Sommarlinne

IKEA tycker att vi ska gosa in oss i linne i sommar, och i "systermaterialet" ramie. Och jag kan inte annat än att tycka att det är en bra idé. Det är ett svalt, vackert och hållbart material. De dämpade och ljusa nyanserna känns lugna och mjuka och passar perfekt dessa varma sommarnätter. Men det gäller att man är händig med nål och tråd, tygerna finns bara på metervara.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Grillat

[Foto: Hemmakatten]
 
Grillen används flitigt den här säsongen. Både för att det är så fina kvällar och för att det smakar så gott. Senast grillades det flankstek och majskolvar. Mums! Till detta blev det egen färskpotatis med dill. Vi tog också upp några morötter från landet som smörkokades några minuter. Det finns inte så mycket böttre än färska (egenodlade) primörer. Nu väntar jag bara på att rödbetorna ska bli klara. Tänk dig dem i ugn med lite getost, honung och timjan. Oj, oj, jag längtar!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Förberedelser

[Foto: Hemmakatten]
 
Det blev en bra start denna söndag med frukost på den nya brickan från Linum. Tycker rutigt är somrigt och
fräscht. Här under förmiddagen har det annars förberetts inför den stundande båtturen. Det ska bli varmt och fint väder några dagar så vi ska ge oss ut på havet, och se vad Västkusten har att erbjuda. Jag hoppas att allt ska gå bra. Jag är ju ingen båtmänniska men tycker det är skönt när man väl kommer fram, har lagt till och kan bada och ta det lugnt. Jag intalar mig själv att det ska gå bra. Man kommer långt med flytväst och gott humör. Antar jag!? :) Jag har förberett något inlägg men annars hörs vi om några dagar igen. Ha det gott!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fynd

[Foto: Hemmakatten]
 
När jag senast var på Mio fyndade jag fina sommarservetter till lågt pris. De använder jag nu till måltiderna. Brickan i grått trä känns somrig. Den blev dock en present. Jag lade några böcker i brickan och slog in in cellofan och det såg riktigt trevligt ut. Tyvärr glömde jag ta en bild men "bokbricka" kändes både kul och lite nytt att ge. Tips om du hittar billiga brickor och böcker (second hand eller rea)... Skulle kunna tänka mig att köpa en till bricka att ge bort och denna gång t.ex. fylla med en kokbok, en kruka eller påsar med kryddor, en trädgårdsredskap eller liknande till den matlagnings- och odlingsintresserade.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Nu blommar det!

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag sådde luktärter i början av maj. Först anlade jag en liten rabatt, dvs grävde upp jord och körde till staketet och lade ut i en lång sträng, ca 1 dm bred, som sedan kantades med små stenar. Luktärtfröna lades i blöt ett dygn innan jag sedan planterade dem i jorden med ca 5 cm mellanrum. Nu blommar de i all sin prakt i olika härliga färger. Har ännu inte tagit in dem och satt i vas eller prytt efterrätten med men det är bara en tidsfråga. Den här klätterblomman är perfekt vid ett staket då den blir minst 50 cm hög. Så nu är staketet ännu finare...
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Chokladsockerkaka

[Foto: Hemmakatten]

När det är lite halvdana dagar, ömsom sol, ömsom skugga passar jag på att baka. Nu senast blev det en chokladsockerkaka. Jag ville ju också passa på att använda mitt senaste second hand fynd från Erikshjälpen, ev avlång räfflad kakform. :) Jag kombinerade två recept till följande:
 
Recept 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar
Tid: 1 timme
 
Ingredienser
3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1,5 dl hett vatten

 
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i alla torra ingredienser. Låt det smälta smöret svalna och häll i smeten. Vispa in det ordentligt. Häll därefter på det heta vattnet och vispa in ordenligt. Sedan är det dags att hälla smeten i en smörad och bröad form (ska klara 1,5 liter). Grädda i ugnen 175 grader i ca 45 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är klar. Jag gräddade kakan ca 10 minuter extra på lägre värme.
 
En klick vispad grädde till bilden ovan hade kompletterat det hela men ibland får man ta vad man haver...
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 
 

Rea

[Foto: Hemmakatten]
 
Många butiker har dragit igång sina sommarreor. Nu finns det alltså chans att göra fynd. Jag var inne en sväng i möbeljätten Mios butik i Västra Frölunda. Här fanns det goda möjligheter att hitta snygga inredningsdetaljer till ytterst humana priser. Här är några av de favoriter som jag såg. Hallonröda stolsdynor, zinkkrukor och ljusslyktor, tavla med budskap, grå träbrickor, trebent coolt sidobord och annat smått och gott.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Laxpaket i folie med ädeloströra

[Foto: Hemmakatten] 
 
Nu kommer en av mina favoriter i folie. Det är fiskpaket i folie som smakar fräscht och gott. Vit fisk fungerar bra, eller som jag tog nu senast lax. Detta är en rätt som går att förbereda ända tills den ska in i ugnen. Bra om man är många eller vill ha mycket klart innan gästerna kommer.
 
Gör så här
  • Ordna folieark i ca 15 X 20 cm.
  • Förkoka färskpotatis, ca 4-6 potatisar per person, som sedan skivas och läggs i botten på foliearken.
  • Lägg sedan strimlad purjolök eller salladslök som nästa lager. Jag tog också lite gräslök från landet.
  • Därefter läggs en bit vit fisk, t.ex. torsk eller långa alternativt lax som nästa lager.
  • Det som gör hela anrättningen är sedan röran som läggs på fisken; crème fraiche blandat med ädelost. Vad gäller proportionerna till röran så uppskattar jag att till en burk creme fraiche på 2 dl behövs det 70 gram ädelost vilket räcker till 3 laxpaket. (Eller två om du gillar mycket sås)
  • Lägg sedan några strimlor soltorkad tomat överst och knyt ihop paketen.
  • Nu är det dags att ställa in paketen på en plåt i ugnen tills fisken är klar. Cirka 200 grader i 15-20 minuter. Eller lägg paketen ungefär samma tid på grillen eller tills fisken är genomstekt.
 Servera med ett friskt vitt vin och en grönsallad.
 
[Foto: Hemmakatten] 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Ny badpir i Askim

[Foto: Hemmakatten]
 
I Askimsbadet har så äntligen den nya badpiren invigts. Harald Treutiger och kommunalrådet Anneli Hultén talade under premiären i fredags så nu är bryggan tillgänglig för alla badare och promenerare. 250 meter lång. Ramper ner i vattnet. Badstegar och sittbänkar. Tycker att man har fått till det så när som på en detalj; en långsmal öppning i bryggan nästan längst ut som lockar till farliga hopp och bad under bryggan, sådant som inte rekommenderas. Får verkligen hoppas att inget händer och att man bygger till ett skyddsräcke runt om snarast. Det inbjuder tyvärr till våghalsigheter som det är just nu. Redan under vår korta vistelse där igår var det två barn som hoppade och var farligt nära att slå i kanten. Annars var det väldigt trevligt att promenera ut på bryggan igår kväll. Det var en del som satt och fikade i kvällssolen eller bara tog sig en promenad eller ett kvällsdopp. Sammantaget är det ändå ett stort lyft för Askimsbadet!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Detaljer

[Foto: Hemmakatten]
 
Den här vackra koppen såg jag senast jag var inne i butiken Rum för inspiration. Vacker och säkert väldigt härlig att dricka ur. Vägde den i handen och provade och det kändes bra. Den får dock vänta till ett annat tillfälle. Kanske kan den bli en present till någon? Tillverkaren är i alla fall Månses design som också finns som webbshop. Även hos Haga hem finns det fina inredningsdetaljer. Gillar lyktorna nedan som även finns i vitt.
 
[Foto: Hemmakatten] 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Citronrulltårta med mascarpone & jordgubbar

[Foto: Hemmakatten]
 
Den här varianten av rulltårta såg jag på TV4:as Nyhetsmorgon som sändes på Midsommarafton och som bakades av systrarna Brydling. Den såg otroligt god ut då och nu vet jag att den även smakar som den ser ut. Jag gillar den här typen av recept/bakverk: Lätt att göra, gott att äta och väldigt trevligt att se på. Perfekt till sommarens fikastunder eller födelsedagar. Och är det så att man inte tycker om citron är det bara att utesluta just den ingrediensen även om jag tycker att det ger en väl avvägd syrlig smak, precis lagom. Och som nästan alla tårtor blir den ännu godare dag två när den har fått stå till sig lite.
 
Recept
 
Ingredienser

Rulltårta (botten)
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk grädde (går lika bra med mjölk eller naturell yogurt)
2 dl vetemjöl
1  citron, finrivet skal
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning
300 g mascarpone (jag använde en ask som är på ca 280 gram och det gick bra)
3 msk florsocker
1  citron, finrivet skal
2 dl jordgubbar, delade och lätt sockrade
 
Garnering
1 dl
 jordgubbar till garnering
vispad grädde (detta hoppade jag över men det ser mycket fint ut med grädden på)
 
Gör så här
 
Rulltårta (botten)
Vispa ägg och socker pösigt. 
Tillsätt grädden/mjölken
Blanda ihop vetemjöl, citronskal, vaniljsocker och bakpulver. Sikta eller rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten på plåtar med bakplåtspapper och grädda i ugn på 225 grader i cirka 5 minuter.
Vänd upp på sockrat bakplåtspapper och låt allt svalna.
 
Fyllning
Vispa mascarpone, florsocker och citron till krämig konsistens. 
Ta bort pappret från kakan.
Bred ut ett jämnt lager med kräm och fördela bären på krämen.
Rulla ihop, låt svalna. Garnera med vispad grädde och jordgubbar.  
 
Klart! MUMS! :)
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Tonfisksallad med färskpotatis

[Foto: Hemmakatten]
 
Det blir mycket sallad så här års. Dels för att det finns gott om det i landet, dels för att det är nyttigt och gott. Till middag igår blev det en matig tonfisksallad med sallad och färskpotatis som bas. Det fanns potatis över sedan tidigare och jag värmde på den lite lätt i smör och kryddade med salt, svartpeppar och oregano. Detta lades på salladsbädden tillsammans med tomat, gurka, svarta oliver och så just tonfisk. Sedan hällde jag på en dressing över allt som bestod av 2 msk vitvinsvinäger, 5 msk olivolja, 1 msk fransk senap, salt och svartpeppar. Det smakade himla gott efter några timmar på klipporna med bad och fatet blev renskrapat.

[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Market 29

[Foto: Hemmakatten]
 
Här kommer ett urval på några godbitar som jag såg senast jag besökte inredningsbutiken Market 29. Den ligger bra till i hjärtat av Haga och det är kul att kika in när man strosar i området. Här finns mycket att välja på, tex ljusstakar och coola vaser från Klong, keramik, läckra mattor och mycket prisvärt husgeråd. Väl värt ett besök om du kommer till Göteborg och Haga-kvarteret.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Vi ses väl på Pinterest?

[Foto: Skärmdump från http://www.pinterest.com/hemmakatten ]
 
Ville bara kika in och säga att nu finns Hemmakatten även på Pinterest och där kan du följa mig om du vill. Innehållet är ungefär som på bloggen; bilder som visar inredning, mat, goda fikor, vackra vyer och andra ting och händelser som sätter guldkant på vardagen. Jag har precis börjat med detta men fyller på med foton allt eftersom. Vi ses väl på Pinterest?! :)
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fänkålstsatsiki

[Foto: Hemmakatten]
 
Tänkte också hinna med ett snabbt mattips denna fredag och det är en ny variant på den klassiska tsatsikin. Jag hittade receptet i ICA Buffé och igår fick jag anledning att prova när vi var några fler till middag. Egentligen ska man väl inte testa något helt nytt i sällskap men jag tänkte att det får bära eller brista. Och resultatet blev som tur var över förväntan. Verkar som om det blev godkänt överlag. Denna fänkålstsatsiki serverades till ugnsbakad lax och färskpotatis men fungerar säkert lika bra till grillat kött. Jag ska prova det vid ett annat tillfälle själv.
 
Recept Fänkålstzatziki (4 personer)
Ansa och dela en fänkål (ca 250 gram). Spara dillen.
Skiva fänkålen tunt och blanda med 1 msk vit balsamvinäger (jag tog vitvinsvinäger då det var det som fanns hemma), och 1 tsk salt. Låt stå i 15 minuter.
Pressa sedan ut vätskan och blanda fänkålen med:
3 dl matyoghurt (10%)
2 finhackade vitlöksklyftor
1,5 tsk honung
1 krm peppar
Garnera med fänkålsdillen. Klart!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0