Vårkänslor

Fin skyltning hos Cervera
[Foto: Hemmakatten]

Ordet vårkänslor kan bäst beskriva det intryck och den känsla jag får av den här fina skylten hos Cervera. Ljuvliga toner i rosa, vitt och ett stänk silver. Blommor, fika och vackert porslin. Som uppgjort för en mysig stund tillsammans med goda vänner i väntan på begynnande spirande grönska.

Termos från Stelton

[Foto: Hemmakatten]

Porslin från Rörstrand med syrentonade tallrikar ur serien Swedish Grace och muggar med silverprickar ur Jonas Bohlins Corona-serie. Vit termos Stelton och vas Mine från Kosta Boda.

Vill även tipsa om att Rörstrand har startat en blogg; Design Day by Day som kan bli riktigt trivsam och full av inspiration!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Ny Sherlock

Sherlock -ny tv-produktion från BBC
[Foto: Skärmdump från SVT.se]

Ikväll börjar SVT visa en ny dramatisering av Sir Arthur Conan Doyle´s klassiker Sherlock Holmes. Denna gång är handlingen förflyttad från 1800-talets London till nutid. Det ska bli intressant att se hur den här serien artar sig. Jag har läst böckerna, och sett olika varianter i tv-format och senast filmen med Robert Downey Jr och Jude Law, därför är jag väldigt nyfiken på om det går att göra något "mer" med den väletablerade kriminalduon Sherlock Holmes och Dr Watson.

Den nya ingrediensen är i alla fall att historien utspelas i modern tid och det kan faktiskt bli riktigt bra. Nutida brott ska lösas. Men frågan är om det är med nutida metoder (som kriminaltekniska bevis) eller om de fortfarande förlitar sig på Holmes skarpsinne med Watson som pragmatiskt bollplank. Kanske blir det en kombination. Oavsett vilket kommer jag att se det inledande avsnittet av Sherlock ikväll kl 21.00 bara för att jag är nyfiken. Och för att British crime är bland det bästa jag vet.

Sherlock Holmes spelas av Benedict Cumberbatch [Atonement, Hawking, The other Boleyn Girl] och doktor John Watson görs av Martin Freeman [Nattvakten, Love Actually, The office]. Hoppas denna duo kan skapa, om inte tv-historia, så i alla fall en spännande tv-söndag.

Martin Freeman & Benedict Cumberbatch
[Foto: Skärmdump från SVT.se]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Skrivhörna

Skrivbordet Smile
[Foto: Hemmakatten]

Jag är en aning kluven till det här med att ha skrivbord/arbetsplats i sovrummet. Av utrymmesskäl kan det vara nödvändigt men om det finns alternativ tycker jag att skrivbordet ska stå i ett annat rum. Sovrummet är en plats för vila, och bör förknippas med just vila, inte jobb och aktivitet. I alla fall om jag får välja. Det här snygga vita skrivbordet står dock i ett sovrum, men bara som exponeringsexempel. Jag tycker att det är vackert med sina mjukt rundade hörn och det lilla facket under skrivbordsskivan. Precis lagom för att gömma laptopen när dagsverket är avklarat. Detta heter Smile och kommer från Mio.


Mysigt sovrum
[Foto: Hemmakatten]

Jag vet att det har blivit många foton från Mio-butiken det sistone (och mer kommer) men jag såg så mycket inspirerande inredning där. Ni får se det som att ni följer med på en rundtur helt enkelt, om ni nu inte har möjlighet att åka till den här butiken själva. Och nej, jag är inte sponsrad. Inte av Mio, inte av någon, utan skriver om det som faller mig in och om det som jag gillar. Ifall nu någon undrar ;)

Snygg exponeringsyta hos Mio
[Foto: Hemmakatten]

Den här sista bilden med lampan som syns i spegeln gillar jag skarpt. Den får bli mitt söndagsbidrag till Fabriken som är en samlingsplats för bloggar om inredning. Kika in där du också!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Citrontarte

Citrontarte à la Yvan Cadiou
[Foto: Faksimil Femina nr 2, 2011]

Det här receptet läste jag i senaste numret av Femina och jag blev sugen på att prova det direkt. En syrlig citrontårta som perfekt avslutning på en måltid eller som framträdande huvudroll under eftermiddagsfikan. Receptet kommer från den franska kocken Yvan Cadiou som enligt tidningen och många andra ses som Frankrikes svar på den nakna kocken, dvs Jamie Oliver.

8-10 portioner
Pajdeg
100 gram smör
1 tsk strösocker
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 msk mjölk

Fyllning
4 citroner, väl tvättade
8 ägg
ca 1,5 dl socker (150g)
120 g rumsvarmt smör
florsocker

Gör så här
Hacka/matbered smör, socker och mjöl. Blanda i ägg och mölk och gör till deg. Låt vila i rumstemperatur i 30 min. Kavla sedan ut degen och lägg i stor pajform med avtagbar kant.

Riv skalet av citronerna och pressa ut saften tills du får 2,5 dl citronsaft.

Ta en kastrull och sätt på svag värme. Blanda i smör, ägg och socker och rör tills blandningen tjocknar lite. Häll i citronsaft och citronskal. Häll över fyllningen i pajskalet och grädda på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 25 min eller tills citronkrämen stannat. Låt svalna och sikta över florsocker innan servering.

Det står inget i receptet om något tillbehör till tarten men jag tänker direkt att vispad grädde nog kan vara gott till för att det syrliga inte ska bli allt för övermäktigt. Men det visar sig när jag provar. Perfekt till helgens middagar eller söndagens fika...

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Rosa lördag

Stilleben i rosa hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Den här löparen i knalligt cerise kunde jag inte motstå när jag såg den i butik. Väl på plats på bordet lyser den upp hela köket. Matchas fint av nya tulpaner i snarlik rosa nyans. Till den här starka färgen behövs det inte mycket mer. Jag försöker skapa en fräsch kontrast med flertalet vita ljusstakar i olika höjder och former. Löparen kommer från Mio.


Vita ljushållare lättar upp
[Foto: Hemmakatten]

Det blir många tulpanbilder från mig då det är säsong för dem nu. Det blir ungefär en ny bukett i veckan så håll till godo, eller håll ut beroende på om ni gillar det eller inte! ;) Jag önskar er en fin lördag och trevlig helg!

Rosa löpare från Mio

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Pyssligt

Hus & Hem nr 2, 2011
Praktiska detaljer
[Foto: Faksimil Hus & Hem nr 2, 2011]

Ett hem som kändes lite annorlunda och mycket pyssligt var denna bostad från inredningstidningen Hus & Hem. Ljust inrett med praktiska och hemtrevliga detaljer i ljusa pasteller. Lite skön bohemstil med en stege mot väggen i sovrummet, och en alldeles egen pysselhörna där arbets- och inspirationsmaterialet blir en fin del av inredningen. Och stillebenet med apoteksflaskor i glas är helt i min smak.



[Foto: Faksimil Hus & Hem nr 2, 2011]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Filmfrossa

Certified Copy med William Shimell & Juliette Binoche
[Foto: IMDb.com. Filmen Möte i Toscana som visas på Filmfestivalen]

Idag startar Filmfestivalen i Göteborg och programmet är fulladdat med sevärda filmer. Det bjuds på både internationella och nordiska succéer samt en rad independentfilmer och inte fullt lika kända, men minst lika intressanta, produktioner.

Nu när Oscars-nomineringarna har tillkännagivits visar det sig att hela elva filmer som visas under festivalen har chans på denna guldgubbe. Utsökt timing eller hur?! Jag har några favoriter i programmet av filmer som jag skulle vilja se. Jag kommer inte göra det just denna festivalvecka men de finns uppskrivna på "filmer-att-se-listan" och jag ska så småningom njuta av dem en efter en. Ska du gå på Filmfestivalen och vad ska du i så fall se?

Några av guldkornen från Göteborgs Filmfestival:

Blue Valentin med Ryan Gosling & Michelle Williams
[Foto: IMDb.com]

Blue Valentine
Duktiga Ryan Gosling och Michelle Williams möts i en relationsduell. Ett äktenskap på väg utför eller framåt. Vägen är knagglig och full av hinder. En strid för att få relationen att hålla. Eller gå i kras. Hög nivå på skådespeleriet och Gosling är en av mina personliga favoriter som alltid levererar starka och trovärdiga porträtt. Det gäller även för Williams.


Never Let Me Go med bla Carey Mulligan & Keira Knightley
[Foto: IMDb.com]

Never let me go
Keira Knightley spelar en av tre studenter som vi får följa i livet på skolan där den till synes normala tillvaron kanske inte är fullt så ordinär som den först upplevs. En film om att upptäcka sig själv, livet och världen omkring sig. Att vara ung med en idealistisk bild av tillvaron, där vänskap är bron mellan olika världar och personligheter, och där krocken med den sk verkligheten kan bli grym. Fått mycket bra kritik för skådespelarinsatserna, bland annat ses Charlotte Rampling i rollen som rektor för den speciella skolan.

Natalie Portman i Black Swan
[Foto: IMDB.com]

Black Swan
Redan omtalade Natalie Portman (nominerad till bästa skådespelerska i Oscarssammanhang och Golden Globe vinnare) gör rollen som den disciplinerade destruktiva balettdansösen. En thriller med svart underton som har baletten Svansjön som avstamp. Jag har följt Portman sedan debuten i franska Leon där hon redan vid 13 års ålder slog de flesta skådespelerskor på fingrarna med sin fantastiska rollprestation.

Colin Firth i The King´s Speech
[Foto: IMDb.com]

The King´s Speech
Brittiska Colin Firth är med i detta drama som bygger på en sann historia, det räcker en bra bit för mig. Firth är nominerad till en Oscar för bästa skådespelare för den här rollen. Hoppas han vinner i år efter förra årets "förlust". Firth spelar den nuvarande drottning Elisabeths pappa, kung George VI som efter ganska dramatiska former blev kung när äldre brodern Edvard valde kärleken före tronen. Albert, som han hette innan han tog sig kunganamnet George VI led av svår stamning och ifrågasattes som lämplig tronarvinge. Inför en mycket viktigt tal till nationen, där Storbritannien står på tröskeln inför ett världskrig, får han hjälp av den kontroversiella talpedagogen Louge. Ska kungen lyckas med talet eller inte?

Möte i Toscana med La Binoche
[Foto: IMDb.com]

Möte i Toscana
I Certified Copy spelar härliga La Binoche (Juliette i förnamn) en fransk antikvitetshandlare som möter en brittiska författare på föreläsningsturné i Toscana. Deras skilda åsikter om vad som är original och vad en kopia har för värde för dem nära varandra under en dag full av böljande samtal i ett lika böljande italienskt landskap. Konst och känslor i en pittoresk inramning. Jag vill se filmen för det vackra landskapets skull och den alltid lika sevärda Juliette Binoche. 

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Kvällsmys



[Foto: Hemmakatten]

Visar några bilder från en sen eftermiddag tidigare i veckan då helgtulpanerna fortfarande var fina. Men det jag gillar mest är ljuset som var väldigt vackert utanför fönstret. Och lite ljusare än vanligt. Idag har jag varit ur slag och försöker kurera mig nedbäddad i soffan. Kvällen blir därav väldigt lugnt och kommer att spenderas med först Halv åtta hos mig och sedan en het Daniel Craig i Quantum of Solace i TV3 kl 21.00. Febern lär väl inte gå ner i åsynen av den nuvarande agent 007 men det struntar jag i. Tät actionfilm med många snygga scener är det trots allt! ;)

Ljushållare från Miljögården inhandlade hos Marias presenter och glasvasen är ett loppisfynd. Den blommiga rosa/gröna kudden i bakgrunden kommer från Åhléns. Den finns nu också i en fräsch blålila nyans.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lax med couscous

Lax med couscous
[Foto: Hemmakatten]

Igår gjorde jag en middag av vad jag hade hemma och det blev ganska gott. En proteinrik och hyfsat nyttig måltid. Ugnsbakad lax (lite olivolja och dill på bara) som sköter sig själv i ugnen på 200 grader i 15-20 minuter.

Under tiden gjorde jag couscous som är superenkelt. Bara att följa anvisningarna på paketet, dvs koka upp 3 dl vatten (kan smaksättas med buljongtärning), häll i 3 dl couscous, 1 tsk olivolja och salt. Rör om och låt svälla. Rör efter ca 6 minuter i en klick smör. Klart! Detta räcker till fyra personer. Till laxen och couscousen gjorde jag sedan en fetaostsallad som tillbehör. Det slutade med att jag rörde ihop både couscous och salladen för att få en rundare smak. Vinegrättdressingen gjorde sitt till för att smaksätta hela röran - det blev en couscous-sallad till slut!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Pippi på färg

Härlig textil hos MioFåglar i inredning
Färgstarkt hos Mio
[Foto: Hemmakatten]

Det här med fåglar i inredningen har fastnat hos mig. Jag har visat en variant tidigare, och nu såg jag fler fina exempel i textil- och prydnadsväg hos Mio i helgen. Vilka underbara färger tyget har. Som ett tropiskt paradis. Bara pool, paraplydrink och 30-gradig värme som saknas!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

I´ve got the Blues

Jeans från G-Star RAWSjal från Sisters
Liv TylerJeans fyndade från Sisters
[Foto: Hemmakatten]

Nej, jag är inte nedstämd (blue) men jag har förstärkt garderoben med två härliga plagg i blått. Jeans från G-Star RAW med många fina detaljer, och en underskön Liv Tyler i kampanjmaterialet, samt en skön sjal från Sisters. Både jeans och franssjal har en fräsch mellanblå nyans. Känns genast lite bättre med mer färg på kläderna. Piggar upp helt enkelt.

Och för att höja stämningen ytterligare lyssnar jag på dansant musik, just nu eminenta Robyn och Indestructible. Stark text med rader som "I´m gonna love you like I´ve never been hurt before". Kan vara den bästa låt som Robyn har gjort. 3,46 minuters inspirations- och energiinjektion. Och sedan fortsätter jag med Darin, och Steffwell remix av Lovekiller. Nu är det bara det fullsatta dansgolvet som fattas, men köket går lika bra...



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Piffa badrummet

Badrumsasseccoarer från Frej Jonsson

Doftljus
[Foto: Hemmakatten]

Idag är detr badrumstema på Fabriken och jag passar på att visa ett axplock av badrumsdetaljer från Frej Jonsson, en stor butik i Göteborg som har det mesta vad gäller badrumsinredning. Jag blev smått yr vid vårt besök där i lördags. Jag fick agera smakråd, vilket väl är den lättaste biten. Sedan är det upp till min bror att fatta det slutgiltiga beslutet, och hålla budgeten inför kommande renovering. Jag är glad över att jag bara behöver tycka och inte betala! ;)

Beige nyanser
Härlig frotté
[Foto: Hemmakatten]

Det finns mycket att välja på i butiken Frej Jonsson både vad gäller fast inredning och accessoarer till badrummet. Alla detaljer är färgkoordinerade på hyllorna. Det gör det enkelt för kunden att hitta och botanisera bland produkterna. Det finns både färgstarka inslag som lila, gult och orange men också mildare varianter såsom beige, vitt, grått och svart. Vill du piffa badrummet har du kommit till rätt ställe. Variationsmöjligheterna är oändliga. Och det bästa med inredningsdetaljer, de är utbytbara!


Orange lyser upp badrummet
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Levande

Tulpaner
[Foto: Hemmakatten]

Ett stort fång tulpaner med sprakande starka färger får symbolisera denna tisdag. En vacker bukett som sprider energi och gör rummet levande. Det behövs så lite för att förhöja den grå vardagen en smula. Just nu behöver energidepåerna fyllas på rejält. Jag längtar efter sol, värme och ljus. Och vill att det vita, gråslaskiga/isiga ute i naturen ska ersättas med grönskande färger och ljuva dofter. Tills dess vilar jag ögonen på några stolta tulpaner, och känner ett pirr av förväntansfull glädje inför det som komma skall. Våren!


[Foto: Hemmakatten]

Bilderna är från söndagens mysiga födelsdagsfika. Så en semla slank ner även denna dag...

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Grå influenser

Grått hos VillageFikatavla höjer stämningen
Träbokstäver hos Village
[Foto: Hemmakatten]

Grått har väl aldrig varit en favorit i inredningsammanhang, men däremot i klädväg. Ändå kan jag numera tycka att det är riktigt tilltalande vad gäller inredningsdetaljer. Det får inte ta över, för grått har en tendens att kyla ner ett rum, men när det kommer till mindre objekt och som accentfärg fungerar det bättre i mitt tycke. Här kommer några grå influenser i mönstret Allé och söta träbokstäver från Village.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Måndag i zink

Zink hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Idag blir det en liten grupp med zinkdetaljer. Rund ljushållare med utstansade hjärtan från Balders Hage som också har blompinnarna med hjärtan. Kruka från Madam Stolz samt hjärtformad ljusstake med pärlor, båda från favoriten Marias konsthantverk och presenter. Det lilla zinkfatet med korsmönster i kanten kommer från butiken Hemma.


[Foto: Hemmakatten]

Det märks att det är ljusare nu. En timma mer dagsljus på ett dygn jämfört med för en månad sedan. Underbart! Det gör i alla fall mig en aning piggare. Hoppas ni får en bra start på veckan.

Kruka Madam Stoltz
Ljusstake från Marias presenter
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Lime

Limegrönt hos Mio
Härlig matta
[Foto: Hemmakatten]

Är limegrönt den nya accentfärgen i vår? Jag ser mycket av grönt i butikerna för tillfället. Mossgrönt, äppelgrönt, lime. Tidigare har jag visat exempel till barnrummet. Här kommer några ytterligare smakprov från Mio, med fokus på den här starka gröna nyansen. Det är i alla fall ett piggt inslag i hemmets färgpalett, och lime fungerar väl tillsammans med en stark rosa ton och många andra nyanser.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Dukat hos Mio

Fin dukning hos Mio
Taklampa Flowerball och bord Isabelle från Mio
[Foto: Hemmakatten]

Mio-butiken i Västra Frölunda blir bara bättre och bättre. Vi hann med ett snabbt besök där lördag eftermiddag och jag slås av hur snygga arrangemang det finns på ytorna. Möblerna och belysningen kommer mer till sin rätt när de sätts i ett sammanhang tillsammans med väl utvalda inredningsdetaljer. Ett dukat middagsbord, en myshörna i soffan, eller ett vackert sovrum. Jag föll för den här dukningen. Framför allt drogs mina blickar till lamporna ovanför bordet, men sedan när jag väl började titta närmare, måste jag säga att jag gillar hela stilen. Allt från de sirliga glasen, de läckra linneservetterna till silverkandelabern och de koppartrådiga servetthållarna. De fina ådringarna i bordsskivan av betsad ek matchas väl av stolsöverdragen i ljusbeige ton. Mjukt möter hårt. Lite fransk lantlig stil så där. Bohemchic. My kind of style helt enkelt.

Matbordet Isabelle från Mio
[Foto: Hemmakatten]

Matbordet heter Isabelle och är en nyhet i Mio-sortimentet. Ren och tilltalande design. Jag gillar de tvärgående bordsbenen på kanterna. Den snygga taklampan Flowerball finns i guld/koppar eller grå/silver. Jag kan definitivt se framför mig hur detta matbordsarrangemang står i ett rymligt och luftigt vardagsrum precis innanför de stora franska glasdörrarna, som står på glänt ut mot trädgården. Jag dricker ett glas vin och njuter av syrenernas doft som sipprar in från grönskan utanför och följer hur dagens sista solstrålar studsar lekfullt i lampans kopparmönster…

MioVacker servett och servetthållare

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Lördag

Jakten på lycka med Hanna Hellquist
[Foto: Skärmdump från SVT.se]

Det första jag tänkte på när jag vaknade idag, antagligen för att det var det sista jag matade näthinnan med igår kväll, är den nya tv-serien Jakten på lyckan. Den härliga och ohämmade Hanna Hellquist prövar olika recept för att bli lycklig; skratterapi, altruistiska handlingar, kramövningar, religion med mera. Och så blir det lyckotest i Gnesta. Journalisten, författaren och radioprataren Hanna tar plats och passar väldigt bra i rollen som sökaren efter svaret på den stora gåtan om vad som gör oss lyckliga. Fast så svår verkar inte gåtan vara. Forskning har pågått i många år och det finns ganska entydiga svar. Försök få en så jämn och långvarig "medellycka" i vardagen som möjligt. Det håller längre än de där topparna med lyckorus. Men ta vara på topparna när de väl kommer. Tycker ni ska se programmet, det är humor och fakta i ett.

En kortvarig lycka, men i alla fall ett glädjeämne som höjer tillvaron hemma ett snäpp, är färska blommor. Jag har unnat mig att köpa hem ett fång till helgen. Nu finns tulpaner i handeln igen och det är en av mina favoritblommor. Just nu står de på bänken i sovrummet men känner jag mig själv rätt är de flyttade till kvällen. Dagen kommer att bjuda på lite småfix och ärenden på stan. Ska kanske vara smakprov inför en badrumsrenovering och träffa familjen. Samt mysa med inspirationsläsning i nya magasin som har kommit. Med andra ord är det en skön lördag som väntar!

Tulpaner höjer lyckonivån i hemmet
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Iskallt

Reafynd från Esprit
[Foto: Hemmakatten]

Ibland är det bra att ha is i magen. Särskilt när det gäller annandagsrean. Sent i höstas spanade jag in en mysig stickad tröja på Esprit. Budgeten tillät inte just då ett inköp (jag hade redan valt ut några andra godingar från butiken) så jag bestämde mig för att vänta till vinterrean. När rean väl startade var tröjan prissänkt lite grann men inte tillräckligt för att jag skulle vilja slå till. Jag bestämde mig för att vänta...

Nu mina vänner har jag gjort ett kap. Först halva ordinarie priset, och sedan ytterligare 20% rea. Det landade på en väldigt prisvärd summa till slut! Att vänta in plagg kan bli en lönande affär. Nu njuter jag desto mer av min fina mjukis. Skall invigas vilken dag som helst. :)

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Ljuvlig keramik

Vacker grå keramik från AnnaBell Ceramic
[Foto: Hemmakatten]

Jag har helt fallit för den ljuvliga stengodskeramiken formgiven av AnnaBell Ceramic som består av duon Anna Bell och Anna Arvidsson. Det söta lilla stjärnfatet matchas av en mugg och ljushållare i samma gråmjuka nyans. En nyans som påminner en del om västkustens klippor. Blommönstret är sirligt ingraverat och de små hålen låter det levande ljuset sippra ut till omvärlden.

Stjärnfatt från AnnaBell Ceramic
Fika hos HemmakattenAnna Bell & Anna Arvidsson stengodskeramik
[Foto: Hemmakatten]

Det är njutning på hög nivå att duka med AnnaBell Ceramic. Bordet blir vackert och fikastunden en estetisk upplevelse. Känslan i handen är inte att föringa. Stengodskeramiken väger guld och att dricka ur muggen blir som att få en liten glimt av paradiset. En bit av dunig himmel landar här hemma. I vardagen. I stunden.

AnnaBell Ceramic hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Rosa fat från Bruka design. Söt duk i grått, rosa och beige från Klippan. AnnaBell Ceramic finns i deras egen webbshop samt hos några återförsäljare, en av dem är D.N.A.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Brown cookie

Femina nr 2, 2011

[Foto: Faksimil Femina nr 2, 2011]

Jag fortsätter med de naturnära nyanserna. Inspiration kan även hämtas inom kakornas och sötsakernas värld. Chokladbrunt, havrekaksbeige eller melerade brownies. Jag vet inte hur det är för dig, men jag har en tendens att gilla en färg inom mode eller inredning som sedan "tar över" respektive område. Under en period köper jag många rosa klädesplagg och då börjar det även smyga sig in denna nyans i inredningen. Och vice versa. Just nu är det bruna toner som jag håller ögonen öppna för.

Här kommer några bilder från ett trevligt reportage från senaste numret av Femina där just trärena möbler, lugna basfärger blandas med vita trägolv och svarta detaljer. Bilderna är från ett svenskt hem i Helsingborg men huset hade lika gärna kunnat stå i Frankrike, Italien eller Danmark. Influensera är många och trivselkänslan hög!



[Foto: Faksimil Femina nr 2, 2011]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Ceannis-vår

Möt våren i Ceannis
[Foto: Hemmakatten]

Jag vill möta våren med Ceannis läckra kreationer. Ceannis produkter är sedan länge en favorit. Jag har både väskor och plånbok från deras Flower Linen collection. Men det finns så mycket mer i sortimentet! Underbara sjalar i klassiska mönster och mjuka sammetskuddar som lyfter vilken soffa eller säng som helst. Samt väldigt moderiktiga skinnväskor. Det är egentligen bara plånboken som sätter gränsen för jag tycker att det mesta är riktigt snyggt! Vad tycker du?

Sammetsmjuka kuddar från Ceannis hos IEMSIEMS i Göteborg säljer Ceannis sortiment
Läckra sjalar från Ceannis
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Som stjärnorna



[Foto: Hemmakatten]

Jag kunde inte låta bli senast jag gick förbi disken med lockande semlor. Det slank med en hem från affären. Max en i veckan har jag satt upp som riktlinje. Annars lär det visa sig på midjemåttet snabbare än jag hinner säga semla. Väldigt njutbart i alla fall. Och så en kopp te till i min vackra julklappsmugg av keramikern Kerstin Tillberg. Jag känner mig som en stjärna när jag dricker ur den här underbara temuggen. Jag har nämligen sett liknande muggar från samma keramiker skymta förbi i Stjärnorna på slottet. Jag "assar" direkt! :)

Broderad duk secondhand, ljushållare i glas från Lisbeth Dahl och de i fattigmanssilver samt vitt präglat fat från stjärnbutiken i Bollebygd.

Mugg av keramikern Kerstin Tillberg

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Familjen Jones

The Joneses - sevärd film
[Foto: IMDB.com]

The Joneses är en amerikansk komedi med dramainslag. En film som innehåller mycket humor och snabba leveranser av kvicka repliker. Det finns gott om komiska scener men filmen riktar också kritik mot det konsumtionssamhälle vi lever i.

Familjen Jones består av pappa Steve [David Duchovny], mamma Kate [Demi Moore], sonen Mick [Ben Hollingsworth] och dottern Jenn [Amber Heard]. På ytan verkar de ha allt. Flashiga jobb, lyxiga prylar, snabba bilar, snygga kläder och ett flådigt hus inrett enligt de senaste inredningstrenderna. Men skenet kan bedra.  Jones är ingen riktig familj utan en företagskonstruktion, en enhet, som flyttar till den rika förorten för att göra affärer. Sälja sig själva men framför allt de produkter de omger sig med. Det handlar om varumärkesbyggande och produktplacering på en högst avancerad nivå. Genom sin lyxiga livsstil vill medlemmarna i familjen Jones få även andra i närområdet att köpa produkterna som de använder. Allt socialt umgänge i grannskapet och i skolan ses som försäljningstillfällen. Det är riktigt kul att följa. Och det fungerar.

Ben Hollingsworth, Amber Heard, Demi Moore och David Duchovny i Familjen Jones.
[Foto: IMDB.com]

Försäljningssiffrorna går i taket och företagsledningen är väldigt nöjd med enheten Jones. Det finns bara en hake. Det växer fram en vänskap mellan familjen och en del grannar och skolkamrater. Dessa känslor är på riktigt och inga siffror i försäljningsstatistiken. Det är människor av kött och blod vars liv och öden påverkas vare sig familjen Jones vill det eller inte. ”Pappa” Steve i familjen börjar ifrågasätta arbetet. Får man verkligen försöka påverka människors liv och konsumtionsvanor på detta sätt? Och inte bättre blir det när hans känslor för ”frun” , eller rättare sagt chefen, rejält överskrider det kollegiala kamratskapet. Han vill ha mer, något äkta, och börjar allt mer längta tillbaka till verkligheten. Till ett riktigt jobb fritt från lögner och till en riktig relation med en kvinna han gillar.

The Joneses
är en mycket underhållande film med ett sunt underliggande budskap. David Duchovny och Demi Moore är fint samspelta och i en stark biroll ses Gary Cole som alltid levererar ett gott hantverk. Jag gillar den här filmen. Den sätter fingret på något viktigt. Måste du konsumera för att vara lycklig? Måste du ha de senaste i mode- bil- eller inredningsväg för att grannarna har det? Blir du mer nöjd med dig själv och livet av statusprylar? Se Familjen Jones och få dig några goda skratt samtidigt som det blir en tänkvärd lektion i livets konsumtion.

The Joneses - amerikansk komedi
[Foto: IMDB.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Runda former

Grow carpet från Etol design
Designonline säljer mattor från Etol design
[Foto: Collage med bilder från Designonline.se]

Mattor är tisdagstema hos Fabriken. Det är något speciellt med runda mattor. Jag är väldigt förtjust i dem. Den runda formen mjukar till ett rum, särskilt då både rummet, och många av möblerna i det brukar har hårda kanter och linjär formgivning. Just kombinationen av mjuka och hårda linjer ger en dynamisk och harmonisk komposition.

Jag har en del objekt på önskelistan till hemmet. Inga måsten utan mer sådant som ligger där i bakhuvudet när jag tittar i butiker eller på inredningsrea. En rund matta till sovrummet är en punkt på listan. Ullmattan Grow från Etol Design är riktigt fin i både form och mönster.  Naturligt slingrande växtrankor är ett tilltalande motiv. Grow finns på Designonline i flera färger och storlekar. Härligt att drömma om.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Fyra nyanser av brunt


[Foto: Faksimil Femina nr 2, 2011]

Bruna nyanser och beige toner i sköna material visas det prov på i senaste numret av Femina och det är precis i min smak! Välklätt, diskret med fina detaljer som lyfter plaggen. Jag gillar verkligen den vida kappcapen nedan med stora fickor med bred markerad söm. Och så en rymlig skinnväska i konjaksbrunt som matchar till. Snyggt!


[Foto: Faksimil Femina nr 2, 2011]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Fattigmanssilver


[Foto: Hemmakatten]

Jag gillar fattigmanssilver och tycker om att sätta ihop mina ljusstakar och ljushållare i fattigmanssilver i olika konstellationer. Idag blir det en ny variant vid läshörnan. Stor ljusstake från Blomsterhuset i Bollebygd. Små ljushållare från Madam Stoltz och kruka Miljögården.

Efter en hektisk måndag ska jag nu sjunka ner i soffan med en kopp te och bara njuta av lugnet. Ni har väl inte missat att Halv åtta hos mig på TV4 har börjat igen? Klockan 19.30 måndag till torsdag serveras en perfekt avvägd kompott av humor och mat! :) 

Ljushållare från Madam Stoltz

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Busigt grönt

Grön inspiration från Village
[Foto: Hemmakatten]

Jag tycker om pigga och glada färger till barnrum. Äppelgrönt, solgult, jordgubbsrött eller blåbär. Många frukter och bärnyanser som ger en somrig och härlig känsla. Överhuvudtaget känns det bra att ta in naturfärger i hemmet. Stimulerar till kreativitet och lek. Sedan får formerna gärna vara runda och mjuka för att matcha de små som ska växa och leva i dessa små rum.

Söt galge till barnrummetSöta krukor från Village
[Foto: Hemmakatten]

I butiken Village finns några fina exempel på gröna och lekfulla detaljer till barnrum som jag tycker är riktigt söta. Den lilla galgen i form av en nalle (eller är det apa?), krukorna med små nallebjörnar på, den färgstarka väggschablonen och inte minst den svampformade lampan. Inspiration och snyggt skyltat!

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Doft & mys


[Foto: Hemmakatten]

Så här mysigt hade jag det en stund tidigare i veckan. Doftljus och inredningsinspiration. En lugn stund med avkoppling. Bättre finns inte. Ljuset doftar hyacint och är ett pris från Inredningsgalen. Kul att få vinna ibland.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Änglamod



[Foto: Hemmakatten]

Idag krävs en ängels tålamod. Inte riktigt så allvarligt är det men jag ska träffa mina fina syskonbarn och då får jag användning för både min diplomatiska förmåga och tålmodiga sida. Bästa ledarskapskursen som finns att umgås med barn; tydlighet, konfliktlösning, samarbete och kompromisser...ja det finns många ingredienser i samspelet. Och inte minst en stort portion humor och lekfullhet så klart. Nog så viktigt även på arbetsplatser.

Ha en fin lördag!


[Foto: Hemmakatten]

Interiörbilderna är fotograferade hos Hemmakattens blomsterfavorit.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Färg i köket


[Foto: Hemmakatten]

Härligt färgglatt porslin från IB Laursen (det räfflade porslinet) och Gerbera (det vågiga porslinet som tillverkas i Portugal) finns på hyllorna i den trevliga butiken Blomsterhuset i Bollebygd. Jag har muggarna i serien från IB Laursen och gillar både formen och färgen. Den stora vita kannan från Miljögården är magnifik.



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Marimekko-feber

Marimekko hos IEMS
[Foto: Hemmakatten]

Jag vet inte om jag har fått Marimekko-feber eller om det bara är en tillfällig fling men när jag ser mönster, färger och former från denna finska formgivargigant stiger temperaturen en aning. Spirande grönt eller dovare turkost. Limegrönt, vitt och svart i grafiskt samklang. Modernt möter retro i en lyckad konstellation. Just dessa Marimekkomuggar, porslin, servetter och tyger finns hos IEMS i Göteborg.

Retromönster i modern tappning
Servetter från Mariemekko
IEMS i Göteborg säljer Mariemekko-produkter
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Beige vardag

Beige!Armband från Cecilia Ljungdell
Halsband från SnöKeramikskål från AnnaBell Ceramic
[Foto: Hemmakatten]

Idag blir det beige för hela slanten i smyckesväg. Flätat halsband från Snö och mitt nya armband med söt berlock i design av Cecilia Ljungdell. En ganska ordinär outfit kan snyggas till ordentligt genom val av accessoarer. Idag siktar jag mot den diskret, välklädda looken. Hoppas jag i alla fall ;) Den otroligt söta lilla keramikskålen, som kan användas till mycket eller som bara är vacker i sig själv, är formgiven av Anna Bell och Anna Arvidsson. Både Cecilias och AnnaBell Ceramic finns att köpa hos Design and Art.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fika

Bricka från IKEALjuskoppar från Grandma´s
Blomma från Blomsterhuset
[Foto: Hemmakatten]

Även om julen är överstånden och nedpackad i sina kartonger inför väntan på nästa gång det är dags, är en del av julmånadens läckerheter fortfarande kvar. Och det gör ingenting! Lussekatter och pepparkakor smakar lika gott i januari och jag valde att försöka tömma frysen under en eftermiddagsfika. Vad härligt det känns med lite ljusare tider. Med mycket vitt i inredningen försöker jag ytterligare understryka detta faktum, och piggar upp det hela med medelhavsblå accenter. Jag är väldigt nöjd med min rektangulära bricka från IKEA med vita prickar och matchande servetter från samma ställe.

Fika hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Vita muggar från Design House Stockholm. Vita ljushållare/glas med blommor på från Indiska. Ljusblå ljuskoppar från Grandma´s. Pepparkakorna ligger i glasskålar från Myrorna och mjölkkannan av glas är munblåst av Sara Hammar. Vit termos från Stelton och tekanna från Jenaer glas.

Glasskål från Myrorna
Mugg Design House Stockholm
Lussekatter smakar lika gott i januari
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Porthouse

Porthouse
[Foto: Hemmakatten]

På väg hem igår gick jag förbi det här trevliga skyltfönstret hos Porthouse. Ett sovrum att drömma gott i! Amerikansk öskust i ett nötskal med marina inslag, stilrena möbler i vitt och mörka träslag samt fräscha textilier med rutor, ränder och stjärnor. Den här stilen är alltid klassisk snygg och fungerar i de flesta hem. Får mig att börja längta till sommaren, havets doft och ljumma vindar på klipporna.

Textilier från Gant HomeMarina inslag
Porthouse på Kungsportsavenyn
[Foto: Hemmakatten]

Porthouse har två butiker i Göteborg, den större flaggskeppsbutiken på Kungsgatan och så den mindre lillasystern på Kungsportsavenyn. Det finns allt från möbler, husgeråd, tavlor, textilier till belysning och inspirerande inredningsdetaljer. Porthouse har det senaste från Gants heminredningskollektion och satsar på säkra kort i både design och färgval. Och med kajplats i en västkuststad tror jag konceptet slår väl ut.

Snygga inredningsdetaljer
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lilla fågel gul

Fåglar hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Djur i inredning är tisdagens tema på Fabriken och aldrig har väl fablernas värld varit så synlig som nu i var mans hem. Ugglor, renhorn, snidade apor, djurhudar, elefanter från Svenskt Tenn, fåglar. Djur- och fågelriket berikar inredningen i både det stora och det lilla. Fondväggen som tapetseras med en läcker djurtapet. Fårskinnet i mysfotöljen. Finsnickrade detaljer från afrikas kust. Möjligheterna är många.

Ljus från Broste Copenhagen
Bricka Madam Stoltz
[Foto: Hemmakatten]

Själv har jag av någon anledning fastnat för fåglar som tavelmotiv. Först och främst är det färgkombinationen som jag gillar och har fallit för, sedan också de söta motiven. Tavlan är från Miljögården och muggen PIP Studio. Zinkbricka Madam Stoltz från Enmix och blockljus Broste.

Tavla Miljögården
Mugg från PIP Studio
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Smaskigt före

Smaklig toast!
[Foto: Hemmakatten]

Den här förrätten går att göra i många varianter. I den första har jag använt en toast som botten, men det går till exempel lika bra med en stor crustad som min bror gjorde i helgen (se nedan). Eller om du tar många små crustader. Då fungerar de mer som aptitretare till fördrinken. Mousserande vitt vin eller champagne passar bra till. Röran är superenkel och är gjord på crème fraiche, stenbitsrom och dill. Vill du sätta extra karaktär på blandningen, klipp ner färsk gräslök också.

Ingredienser 4 personer
1 burk crème fraiche
1 burk stenbitsrom (hela behövs inte, prova dig fram)
1 msk färsk eller 1/2 msk fryst dill
1 msk finklippt gräslök
4 skivor kallrökt lax

Rör ihop fyllningen och lägg dem i fyra stora crustader eller åtta små, alternativ på fyra rostade brödskivor (skär bort kanterna innan röran läggs på). Så här långt räcker det om det gäller tilltugg, men till förrätt kan du även garnera med en skiva kallrökt lax. Piffa till serveringen med extra dillkvist och ev citronklyfta. Jag var alldeles för hungrig för att få till den sista snitsen. Eller att torka bort smulorna runt omkring...

Smaklig måltid!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Spirande rosa

Blomsterprakt hos Blomsterhuset i Bollebygd

[Foto: Hemmakatten]

Rosor, orkidéer, pioner, amaryllis, liljor...Idag grönskar det som aldrig förr här hos Hemmakatten. Jag bjuder på några rosainpirerande bilder från Blomsterhuset i Bollebygd, i mitt tycke den bästa blomsterbutiken, som också kombinerar de härliga planteringarna med söt inredning. Jag är svag för rosa i inredning och blomster eller växter är för mig en naturlig del av smyckningen av hemmet. Håll till godo!

Rosa blomsterinspiration

[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Söndag på stan

I butiken IEMSLimegrön symfoni
Härliga kuddar hos IEMS
[Foto: Hemmakatten]

I eftermiddags tog jag och en vän en mysig tur på stan. Först lite inspiration vad gäller mode och inredning. Jag fyndade en skön Dieseltröja/klänning på Åhléns för halva priset och vi insöp härliga färger som limegrönt och cerise hos inredningsbutiken IEMS. Vad mycket det finns att välja på i denna butik. Både inredningsdetaljer, möbler, textilier och belysning. Här går det verkligen att tillbringa mycket tid med att bara titta.

Plånböcker från CeannisDieseltröja
[Foto: Hemmakatten]

Därefter var det dags för en trevlig stund över något ätbart för att fylla på energiförråden hos Kafé Vanilj. Min cheesecake-bit med blåbär och hallon smakade ljuvligt! Perfekt söndag så här långt. Nu blir det middag med både för- och varmrätt. Jag har blivit bortskämd med broder kocks middagar de senaste helgerna och försöker nu hålla samma nivå. Kommer att fungera en kväll i alla fall. Imorgon blir det väl återgång till mera lättlagat om jag känner mig själv rätt. ;)

Kafé VaniljKafé Vanilj
Cheesecake med blåbär & hallon
Kafé VaniljMycket gott att välja på
[Foto: Hemmakatten]

Mysbilderna från stan får bli mina söndagsbilder för Fabriken.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Blomstrande

Blommig sjal från butiken FaitAjlajk står för designen
[Foto: Hemmakatten]

Min favoritsjal för tillfället är en blomstrande skönhet med brodyrdetaljer från den coola butiken Fait. Känns som jag har på mig en hel blomsteräng med denna sjal av märket Ajlajk runt halsen. ; ) Härligt med färg är det i alla fall och blommönster har jag alltid tyckt om. Känns lite mer som om våren är på väg med denna accessoar på mig.

Faits butik ligger i Borås, men de har också en trevlig webbshop. Hoppas ni får en fin söndag. På återhörande!

Blommig sjal gör att våren känns närmare
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

RED

RED, actionkomedi med Bruce Willis och Mary-Louise Parker

[Foto: IMDb.com]

Såg filmen RED nyligen med bl.a. Bruce Willis och Morgan Freeman. En actionkomedi som vekligen håller vad den lovar. Rejäl fart och en stor portion humor. En del action-scener är grymt snyggt filmade, nästan så jag tappar andan lite grann. Jag gillar verkligen den här filmen.

Bruce Willis är RED, vilket står för Retired: extremely dangerous. Willis spelar den fd CIA-agenten Frank Moses som försöker leva ett lugnt liv efter att ha gått i pension. Han har till och med börjat bli intresserad av en kvinna [en inspirerad Mary-Louise Parker] vilket det inte har funnits utrymme för i hans tidigare så dödliga tillvaro. Då Moses anses vara en säkerhetsrisk vill CIA bli av med honom för gott, till ungefär vilket pris som helst. De vill sopa undan alla spår från det förflutna. Men Moses är inte att leka med. Trots pensionärsstämpeln är det inget fel på hans livsfarliga kompetens. Färdigheterna sitter där de ska och han är ett svårfångat byte. Jakten blir både intensiv och faktiskt riktigt rolig. När sedan Moses tar hjälp av sina gamla vänner och fd fiender på fältet blir dynamiken och skickligheten än mer påtaglig. Det är ett dödligt kompetent team som Moses har samlat. CIA får det hett om öronen.

Rollen som Frank Moses passar Bruce Willis perfekt. Han har en inbyggd coolhet som gör att han känns trovärdig i den här typen av roller. Han har varit med förr och det märks. Och glimten i ögat finns där när det behövs. Willis matchas väl av Freeman och inte minst John Malcovich som är galnare än någonsin. På ett väldigt humoristiskt sätt. Om man gillar de lite mer sjuka skämten vill säga. Medverkar gör också Helen Mirren och Brian Cox, vars gedigna skådespelarerfarenheter och faktiskt fallenhet för humor gör att de sätter sina rollkaraktärer väldigt bra.

RED - Retired: extremely dangerous är riktigt rolig och underhållande. Väl värd att se!

Retired: Extremely Dangerous
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Dagens stilleben

Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

I dagens stilleben är det nyanserna vitt och grönt som får fritt spelrum. Känns bra att föra in lite färg, för att på så sätt hjälpa våren på traven och kontrastera mot allt det vita utomhus. Limegrönt blockljus från Sia Home, munblåst ljushållare i grönt från Sara Hammar, och den lilla glaskoppen med värmeljus i från Madam StoltzMarias presenter. Den stora hjärtformade ljusstaken får stå kvar efter jul, jag tycker den passar även nu. Den inhandlades i butiken Hemma. Kruka med murgröna från Hjärterum.



[Foto: Hemmakatten]

Dagen går annars i ett lugnt tempo och det blir inte mycket gjort. Med regnet strilande utanför fönstret finns det inga krav. En god bok och en varm kopp te står på programmat. Ha en fin lördag!

Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Söt dukning

Vacker dukning hos Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

En dukning som heter duga är den här fina hos Blomsterhuset i Bollebygd. Jag hade gärna slagit mig ner för en romantisk middag eller fika för två vid det här bordet. Lantstilen är vacker och enkel, med söta detaljer som lyfter och skapar stämning. Se bara kransarna på stolsryggarna, den mönstrade duken, änglarna i blomsteruppsättningarna. Enkla detaljer som ger det där lilla extra, och blir en intagande komposition tillsammans. Det vita porslinet med spetskant kommer från Olsson och Jensen.


[Foto: Hemmakatten]

Hos Blomsterhuset blomstrar lantstilen som aldrig förr. Otrolig vackra arrangmang i hela butiken och inspiration vart jag än vänder mig. En favoritbutik helt klart! Nu har också Blomsterhuset börjat blogga, och det går alltså kontinuerligt att kika in för att skåda tjejerna på Blomsterhusets gröna fingrar och kreativa ådra. Härligt!


Romantisk lantlig stil hos Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Årets första

Årets första semla
[Foto: Hemmakatten]

Igår åt jag årets första semla. Det är tvära kast just nu. Från juletider och snöyra till vårkänslor, regn som smälter snö och semlor. Jag kände direkt vid första tuggan att det kommer blir många semlor i år... Gudomligt gott. Efter gårdagens hemmadag med rensning av julsaker, städning, tvättning och andra bestyr blir det idag mer utåtriktade aktiviteter med fika på stan och middag ikväll. Ska bli väldigt trevligt. Hoppas ni får en fin fredag om vi inte hörs mer!

Mugg från Design House Stockholm, assiett Staffordshire.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Våren är här

Fynda på Myrorna
[Foto: Hemmakatten]

Att säga att våren är här är en viss överdrift när jag ser snö/regnstormen utanför fönstret, men i butikerna börjar det så smått komma härliga vårfärger. Ljusa pastelliga nyanser som rosa, lila, mintgrönt och vitt får mig att längta till ljuva april och maj när värmen kommer och knoppar brister. Dagens "vår" får illustreras av några bilder från Myrorna, en butik där jag alltid hittar fina fynd.

Grönt glas hos Myrorna

[Foto: Hemmakatten]

Jag har alltid gillat återvinningstanken, att gamla saker tas tillvara eller får en ny funktion och på Myrorna går dessutom intäkterna till Frälsningsarméns sociala verksamhet. Butiken Myrorna i Göteborg har fyra stora våningar med brett sortiment. Kläder, skor, möbler, inredningsdetaljer. Här finns det mesta till garderoben och hemmet till låga priser. En del riktiga kap går att göra, om du har öga för det. Den vita klänningen på bilden är tex en Diane von Furstenberg, välkänd belgisk/amerikansk designer...Först till kvarn!

Rejält med fyndchanser hos Myrorna
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Dechristmas

Julen plockas bort hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Även om det inte är tjugo dagar efter jul och Knut, så säger jag ändå till julen för detta år Salut! Nu är det tomteparad ut i förrådet där allt julpynt ska få stanna tills det är dags igen mycket senare i år. Känns ändå en aning tomt på hyllor, bord och i fönstren efter alla juldetaljer. Men tomrummet kommer snart att fyllas upp med annat trevligt om jag känner mig själv rätt.

Hur gör du - är julsakerna kvar till den 13:e januari eller har de redan plockats undan?



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Svärdet och Spiran

The Pillars of the Earth
[Foto: IMDb.com]

Knappt har Little Dorrit sänts klart förrän det är dags för nästa serie med Matthew MacFadyen. Ingen är väl gladare än jag över att serier med denna duktiga skådespelare, som i alla fall får mig att gå i däck, avlöser varandra på tv just nu. MacFadyen glödde till ordentligt i det sista avsnittet av Charles Dickens-serien och nu är det alltså tid för att slå på tv:n igen. Denna gång för ett historiskt drama Svärdet och Spiran som utspelas under 1100-talets England och bygger på Ken Follets succéroman The Pillars of the Earth. I korthet handlar tv-serien om den omtumlande tid som 1100-talet var med religösa strider, maktkamp om tronen och allmän oro. Under denna tid möts två män med en gemensam vision; att bygga den största katedralen i kristendomens namn i den lilla staden Kingsbridge. Munken Philip [MacFadyen] och byggmästaren Tom [Rufus Sewell] har samma mål, men bygget och konflikterna i 1100-talets England rör upp heta känslor som kommer att påverka familjer och relationer för all framtid.

Svärdet och Spiran kan ses som en modernare version av Ivanhoe blandat med filmen Kingdom of Heaven, en stor portion passion samt en spännande historielektion. Svärdet och Spiran har fått bra kritik och bl.a. nominerats till tre Golden Globe. Ridley Scott (Robin Hood, Gladiator, American Gangster, Kingdom of Heaven, Black Hawk down mfl) står bakom produktionen som exekutiv producent vilket bådar för mycket action och storslagna scener. Jag kommer i alla fall titta och huvudanledningen till det vet ni som sagt redan...

Svärdet och Spiran, sänds i fyra avsnitt på TV3, onsdagar och torsdag kl 21.00 den här och nästa vecka.

Matthew MacFadyen
[Foto: IMDb.com]

Och så några fler bilder på Matthew MacFadyen bara för att förgylla den här onsdagen lite extra ;)


[Foto: blogs.coventrytelegraph.net]


[Foto: Fanpop.com]

[Foto: Hollywood.com och blogs.coventrytelegraph.net]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Kubansk chokladmousse


[Foto: Hemmakatten]

Detta recept på kubansk chokladmousse kommer från den duktiga kocken Leila Lindholm och den härliga kokboken Leilas guldkant på vardagen. En underbar bok att bläddra i, inte bara för de goda recepten utan också för de fantastiska bilderna. Det är lika mycket en fotobok som en kokbok. Den kubanska chokladmoussen är en mycket uppskattad efterrätt om man orkar ta sig igenom de olika momenten.

Ingredienser 4 portioner

100 g mörk choklad 70 %
1 st äggula
1 msk muscovado socker
0.5 msk espresso
1.5 st passionsfrukter
0.5 msk mörk rom alt. romessens
1.5 dl vispgrädde

- Smält chokladen i vattenbad.
- Vispa äggula och socker i en bunke (som ska vara tillräckligt stor till hela moussen).
- Blanda kaffe och rom och urskrapade passionsfrukter som du sedan rör ner i äggblandningen. Senast silade jag passionsfruktköttet så att bara saften blev kvar till moussen. Kärnorna kan vara lite hårdtuggade...
- Häll i chokladen (när den smält) i äggsmeten. Vispa grädden löst som du sedan försiktigt blandar i chokladröran.
- Häll upp i fina glas eller koppar, hyvla lite choklad över och ställ i kylen tills serveringen.

Kubansk chokladmousseLeilas guldkant på vardagen
[Foto: Faksimil Leilas guldkant på vardagen]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kommissarie Lewis

Kommissarie Lewis
[Foto: IMDb.com]

När jag först fick veta att det skulle göras en fristående fortsättning på Kommissarie Morse, blev jag väldigt glad då Morse är bland det bästa som har gjorts inom kriminalgenren för tv. I Kommissarie Lewis fortsätter Morses tidigare lojala assistent, numera kommissarie Lewis [Kevin Whately] att utreda brott i Oxford. Till sin hjälp har han den unga karismatiska Hathaway [Laurence Fox] som kompletterar den smått buttra Lewis på ett nästan lika bra sätt som Lewis gjorde med Morse.

John Thaw som Chief Inspector MorseKevin Whately som Inspector Lewis
[Foto: IMDb.com]

Morse är värd ett inlägg i sig men jag vill bara kort säga att skådespelaren John Thaws strålande tolkning av denna opera- och alkoholälskande kriminalspecialist med hett temperament som var fenomenal på att lösa brott, är ett kapitel för sig inom tv-historien. Jag tycker att Morse anda vilar över den här fortsättningen. Lewis har axlat manteln på ett bra sätt. Till och med tagit över några av Morse intressen som korsord och opera.

Skådespelaren Kevin Whately som Inspector Robert Lewis gör det med bravur. Han är präglad av åren som har gått. Lite tröttare, an aning mer bitter än han vad han var som ung aspirant. Tidens tand har satt sina spår, speciellt förlusten av sin älskade hustru och sin gamla chef. Lewis saknar Morse men försöker verka i hans anda. Tillsammans med sin yngre kollega får han ny energi och deras samspel gör sig bra både i brottsutredningarna och i tv-format. Jag gillar båda rollkaraktärerna. De kompletterar varandra. Den pragmatiska Lewis, och den intellektuella, tidigare religiösa James Hathaway lyfter fram (för det mesta) varandras bästa sidor.

Kommissarie Lewis har gått i omgångar på olika tv-kanaler. Nu sänds alltså den senast inspelade säsongen i kanal 5 på tisdagar 21.00. Missa inte den här välgjorda brittiska deckaren! Oxfordmiljöerna är slående och ond bråd död gör sig väldigt bra där. Kullerstensgatorna, rosenrabatterna och universitetsområdena samt de pampiga kulturbyggnaderna gör historiens vingslag högst påtagliga. Skådespelarinsatserna känns genuina och kriminalintrigerna ligger på en väl godkänd nivå. Jag ser fram emot kvällens avsnitt av Inspector Lewis!

Laurence Fox & Kevin Whately i Kommissarie Lewis
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Old news is good news

Old News från Creatables hos Enmix
[Foto: Hemmakatten]

Dagens tisdagstema på Fabriken är återvinning och vad kan då vara bättre än att visa den här uppfinningsrika och smarta inredningsprylen. Tidningshållaren Old News av återvunnet spill från tillverkning av tennisbanor. Bakom den här geniala produkten står Creatables. Creatables är ett göteborgsbaserat nätverk som designar produkter av spillmaterial från industrin. Det kreativa nätverket består av både ingenjörer och formgivare som ser möjligheter i det som andra ser som skräp. Ett utmärkt exempel på hur formgivning kan vara bra för miljön. Och för nya idéer och designutvecklingen i Sverige.

Just dessa tidningshållare fotograferade jag i butiken Enmix Vallgatan 15 i Göteborg. Fler återförsäljare av Creatables produkter finns på deras hemsida. Old News finns förutom i grått även i coola färgerna Roland Garros-röd och Wimbledon-grönt.

Old News är den senaste nyheten
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Dagens stilleben

Dagens stilleben hos Hemmakatten
[Foto: Hemmakatten]

Dagens stilleben går i vitt och vinrött. Vacker vit kruka och blomsterarrangemang från Blomsterhuset i Bollebygd. Gillar det frostade äpplet. De vita ulltomtarna får hänga med på ett hörn men vilken dag som helst åker de ner i kartongen med julsaker. Har tröttnat en smula nu. Dessa i vitt är dock toleransen högre emot än deras röda kusiner... Vinröd rund vas från Cult design. Den lilla tavlan i bakgrunden är målad av Anna Hörjel från Aspö.

Nu väntar jag bara på att amaryllisen ska slå ut. Vi hörs!



[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Bara en bok

Pocket-box med härlig läsning
[Foto: Hemmakatten]

När jag tittar tillbaka bland mina inlägg under 2010 märker jag att det var länge sedan jag skrev om någon bok på Hemmakatten. Jag har fyllt på bokhyllorna här hemma så det finns underlag att ta av men i vissa perioder där det är mycket annat i tillvaron får tyvärr läsningen stå tillbaka. Lite synd då jag verkligen gillar att ge mig in i upplevelsen av en riktigt bra bok. En bok är så mycket mer än bara en bok. Det är förströelse, fantasibildande och härligt att gå in i en annan värld och ta del av karaktärer, miljöer och en välskriven story.

Deckare har jag plöjt igenom en del även om jag inte skrivit om dem här, bl.a. den skotska författaren Denise Mina som skriver om en kvinnlig kriminaljournalist. Spännande och god kvalitet. Tänkte nu ta mig tid att läsa lite mer igen och vad passar då bättre än att börja med den här pocket-boxen som jag fick den 24 december? Fyra härliga böcker att se fram emot! Jag inleder med den franska romanen Igelkottens elegans av Muriel Barbery som jag hört mycket gott om. Den har också redan blivit film men jag har bestämt mig för att uppleva boken först. Återkommer!


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Barnaby går i pension

John Nettles som DCI Barnaby
[Foto: Mikael Sjöberg/Expressen.se]

Då var det dags för de sista fyra avsnitten av Morden i Midsomer med skådespelaren John Nettles som Detective Chief Inspector Barnaby. Barnaby har stått i fronten för brottsutredningarna på den engelska landsbygden sedan 1997. Men nu går Barnaby i pension då Nettles har bestämt sig för att sluta och försöka hinna med andra roller innan han blir för gammal. Som 63 år, och i mitt tycke fast förankrad institution som DCI Barnaby, ska det bli intressant att följa hur det går med resten av karriären. Klart jag kan förstå att det finns en längtan att göra något annat efter 13 säsonger i samma tv-produktion men ett vinnande koncept är trots allt ett vinnande koncept.

Visserligen blir det en annan polis i Barnaby-släkten som tar över stafettpinnen, kusin John Barnaby i form av skådespelaren Neil Dudgeon (välkänt ansikte i brittiska crime time-produktioner), men det är trots allt John Nettles som varit navet i denna framgångsika serie. Det blir en tuff uppgift att följa i Nettles spår.

Nåväl, hatten av för John Nettles som spelat denna ömsom gemytlige, ömsom småironiska kriminalkommissarie med bravur. Han har etsat sig fast i den svenska folk(tv)-själen för alltid. Jag tänker verkligen sitta som klistrad de fyra kommande söndagarna. Och jag tänker njuta av denna speciella serie. Insupa det fina landskapet, de engelska karaktärsskådelspelarna, de inte alltid för svåra intrigerna och så klart John Nettles som DCI Barnaby. Tack för den här tiden!

Start ikväll kl 21.00 i SVT1. För dig som inte har möjlighet att titta, finns även Morden i Midsomer på SVT Play.

Morden i Midsomer
[Foto: Mark Bourdillon, från SVT.se]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten

Hjärtligt


[Foto: Hemmakatten]

Jag har märkt att fler och fler hjärtan har smugit sig in i inredningen. Det kanske ni också har gjort som följer mig regelbundet? :) Jag har alltid tyckt att det är sött med hjärtan. Det är en fin form som symboliserar något vackert, men det går i perioder hur mycket dessa hjärtan får vara med i inredningen hemma hos mig. Ibland är det mycket stjärnor, ibland änglar, vid andra tillfällen blommor, stenar eller hav. Men hjärtformen är alltid något som jag återvänder till och som återkommer i inredningsväg, både vad gäller julpynt och i keramik. För tillfället har den tagit ett stadigt grepp om mig och hemmet. Det blir desto tydligare när man samlar flera hjärtan tillsammans. Detta får bli mitt söndsgsbidrag till Fabriken.

Idag får jag träffa syskonbarnen en sväng vilket ska bli givande. Hoppas ni har en skön dag!

Plåthjärta från Nordal, inköpt hos Enmix samt chokladruta från Village.

Choklad från Village
Plåthjärta Nordal från Enmix.
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

PIP Studio

PIP Studio hos Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

PIP Studio är ett holländskt inredningsföretag vars devis är "happy products for happy people", och när jag ser deras underbara sortiment är det bara att hålla med. Produkterna får mig att dra på smilbanden. Färg skapar glädje. Och de lekfulla mönstren är unika i sitt slag. Söta, vackra och humoristiska. Produkterna lämnar verkligen sitt avtryck i de interiörsammanhang de får vara med.

PIP Studio
[Foto: Hemmakatten]

Jag såg dessa fina PIP-alster när jag besökte Blomsterhuset i Bollebygd igår. (En butik jag starkt rekommenderar och kommer att återkomma till med bilder). Koppar, muggar, skålar, tallrikar, allt för en härligt färgsprakande dukning eller fika finns det att välja på hos PIP. I PIP Studios sortiment finns också textilier, tapeter och väskor. De romantiska motiven kan alltså pryda det mesta i ditt hem. Det finns fler ljuvliga ting att upptäcka på PIP Studios hemsida och webbshop.



[Foto: Hemmakatten]

Jag måster erkänna att jag fick hålla stenhårt i plånboken för att inte shoppa loss hos Blomsterhuset, men snart går det inte att hålla emot längre. Längtar verkligen efter en rosa kopp med fågelmönster på till nästa fikastund! Så numera säger Hemmakatten inte bara mjau, utan även PIP! ;)

Blomsterhuset i Bollebygd
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kavalkad

Champagne Pol RogerCrustader med stenbitsrom
[Foto: Hemmakatten]

Gott Nytt 2011!

Nyårsafton blev en riktig matkavalkad med underbart gott att äta och bubblor och välsmakande rött i glaset. Smaklökarna fröjdades hela kvällen. :) Nyårsaftonens middag inleddes med Pol Roger champagne och aptitretare i form av crustader med stenbitsrom, créme fraiche och rödlök. Hummersoppa till förrätt vilken var len som sammet. Varmrätt av grillad (ute ja, på kol!) oxfilé, rödvinssås och krämig potatisgratäng, samt till efterrätt en mörk kubansk chokladmousse. Senare efter tolvslaget en fyllig ostbricka. Voilà!

Jag har inte ätit speciellt mycket idag då jag fortfarande känner mig ganska mätt. Men det blir nog rester vad det lider senare ikväll, och fortsättningen på Stjärnorna på slottet, som började riktigt bra förra helgen. Hoppas ni hade en trevlig nyår vad ni än gjorde! Vi hörs mer utförligt imorgon!

HummersoppaVälfyllt bord
Grillad oxfiléKubansk chokladmousse
[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0