögg och pepparkaka. Och dåsa bort framför den söta romantiska komedin Definitely Maybe...

Hoppas att du kan bibehålla lugnet inför julen och inte rycks med i stressen!



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Äppelglögg


[Foto: Hemmakatten]

En eftermiddagsfika bestående av äppelglögg och lussekatt smakar riktigt gott. Tyvärr fungerar kameran inte så bra i brist på dagsljus, därav det gula ljuset. Samtidigt slår jag in paket till brorsan som fyller år idag. Snart är det dags för firande och tårta. Tur att jag joggade en sväng på förmiddagen med tanke på stundande kaloriintag. Annars känns tillvaron riktigt bra just nu. Och jag försöker njuta av det så länge det varar. Tre dagar till julafton och idag åker tomtarna fram. Hörs!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Vit jul


[Foto: Hemmakatten]

Snön lyser med sin frånvaro men jag gör mitt bästa för att få julkänsla ändå. Idag har jag tagit fram julpynt och och blommorna här hemma har fått några prydnader. Denna vita höst/vår/vinter-glöd smyckas med ett hjärta och ett God-Jul band. Svårare än så behöver det inte vara.

Dagens låtval blir Made of med Nause som jag blir pigg och glad av. Bästa låten till nyårsfesten?!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Gerbera



[Foto: Hemmakatten]

Jag är helt slut efter helgens uppladdning och dagens urladdning. Presentationen jag höll idag gick bra och jag är tacksam för det. Varje gång är ett tillfälle att träna och det kommer bara att bli lättare och lättare. Förhoppningsvis! Jag kopplar av nu och tittar på mina bilder från besöket i butiken Bagaren & Kocken. Om du inte har kommit på vad du ska köpa i julklapp rekommenderar jag starkt ett besök. Det finns så otroligt mycket snyggt, praktiskt och användbart. Jag har skrivit om butiken tidigare, det kan du läsa här. Ikväll blir det bara inspirationsbilder på det vackra porslinet från Gerbera. Perfekt porslin att servera medelhavsmat på. Varför inte i en god fetaostsallad i en himmels- eller medelhavsblå härlig skål med vågad kant? Taget om du frågar mig! :)




[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Advent



[Foto: Hemmakatten]

Fjärde advent och mindre än en vecka till julafton. Expressfart mot högtiden. En aning overkligt att det har gått så snabbt. Frukosten är avklarad och det är dags att sätta fart. Söndagen brukar vara vilodagen men idag måste jag vara alert. Förbereder en presentation till imorgon och önskar att jag hade mer tid. Och mer sömn i kroppen för att vara riktigt på hugget. Hoppas att nervositeten inför morgondagen omvandlas till koncentration och energi på ett positivt sätt. Annars får jag väl ta en kort joggingrunda för att verkligen tagga till. Pendlar mellan att önska att det bara var gjort till att någonstans se fram emot att ändå spänna bågen en aning igen. (Men mest av allt att det är klart och alla är nöjda). Håll tummarna för mig imorgon - det kommer jag att behöva!

Ikväll väntar konsert med Bo Kaspers orkester. Såg dem i augusti senast och gillar verkligen deras musik. De har ett pärlband av hits att bjuda på. Ska bli spännande att höra vad det blir för musikaliskt stuk den här gången, mer jultema kan jag tänka mig.

Ha en fin fjärde advent!



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Haga julmarknad



[Foto: Hemmakatten]

I helgen är sista chansen att besöka Haga Julmarknad. Jag och en kompis var där förra söndagen och det är precis lika mysigt som det låter. Blomsterförsäljning av amaryllis och hyacinter till bra priser. Stora lussekatter, pepparkakor, choklad och brända mandlar sprider väldoft. Allsköns julpynt i form av tomtar, julkort, smycken och träfigurer lockar ögat. Och mycket mer! Att bara strosa omkring och titta på kommersen är ett nöje i sig. Och ta en värmande fika som paus. Vi hamnade på Café Jacob vilket har en ombonad, varm inredning. Perfekt ställe för trevligt samtal och stärkande te/kaffe.


[Foto: Hemmakatten]

Får se om det blir en sista tur under helgen. En hel del annat står på programmet så det är möjligt att det inte hinns med, men vill i alla fall tipsa dig som kan. Haga Julmarknad är en trevlig aktivitet, då kvarteret i sig är väldigt stämningsfullt. Lördag 10-16, söndag 11-16. En butik som jag kan rekommendera är Market 29 samt Rum för inspiration. Bilder från den senare ser du nedan. Trevlig helg!



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

I fokus: Anna Ryman


[Foto: © Anna Ryman]

För en del verkar det vara förutbestämt vad de ska syssla med när det blir stora. Tecknen finns där tidigt och vägen känns utstakad. Konstnären Anna Ryman tillhör detta släkte. Redan som två-åring målade denna kreativa kvinna på stora papper på golvet så det stod härliga till. Och hela familjen visste. Jo, nog är det en konstnär vi har här. Och visst är det så. Anna som numera har hunnit bli 32 år har en gedigen konstnärsutbildning i bagaget och har många strängar på sin lyra. Förutom måleriet, skrivs det noveller, komponeras på gitarren eller spelas på fiolen. Och i ateljen i Majorna flödar färgen som aldrig förr. Numera har dock horisontalläget på golvets tiljor bytts till staffli i stående läge. Det skapas som aldrig förr och Anna har haft flera utställningar med sin färgstarka konst. Just nu visas hennes verk på Galleri Art On i Kungsbacka fram till och med 23 december. Och till våren är hon med, precis som förra året, i Konstrundan i Majorna. Då har den stora publiken chans att se hennes fina tavlor.



[Foto: © Anna Ryman]

Inspirationen till tavlornas motiv hittar Anna Ryman lite var stans. Det kan vara en färg, en bild eller ett gammalt fotografi från 1930-40-talet. Ibland dyker motiven upp som ett visuellt intryck i huvudet på Anna som måste målas. Dessa olika intryck blandas sedan i en härlig kompott, eller förmedlas rakt av via penseln till målarduken. I den senaste utställningen har Anna fokuserat på fåglar som motiv. Där har hon utgått från olika fotografier som hon har hittat på internet. Lagt till, dragit ifrån, satt sin egen prägel och konstnärliga tolkning. Placerat motivet i en ny kontext för att få ett unikt uttryck. Men varför blev det just fåglar kan man undra:
- De har en fin form, är spännande att måla, och har många olika uttryck, säger Anna Ryman och ler på sitt karaktäristiska sätt.

Anna Ryman
är verkligen en konstnär att hålla ögonen på. Och passa på att investera i innan alla andra vill ha hennes verk! Kom ihåg var ni läste det först! :)



Konstnären Anna Ryman
[Foto: © Anna Ryman]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Julform


[Foto: Hemmakatten]

Idag blir det några intryck från helgens designutställning på Röhsska museet - Julform. Tyvärr glömde jag att plocka på mig visitkort från dessa kreativa formgivare men bilderna får tala för sig själva. De akvarellmålade tändsticksaskarna är verkligen trevliga att ha framme och tröttnar du på ena motivet är det bara att vända till andra sidan där ett nytt litet konstverk är målat. Samma konstnär har även gjort de uttrycksfulla ugglorna.

Jag gillar att det allt mer smyger in lekfyllhet i design och formgivning. Förutom att vara funktionellt och snyggt finns det allt oftare en humoristisk vinkling eller tanke inbakad i objekten. Pippi-burkarna ovan tycker jag är ett bra exempel på detta.



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Ögonblick




[Foto: Hemmakatten]

En stunds strosande på stan fick jag till i eftermiddag och det var riktigt skönt att gå runt på kullerstensgatorna runt Viktoriapassagen & Korsgatan, se människorna i vimlet, njuta av julbelysning och den allt mer påtagliga julstämningen. Tycker om att titta på butikernas julskyltning, ur estetisk synvinkel likväl för att få inspiration. Efter en välbehövlig fika på Ahlströms konditori där en saftig skinkvört slank ner fortsatte jag till Gustav Adolfs torg där Musikhjälpens radio/tv-direktsändning pågår för fullt. Jag råkade taima mitt besök med Erik Saade. Är fortfarande en smula lomhörd efter de unga tjejernas skrik när deras idol dök upp... ;) Härligt att se engagemanget hos deltagarna och åskådarnas nyfikenhet.



[Foto: Hemmakatten]

En skön onsdag så här långt och den är inte slut än. En fika med en tjejkompis väntar vilket ska bli väldigt trevligt. Bra att fylla på energiförrådet både mentalt och rent bokstavligt då förmiddagens joggingrunda i motvind krävde sin tribut. Hoppas att du får en fin kväll!


Kanolds - butik full av choklad
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Market 29



[Foto: Hemmakatten]

Butiken på Haga Nygata nummer 29 är inte främmande för inredning och design, men aldrig har väl lokalen varit vackrare eller mer utsökta föremål visats på detta tilltalande sätt. Market 29 är ett välkommet tillskott bland inredningsbutikerna, inte bara bland Hagashopparna utan för hela staden. Smakfulla arrangemang, tuffa detaljer i såväl modernt som klassiskt snitt. Rena, hållbara material, jordnära toner och kvalitet. Ett smultronställe där form, färg och kreativitet möts på det mest självklara sätt. Fingertoppskänslan i de läckra arrangemangen är påtaglig.



[Foto: Hemmakatten]

Market 29 inryms i fina lokaler med stora väldisponerade fönster ut mot shoppingstråket på Haga Nygata. Butiksytan har genomgått en renovering och resultatet är slående. Sköna trägolv och vita, ljusa väggar. Belysning som framhäver det snygga sortimentet. Stilleben som på ett både funktionellt och stilrent sätt visar produkterna från deras bästa sida. Personal som kan service och utstrålar glädje. Det kommer man långt med. Market 29 är definitivt en faktor att räkna med i inredningsbranschen!

Det blir ett axplock av bilder från butiken Market 29 idag. Alldeles särskilt gillar jag de vita ljushållarna och keramikfaten formgivna av Kajsa Cramer. Mer julstämning än det här blir det inte. Fler bilder kommer framöver, det finns så mycket att visa!




[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Gracilt

Jill Johansson keramik

[Foto: Hemmakatten]

Under Julmarknaden på Röhsska museet - Julform - igår vimlade det av kreativa människor och härliga designobjekt. Mitt i myllret ser jag ett ansikte jag känner igen och det är på keramikläraren och formgivaren Jill Johansson. Hennes vackra blåskimrande bruksföremål i keramik står som stolta utropstecken i en monter vid fönstret. Ljuset studsar och reflekterar de ljuvliga blomstermönstren och lyfter fram skålarna och muggarnas rundning. Ljuvligt är bara förnamnet! Jag associerar till sommaräng, mormors kafferep och svunna goda tider. Underbara föremål helt enkelt. Och för den som gillar en mer modern touch appelerar säkert de coola muggarna med svarta prickar. Piggar definitivt upp vilken fika/frukostsamling som helst!



[Foto: Hemmakatten]

Föremålen är drejade eller kavlade och de söta mönstren är baserade på äldre tyger och tapeter om har scannats in och sedan bearbetats digitalt i Photoshop. Därefter görs ett screentryck som överförs till keramikföremålen. Jill Johansson har egen ateljé på Andra Långgatan i Göteborg och hennes föremål går bland annat att ses och köpas i butiken/konsthantverkskollektivet Sintra i Haga och på många fler ställen i landet.


[Foto: Hemmakatten]

Jag såg många spännande designföremål under julmarknaden och återkommer med fler tips!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Bagaren & Kocken


[Foto: Hemmakatten]

Första besöket för mig hos butiken Bagaren & Kocken, ett ställe som definitivt har potential att bli en ny favorit. Här finns det mesta av det bästa när det kommer till husgeråd och köksprylar. Välsorterat, välordnat och välfyllt från golv till tak trots den ganska trånga butiksytan. Franska emaljgrytor, trådlösa ugnstermometrar, de senaste espressobryggarna med alla lyxiga tillbehör och saker till köket som du egentligen inte visste att du behövde förrän du kommer till Bagaren & Kocken. Här finns alla kända och klassiska märken såsom Kitchen Aid, Le Creuset, Nespresso, ZylissTivoli Audio mfl!




[Foto: Hemmakatten]

Det är ett inspirerande besök och jag hittar direkt de hyllor som tilltalar mig. I rummet längst in samlas vackert handgjort porslin från Gerbera, GreenGate och IB Laursen tillsammans med plastmuggar  och kitchiga inredningsdetaljer från Rice och fattigmanssilver från House Doctor. Här stannar jag länge och bara tittar, njuter och känner på material, på tyngden i en medelhavsblå gratängform från Gerbera. Ser hur den skulle passa perfekt i Hemmakattens kök. :) Kan rekommendera en tur till den trevliga butiken Bagaren & Kocken. Åker du kollektivt är den närmsta hållplatsen Härlanda. Jag vet i alla fall att det bli fler resor till detta mecka för köksprylsintresserade.





[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


På gång


[Foto: Hemmakatten]

Det har faktiskt infunnit sig en smula julstämning här på morgonkvisten. Det var vörtbrödet till frukost som gjorde susen. Och bra stämning blir det också när jag läser ur Dalai Lamas bok Kärlek. Ett ämne som går att belysa ur många synvinklar. Några sidor i taget då och då är fullt tillräckligt. Idag blir det kombinerat hemmafix med en utflykt på stan. Stormen har bedarrat så det verkar riskfritt att ge sig ut. Det pågår flera julmarknader i området, och jag tror att jag ska sikta in mig på marknaden som hålls av Högskolan för Design och Konsthantverk i helgen.

Senare idag tänkte jag provsmaka av den gåva som jag fick under veckans julfest; en äppelglögg samt kanelskorpor. Ska bli kul att testa något nytt. De fina ljusen med vacker träskylt har jag fått av en vän. Gillar verkligen den söta Carpe Diem-skylten som kommer från Balders Hage.

Ha en fin lördag & fånga dagen!



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Efterdyningar


[Foto: Hemmakatten]

Just nu mumsar jag i mig resterna av en god saffranskaka som jag bakade tidigare i veckan till en glöggfika jag hade här hemma med en trevlig kompis. Kakan håller sig faktiskt fortfarande och är perfekt som sött tilltugg till en mugg Earl Grey. Bra med rester helt klart! God-Jul hälsningen på kakan fixade jag genom att skriva ut texten med ett vackert typsnitt på ett papper, klippa ut bokstäverna, hålla pappret över kakan och sedan ta florsocker i en tesil och pudra över. Fint om jag får säga det själv. Och det får jag. ;)

Det har varit några dagars intensiva aktiviteter då jag har låtit blogginläggen vila en smula. Bland annat sista gången på keramikkursen för den här terminen, samt planering och genomförande av julfest på jobbet som blev riktigt kul. Idag har jag träningsvärk efter allt buggande. :) Var och en skulle ha med sig en julklapp och eftersom jag gillar att slå in paket var det en nöje att välja pappar, snöre och skriva rim. Årets första julklapp har alltså överlämnats. Papper och snöre från Balders Hage som har mycket fint att välja på till paketinslagning.

Hoppas att du får en fin fredag och en skön helg!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Jul hos IKEA


[Foto: Nina Broberg, IKEA Livet Hemma]

Vad passar bättre en gråmulen fredag än att få julinspiration med färg, form och ljus? Hos IKEA Livet Hemma flödar kreativiteten hos bloggare och inredare. Att använda IKEA prylar på nytt sätt och i ovanliga konstellationer verkar vara det senaste. Och jag förstår varför. Snyggt blir det. Och inspiration får jag. Särskilt gillar jag blomsterarrangemangen nedan. Det tilltalar mig att kombinera växter i olika fina krukor och vaser tillsammans med vackra band, papper och prydnader. 


[Foto: Minna Mercke Schmidt, IKEA Livet Hemma]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Tidsenligt


[Foto: Magnus Selander, ELLE Interiör]

Tiden springer iväg. Det brukar vara så i december i alla fall, men i år har även november svischat förbi i expressfart. Helt plötsligt har dagen och veckan gått. Jag ser det som ett gott tecken. Att tillvaron flyter på bra och att jag har förärats med de ingredienser i livet som jag önskar mig. Det är jag tacksam för.

För att hålla koll på tiden finns det en rad snygga objekt som kan pryda ditt hem. Jag har alltid velat ha ett läckert väggur här hemma men någonstans faller idén alltid på att jag inte vill bli påmind om tidens gång. Det är en aning stressande. Jag försöker istället utgå från den s.k. inre klockan så mycket det går. Den som är anpassad till det tempo som jag mår bra av, vilket inte nödvändigtvis har så mycket att göra med den koordinerade universella tiden... Visst är det nödvändigt med en gemensam tid, klockslag och bokade tider. Och visst är det bra att veta vilken tid det är på dygnet, men jag känner att jag har mer kontroll över "min" tid om jag inte ständigt blir påmind om den. Obruten tid är dessutom bland det bästa jag vet. När inget stör eller avbryter utan jag har en ocean av tid framför mig utan måsten. Som den där känslan man hade inför barndomens sommarlov. Finns knappt något bättre. Och den känslan försöker jag återskapa på mikronivå i vardagen eller över helgen. Ett liknande tillstånd av välbefinnande kan också infinna sig i rätt sällskap. När allt stämmer, när det finns glädje och samförstånd. På lika villkor. Då känns det ibland som om tiden står stilla. Eller i alla fall att jag vill stoppa den, så att det ljuva ögonblicket varar för evigt. :)

Nåväl, slut på filosoferandet idag. Istället är det dags attnjuta av två vackra väggur hämtade från senaste numret av ELLE Interiör. Ovanstående en hemgjord cool variant, och nedan en form från 1957 av Georg Nelson.


[Foto: Magnus Anesund, ELLE Interiör]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Quesadillas


[Foto: Hemmakatten]

I helgen lagade jag till en rätt som har stor potential att bli en långvarig favorit. Jag provade att göra quesadillas för första gången. Superenkelt och mycket gott. Och det bästa av allt, fyllningen kan göras av egentligen vad som helst. Ta det du har hemma eller köp de ingredienser du tycker om.

Jag utgår i alla fall från två tortillabröd. Brer på ett lager med philadelphiaost på bägge på det som fungerar som "insidor". På det tortillabröd som jag har som botten lägger jag sedan skinka (kan vara rökt eller lufttorkad), ruccolasallad, skivade coctailtomater samt några skivor vanlig ost. Därefter lägger jag på locket, dvs det andra tortillabrödet (med den bredda ostsidan nedåt). Sedan är det bara att lägga i en stekpanna och vända några gånger tills osten inuti är smält och brödet fått en fin yta. Klart! Serveras med en god sallad och ett glas rött eller en svalkande öl!

Fler recept på Quesadillas hittar du här!

Denna måndag behöver jag energi och fokus på nuet och vad passar bättre än Live Tomorrow i Lena Ph:s version.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Adventsfika


[Foto: Hemmakatten]

Lussekatterna som jag köpte igår räckte till två fikor idag, en egen och en med brorsan som jag ville bjuda igen efter hans adventsfika förra söndagen. Det är alltid lika gott att sätta tänderna i årets första lussebulle. Och så tända ljus till det. Ja, då myser i alla fall jag. Jag har en teori, det har jag varje år så här i december, nämligen att lussekatter smakar lika bra till glögg som till te. Det fick jag återigen bekräftat idag.

Annars har det varit en rätt lugn och skön söndag, vilket behövs inför veckan som kommer med en del aktiviteter på gång och julfest på jobbet, vilket ska bli kul. Nu sitter jag här med julklappen som man ska ha med sig och försöker komma på ett fyndigt rim. Jo, det är nämligen rimtävling och där vill jag gärna kamma hem förstapriset. Kanske jag äntligen kan dra nytta av alla års julklappsrimmande. Det vore verkligen på tiden! :) Hoppas att du har haft en skön helg. Än har andra advent några timmar kvar, och det är lika bra att passa på att mysa rejält. På återseende!


[Foto: Hemmakatten]

Mina hyacinter har börjat blomma vilket sprider en trevlig väldoft i köket. Jag som vanligtvis nästan alltid brukar föredra vita eller rosa testar den blå nyansen i år. Ombyte förnöjer! Gissa vem som har gjort det vita keramikfatet? Visst är det snyggt!? ;)


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Stämningar



[Foto: Hemmakatten]

Efter en otroligt regnig och blåsig förmiddag och lunch som tillbringades i härligt sällskap med goda vänner, lättade regnet som genom ett trollslag. Och där står jag. I blåsten utanför Rådhuset i väntan på nästa vän. Och ser blivande brudar i vita klänningar som fladdrar i vinden skynda in mot väntande vigselceremoni och make. Jag ser också ett alldeles rykande färskt nygift par komma ut på rådhustrappan. Blicken i deras ögon, glädjen och lyckan, ger mig gåshud. Det är så vackert. Jag blir berörd. Tiden står stilla. Kylan och den kalla vinden försvinner. Kvar finns bara kärleken och romantiken. Och värme. Inför vad livet kan erbjuda.

Det var en härlig väntan. Sedan var det dags för nästa aktivitet: Julmarknad på Kronhusbodarna. Och det är precis lika mysigt som det låter. Hela det stora magasinet fullt av försäljning inför julen: svenskt hantverk och textilier, keramik, hemgjorda bakverk & syltvarianter. Vackra smycken i silver eller pärlor, skinnväskor, textilarmband, marsipan, julmat och mycket mer. Det är kul att vandra omkring och insupa julstämningen. Det hör december till med ett besök i Kronhusbodarna. Och så fick jag med mig god senap hem; en sötstark variant och en whiskeysenap. Gott till skinkan eller bra som present. Faktiskt också lussebullar som blir perfekt till morgondagens adventsfika. Efter titt i de övriga bodarna, bl.a. den lockande choklad- och karamellbutiken, landade vi för en trevlig fika på gårdens Café Kronhuset. En klart godkänd eftermiddag fyllt av fina stämningar!



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lördag


[Foto: Hemmakatten]

Regn och rusk. Fyra nyanser av grått. Det är vad som möter ögat denna blåsiga lördag på västkusten. Men det är ledig lördag vilket känns underbart! Då spelar det inte så stor roll vad det är för väder. Idag väntar trevliga träffar med vänner i olika omgångar som jag ser mycket fram emot. Och en tur till julmarknaden i Kronhusbodarna står på programmet vilket ska bli väldigt mysigt. Jag tar med kameran då jag hoppas på bildinspiration till bloggen. Det är inte helt enkelt att få till bra bilder nu när ljuset inte är optimalt. Min gamla digitalkamera gör ändå sitt bästa men jag kan inte låta bli att längta rejält efter en systemvariant i dessa lägen. Kanske tomten kan skriva ner det på sin julklappslista...

Hoppas du får en skön lördag. På återhörande!


[Foto: Hemmakatten]

Rött frukostporslin från Bruka Design.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fika


[Foto: Hemmakatten]

Vad passar bättre mörka blåsiga kvällar än att sitta inomhus och mysa. Hemma eller som i detta fall på ett trevligt franskt café med en god vän. Vi strosade en stund på stan innan det var dags att styra kosan mot Le Pain Francais på vasagatan. Vi betar av denna kedjas olika tillhåll i stan. Gemytlig inredning med plyschsoffor, lampor med stora fransar, skinnfotöljer och välgörande kaffedoft. Och goda matiga mackor och söta bakelser en masse. För min del blev det en smörgås med getostfyllning och en kopp te. Kul att snacka om allt möjligt samtidigt som man njuter av det goda och att se folk. Det var gott om det denna kväll, då fler än vi hade kommit på idén om att fika franskt.

Fredag är äntligen här! Idag ser jag fram emot hemmamys, ni har väl inte missat att På spåret har börjat igen? Eller så blir det en sväng ut. Jag är öppen för båda alternativen. Musikmässigt vill jag ha glada toner idag. Det blir två låtar: We found love med Rihanna samt Home med Edward Sharpe & The Magnetic Zeroes. Ha en fin fredag!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Inspiration



[Foto: Från designonline.se]

Surfade runt lite på designonline.se och hittade en hel del julinspiration. Jag visar mina favoriter av allt fint som finns i webbshopen. De söta tomtarna i glas är från Kosta Boda. Serveringsskålen Jul görs av Sagaform. Julbocken i ny design är formgiven av svenska Rotor. Och sist men inte minst, de vackra glaskulorna Kasthelmi från Iittala.

Idag blåser det rejält här i Göteborg. Hade nog allra helst stannat inomhus, tänt ljus och myst, men verkligheten och plikten kallar så det är nu dags att ta tag i denna dag på allvar. Håll i hatten!



[Foto: Från designonline.se]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

RSS 2.0