Fredagsfavoriter

Mat & Dryck: Glass är gott nu när värmen har slagit till. Jag har inte testat att göra egen men här finns recept på en god variant om du har lust att prova. Det är Elle Mat & Vin som har ett smarrigt recept på yogurtglass med björnbär.
 
Mat & Dryck: Det är uteserveringarnas tid nu. Ett trevligt ställe att hänga på i Göteborg är Bar Himmel. Det ligger högst upp på Avenyn vid Götaplatsen. Man kan lätt säga att det är stadens största uteservering då stället har hela trappan upp till Konstmuseet till förfogande. Här kan man slå sig ner med en öl med fin utsikt över paradgatan eller äta en god middag vid borden.
 
Inredning: Snygga kök kan jag inte få nog av. Och nu renoverar grannarna sitt. Jag blir verkligen nyfiken på resultatet. Här är en fin variant som fungerar som inspiration från Housetohome.
 
Mode: Jag gillar lite större örhängen emellanåt. Dessa från NLY Accessories / nelly.com är som gjorda att lyfta en fin sommarklänning som den här från Lindex till utsläppt hår. 
 
Musik: Jag såg på Cardigans här i veckan när de gjorde sin enda Sverigespelning på Liseberg. Då får man ju passa på. 15 år sedan de var här senast och de är fortfarande lika coola, och Nina Persson har en helt suverän och unik röst. Finns många bra låtar att välja på. Det blir For what it´s worth.
 
[Foto: Lisa Thanner, GP]

En dag vid havet

[Foto: Hemmakatten]
 
Så har högsommarvärmen äntligen kommit till Västkusten. Har tillbringat många timmar på klipporna med en god bok och fika och bara njutit av det underbara vädret. Varmt så det förslår. Och cykelturen dit och hem blev bra motion. Middag vankas. Det blir färskpotatis, matjesill, gräddfil och gräslök. Blir gott en sådan här varm sommardag.
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Vallmobröd

[Foto: Karoline Jönsson, Gröna skafferiet]
 
Jag tycker om att baka. Men jag får aldrig tummen ur att baka mitt eget bröd. Förstår inte varför egentligen, det är ju lätt. Brorsan bakar eget surdegsbröd flera gånger i månaden så nu måste jag verkligen kontra med något. Detta vallmobröd verkar enkelt att baka och har ett fåtal ingredienser. Perfekt att testa. Bild och recept från Gröna skafferiet.
 
 

Flätat vallmobröd
ca 8 gram jäst
3 dl kallt vatten
7 dl rågsikt
½ msk salt
vallmofrö att strö över

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt rågsiktet och rör samman till en smidig deg. Tillsätt saltet och rör ytterligare någon minut så saltet fördelas väl.
Lägg plast över bunken och låt jäsa 10 timmar.
Dela degen i tre bitar. Rulla ut varje bit till en ca 20 cm lång längd. Fläta samman längderna och lägg på plåt eller i brödform att jäsa ytterligare två timmar.
Sätt ugnen på 250 grader. Sänk värmen till 200 grader när du satt i brödet. Grädda ca 40 minuter eller tills brödet låter ihåligt när du knackar på det, ät lätt och fått fin färg.


Middag

[Foto: Hemmakatten]
 
Dagens goda middag som jag gör allt som oftast är en tallrik med mina favoriter. I detta fall blev det fetaost, oliver, plommontomater, fänkålssalami, prosciutto och gurka. Det går att variera i det oändliga med olika delikatesser men just fetaost, oliver och tomat är en rätt oslagbar kombination. Jag har ringlat över olivolja och en vällagrad balsamvinäger tillsammans med flingsalt, svartpeppar, oregano och basilika. Mums!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Sommarbukett

[Foto: Hemmakatten]
 
Dagens sommarbukett plockade jag efter gårdagens löpträning. Det växte massor av fina blomster  som hundkex, klöver bland annat, längs vägkanten och det ger verkligen en somrig känsla att ha levande, så här vackra, blommor inomhus. De hamnade i en keramikvas som jag har gjort själv. Efter dagens regn börjar det nu klarna upp och solen tittar fram. Ha en fin start på veckan.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Haga

[Foto: Hemmakatten]
 
I helgen blev det en tur runt Järntorget och Haga. Vi strosade längs Linnégatan och hamnade till sist i inredningsbutiken Haga hem. Där pågick sommarrea och jag kom ut med några fina fynd. Sedan var det dags för fika i det soliga vädret. Mittöver Haga nygata ligger cafét Le petit café och vi satt en lång stund i det fina vädret och njöt av fika och ledig tid. Därefter blev det matmarknad på Järntorget. Fullt av italienska delikatesser som fick det att vattnas i munnen: ostar, olivoljor, balsamvinäger, oliver, olika sorters korvar och skinkor, nougat och man kunde även köpa varma italienska rätter på plats. Slutligen en tur till Myrorna, ett mecka för secondhand-intresserade. Går att tillbringa rätt lång tid där kan jag säga. Allt som allt, en riktigt trevlig stund på stan.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Favoriter!

Det blev inga fredagsfavoriter igår men de kommer idag istället. Håll till godo och trevlig helg!
 
Inredning: I augusti släpper IKEA serien Sinnerlig som redan har blivit vida omskriven i inredningssammanhang. Det är lätt att förstå varför med de rena och vackra linjerna. Det gäller nog att hänga på låset för att få lägga vantarna på några av dessa godbitar. 
 
Mat & Dryck: Jag tycker om att baka. Jag tycker om vackra blommor. Detta recept på citronkaka med blomsterprakt slår alltså två flugor i en smäll! Hoppas den är lika god som den är vacker. Recept här.
Mat & Dryck: Har du tillgång till fläder? Ja, då kan du göra din egen flädersaft. Läskande och gott i värmen. Och inte minst trevligt att ta med som gå-bort-gåva. Recept och foto från duktiga ByDiadonna!
 
Mode: Nu när jag har kommit igång med löpträningen igen är det kul med snygga träningskläder. Det hjälper faktiskt till att känna sig fräsch och fin. Denna topp är från Nike men jag gör mina allra bästa fynd på Myrorna. Helt nya träningstoppar för en spotstyver. Veckans tips!
 
Musik: Helgens låt är Dansa med dig med fina Pernilla Andersson. Nya "husgudinnan" här hemma hos Hemmakatten...
 

Lördag

[Foto: Hemmakatten]
 
Skön start på den här lördagen. Först ett morgonyogapass, sedan en god frukost och Melodikrysset. Och snart är det dags att ta tag i en storstädning här hemma för att göra det helgfint. Hoppas du får en bra lördag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Varmrökt lax

[Foto: TINE GUTH LINSE, Femina]
 
Vad sägs om det här middagstipset som jag hittade hos Femina: Varmrökt lax och pastasallad. Verkligen sommaraktigt och fräscht. Varmrökt lax hittar man färdigt i butik, om man nu inte vill göra det själv förstås. Jag tar den färdiga varianten men resten fixar man lätt själv. 
 

Recept (4 personer)
400 g penne
500 g varmrökt lax
Pesto:
100 g gröna ärter
75 g riven parmesanost
1/2 dl pinjenötter
1 vitlöksklyfta
ca 11/2 dl olivolja
salt och peppar

 

Till servering:
30 g rucolasallad
basilika
några pinjenötter
hyvlad parmesanost

 

Beredning: Koka pastan nästan mjuk, al dente, i lättsaltat vatten och spola den sedan kall.
Kör ärter och parmesanost med pinjenötter, pressad vitlök och olivolja i mixer. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner ärtpeston i den avrunna pastan.
Fördela rucolasalladen på tallrikar och lägg pastan ovanpå. Garnera med basilika, pinjenötter och hyvlad parmesanost. Skär upp laxen och servera den bredvid.

 

Originalrecept av JAN-ERIK HAGBOHM. 


Nyheter

[Foto: Åhléns]
 
Senaste nytt från Åhléns är de här färgstarka textilierna. Gillar den randiga filten i gult och grått. Passar i vilket hem som helst och blir en glad färgklick. Inte fel att dra över sig en sådan i soffmyset. Och sedan har vi de vävda mattorna. Slitstarka och sköna att gå på. Snart dags att ta en inspirationsrunda på Åhléns känner jag efter att ha sett dessa bilder. Och så pågår ju rea också, bara en sådan sak. ;)
 
[Foto: Åhléns

Cappuccino

[Foto: Hemmakatten]
 
Vill tipsa om ett café som den här årstiden har stor uteservering med spanläge. Framför allt är det sol här till sena kvällen. Det handlar om Cappuccino vid Kungsportsplatsen. Det blir fika regelbundet vid detta sedan många år etablerade ställe. Deras räkmacka med ett glas vitt eller öl till är en klassiker. Senast blev det te för mig och räksallad för kompisen men snart är det dags för den där klassikern en dag när solen lyser.
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

VOR & konsert med utsikt

[Foto: Hemmakatten]
 
Tog en tur ut till Frihamnen under kvällen för att uppleva fenomenet Volvo Ocean Race på plats. Bara resan ut var värd utsikten in mot stan med Operan och "läppstiftet". Det går gratis färja från Operan direkt till evenemangsstråket. Jag blev inte besviken. Alla tävlignsbåtar var på plats. Likaså öl- och matmöjligheter, utställningshallar, Ostindienfararen Götheborg och musik. Och det sistnämnda var det egentliga skälet till varför jag åkte dit. Det var nämligen konsert. Med Pernilla Andersson. Singersongwriter med massor av känsla i sin sång. Det var finstämt, vemodigt och musikaliskt samt en del humor och bjuda-på-sig-självprat mellan låtarna. Det var sånger av Pernilla själv, men också av Plura Johansson och Cornelis. Folkmusiktoner, härligt gung och melodiöst. Och massor av inlevelse och känsla. Pernilla Andersson är helt klart en ny favorit! Gick därifrån med lite lättare steg. Med solen i ansiktet, vinden i håret och med blicken ut över havet.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Bildmix från helgen

[Foto: Hemmakatten]
 
En blandning av bilder från Midsommarhelgen som gick. Det har bjudits på mycket fint väder och mycket god mat. Grillat är godast, så är det bara. Det blev grillad entrecôte två kvällar i rad men ugsnbakad färskpotatis, goda såser och sallad. Midsommarafton hade vi även sill och snittar med lax/rom/äggröra. Hemgjord jordgubbstårta hör till. Magen har fått jobba dessa dagar vill jag lova. Men jag har balanserat med joggingrundor och promender så det känns OK att unna sig altt det goda. Har också spelat fotboll med syskonbarnen och det tar ju alltid på krafterna, de blir bättre och bättre. Bara en tidsfråga innan jag blir helt utskåpad på planen. Det är inte bara matbord och midsommarstång som pyntas med krans, även lilla hunden blev midsommarfin. ;)  Men nu är det ny vecka och nya tag. Ha en bra start på veckan!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Glad midsommar!

[Foto: Hemmakatten]
 
Visar några bilder från förra årets midsommarafton. Först traditionellt midsommarfirande på Hofsnäs herrgård som jag verkligen kan rekommendera. Folkmusik, dans runt midsommarstång, lotteri, café, fiskdamm med mera. Roligt för vuxna och barn. Då var det strålande sol och värme. Det blir annat idag med prognos på tio grader och regnskurar men till Hofsnäs åker vi ändå. Förra året avrundades kvällen med en romantisk middag ute i det gröna. Det var härligt att äta ute i trädgården i den varma kvällen i bästa sällskapet. Sill så klart och sedan grill. Fint på alla sätt. 
 
Hoppas att du får en fin midsommar vad du än tar dig för och ladda med regnkläder och paraply!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2015 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, fråga gärna först men kom framför allt ihåg att ange källa och länka till Hemmakatten!

Midsommarbakelse

[Foto: Sköna hem: Helena Lyth]
 
Visst skulle den här smarriga bakelsen bli perfekt som efterrätt till midsommarlunchen eller midsommarmiddagen? Ett smördegspaket med god vaniljkräm och sedan färska svenska jordgubbar på toppen. Mums! Detta recept kommer från Helena Lyth och på Sköna hems hemsida finns fler läckra recept på sommartårtor som passar till midsommar.
 

Ingredienser, 4 bakelser
4 plattor smördeg, tinade
1 ägg 

 

Vaniljkräm 
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3tsk vaniljsocker

Jordgubbar eller annan frukt och/eller bär.

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Dela plattorna på mitten, varje platta blir två kvadrater. Skär ena kvadraten till fyra lika remsor. Dessa remsor läggs ovanpå den första kvadraten, som en en ram runt. Vispa lätt till ett ägg och pensla endast remsorna. Baka i ugn i 15 minuter, tills smördegen rest sig och fått fin färg.

Under gräddningen görs vaniljkrämen: I med alla ingredienser förutom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm nu försiktigt till medeltemperatur, blanda och vispa hela tiden under uppvärmning. Får absolut inte koka för då blir det som äggstanning. Vid första kokbubblan tas kastrullen från värmen och får svalna. Då blandas vaniljsockret i. Ställ i kylen att svalna och tjockna.
Ta ut smördegsbakelserna och låt svalna. Dela jordgubbarna i mindre bitar
Fyll smördegsbakelserna nu med vaniljkrämen och toppa med jordgubbar. Skikta lite florsocker över precis innan servering