Kryddsmör soltorkad tomat

[Foto: Hemmakatten]
 
Det finns många varianter av kryddsmör. En klassiker är persilja och vitlök. En annan som jag gillar är soltorkad tomat och basilika. Den testades häromkvällen och blev riktigt bra. Smöret smälte över den nygrillade köttbiten och fick det att vattnas i munnen på mig. Och smakade lika gott som det såg ut! Vill du ha starkare karaktär på kryddsmöret kan du vällja soltorkade tomater som är inlagda i olja med vitlök/örter.
 
Recept -  Kryddsmör Soltorkad tomat (8 personer)
 
100 gram smör
100 gram soltorkade tomater
Färsk basilika, mängd efter smak
 
Låt smöret bli rumsvarmt. Finhacka den soltorkade tomaten och rör i. Finhacka basilikan och rör i. Jag lät först smöret stå till sig i en skål i kykskåpet. Sedan lade jag den som en rulle i gladpack och inför serveringen skar jag upp lagom stora bitar från rullen och lade på ett fat. Busenkelt och supergott!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Sommardukning

[Foto: Skönahem.com]
 
Sköna hem bjuder på inspiration vad gäller sommardukningar. Genom att ta in växtriket och matcha med porslin och textilier till exempel. Eller att plocka fram arvegodset eller retroporslinet från fyndhörnor. Matcha och mixa med det du har och ta med naturen. Så kan man väl enkelt sammanfatta det. Här kommer ett smakprov.
 
[Foto: Skönahem.com]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Limesockerkaka med röda vinbär

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag bakade idag i värmen under eftermiddagen. Kanske inte optimalt men ville ändå göra något. Det var skönt att vara hemma i skuggan och vila en smula från solen och klippbad. Vad passar bättre då än att baka? (Även om det blev en aning varmt inomhus). :) Originalreceptet kommer från kocken Leila Lindholm. Hon har jordgubbar och rabarber i som fyllning. Jag hade inte det hemma men plockade färska vinbär från buskarna i trädgården istället. Om du gillar en syrlig kaka är den här perfekt. Ännu godare blir det med en klick vispgrädde eller vaniljsås till.
 
Sockerkaka, ingredienser
  • 3 (ekologiska) ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Skal av 2 lime och saft av 1
Fyllning
  • 5 dl röda vinbär
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vetemjöl

 Smör och ströbröd till formen

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. tillsätt rivet limeskal samt limesaft i smeten.
  6. Blanda vinbären med florsocker och vetemjöl och sedan med smeten.
  7. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  9. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint tårtfat eller ett brödgaller.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Närproducerat

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag är nybliven entusiast vad gäller att odla själv. Men det är för att jag har fått möjlighet till det den här årstiden. Ett grönsaksland där jag kan plantera och odla utifrån eget huvud, och självklart i samråd med ägaren av landet. :) Det växer och frodas som bara den och jag har planterat en andra omgång av sallad, morötter och salladslök som redan har börjat spira och som jag hoppas att det kommer att bli lika mycket skörd på innan det blir kallare. På bilderna syns bänken med ruccola, huvudsallad, salvia och basilika. Salvian köptes som färdiguppdriven, resten är sått från fröpåsar. Timjan i fyrkantig låg kruka har börjat blomma och det har kommit några små tomater på plantorna. Jag jublade inombords när tomatplantorna började blomma för det är ett gott tecken på vad som komma skall, och det visade sig att det kommer att bli tomater nu. Där har jag gjort allt själv från början. Kul detta!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Frukost

[Foto: Hemmakatten]
 
Dagens frukost gick inte av för hackor. Grapefrukt och ett antal goda mackor ackompanjerat med kaffe, te och juice. Jag slogs själv av att jag tyckte bordet såg så vackert och inbjudande ut när det stod där på gräsmattan så jag hämtade kameran och knäppte av några foton. Bered dig på bildfrossa! :) Och nu, ett antal timmar senare är allt uppätet och tidningen genomläst. Just nu är det skuggan som gäller. Antagligen blir det en vända till klipporna för ett dopp men då jag tillbringade många timmar i solen igår, känns svalkan i skuggan idag extra lockande. För värmen är det inget fel på denna måndag om man säger så. Underbart!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Glasflaskor

[Foto: Hemmakatten]
 
Ett tips så här i sommarmiddagstider är att använda glasflaskor till måltidens drycker. Senast blev det vin i den ena, och vatten i den andra. Om man inte har en vinkaraff så kan vinet hällas upp på flaska vilket ser trevligare ut än att ställa bag-in-boxen på bordet... Dessa flaskor kommer från IKEA men det går också att fynda second hand, eller om man rotar i vinden bland arvegodset eller frågar en äldre släkting. Burkar och flaskor av det här slaget minns jag användes frekvent i morföräldrarnas kök. Kul om man kan återanvända det gamla, men som sagt, det småländska varuhuset, och säkert andra butiker, nyproducerar.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lunch


[Foto: Hemmakatten]
 
Till lunch häromdagen tog vi rester från en middag. Det blev en sallad på vattenmelon, fetaost, grön- och ruccolasallad, tomat och gurka. Till det en fänkålstsatsiki. Efterrätten blev enkel, jordgubbar och melon. Lätt och fräscht sådana här varma dagar. Och härligt färgrikt på tallriken.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Torkad lavendel

[Foto: Hemmakatten]
 
Nu när lavendeln börjar blomma över passar jag på att plocka av några blommor för att torka. Jag tänker att jag ska använda dem till bakning här framöver. Jag har ett recept på lavendelbiscotti som jag vill göra igen. Den lilla plastburken med tätslutande lock fungerar bra som lavendelgömma, hade den även till dressing nu när vi var ute i båten. Den är ett fynd från Erikshjälpen och kostade enbart 5 kr.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Dagens stilleben

[Foto: Hemmakatten]
 
Sista lördagen i juli månad inleds med ett blomsterstilleben från trädgården. Luktärtor som jag planterade i våras och som nu står i full blom och sprakar i olika färger. De gula blommorna växer vilt i trädgården och jag vet tyvärr inte vad de heter. Den som känner till namnet får gärna höra av sig. Den höga glasvasen de står i är ett second hand fynd, tennljusstakarna likaså. Vit frostad ljuskopp från Interiör design. 
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Västkusten = Bästkusten

[Foto: Hemmakatten]
 
Nu är jag hemma igen efter några härliga dagar ute i södra skärgården här på Västkusten. Vi åkte till en fin liten ö som var så bra att vi stannade där i tre dagar. Det fanns några boendehus, en fyr, en sopmaja, växtlighet samt mycket fina klippor och badmöjligheter. Ett underbart ställe helt enkelt. Vi grillade middagarna på klipporna och hade det gott. Badade hela dagarna. På vägen dit fiskade vi makrill som sedan stektes och åts som lunch en dag på klipporna. Mums. Allt som allt en mycket fin tur. Och värmen håller i sig. Tropisk natt är att vänta med över 20 grader hela dygnet... Nu är det dags att ta sig till havet och den fläktande brisen. Vi ses!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Sommarlinne

IKEA tycker att vi ska gosa in oss i linne i sommar, och i "systermaterialet" ramie. Och jag kan inte annat än att tycka att det är en bra idé. Det är ett svalt, vackert och hållbart material. De dämpade och ljusa nyanserna känns lugna och mjuka och passar perfekt dessa varma sommarnätter. Men det gäller att man är händig med nål och tråd, tygerna finns bara på metervara.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Grillat

[Foto: Hemmakatten]
 
Grillen används flitigt den här säsongen. Både för att det är så fina kvällar och för att det smakar så gott. Senast grillades det flankstek och majskolvar. Mums! Till detta blev det egen färskpotatis med dill. Vi tog också upp några morötter från landet som smörkokades några minuter. Det finns inte så mycket bättre än färska (egenodlade) primörer. Nu väntar jag bara på att rödbetorna ska bli klara. Tänk dig dem i ugn med lite getost, honung och timjan. Oj, oj, jag längtar!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Förberedelser

[Foto: Hemmakatten]
 
Det blev en bra start denna söndag med frukost på den nya brickan från Linum. Tycker rutigt är somrigt och
fräscht. Här under förmiddagen har det annars förberetts inför den stundande båtturen. Det ska bli varmt och fint väder några dagar så vi ska ge oss ut på havet, och se vad Västkusten har att erbjuda. Jag hoppas att allt ska gå bra. Jag är ju ingen båtmänniska men tycker det är skönt när man väl kommer fram, har lagt till och kan bada och ta det lugnt. Jag intalar mig själv att det ska gå bra. Man kommer långt med flytväst och gott humör. Antar jag!? :) Jag har förberett något inlägg men annars hörs vi om några dagar igen. Ha det gott!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fynd

[Foto: Hemmakatten]
 
När jag senast var på Mio fyndade jag fina sommarservetter till lågt pris. De använder jag nu till måltiderna. Brickan i grått trä känns somrig. Den blev dock en present. Jag lade några böcker i brickan och slog in in cellofan och det såg riktigt trevligt ut. Tyvärr glömde jag ta en bild men "bokbricka" kändes både kul och lite nytt att ge. Tips om du hittar billiga brickor och böcker (second hand eller rea)... Skulle kunna tänka mig att köpa en till bricka att ge bort och denna gång t.ex. fylla med en kokbok, en kruka eller påsar med kryddor, en trädgårdsredskap eller liknande till den matlagnings- och odlingsintresserade.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Nu blommar det!

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag sådde luktärter i början av maj. Först anlade jag en liten rabatt, dvs grävde upp jord och körde till staketet och lade ut i en lång sträng, ca 1 dm bred, som sedan kantades med små stenar. Luktärtfröna lades i blöt ett dygn innan jag sedan planterade dem i jorden med ca 5 cm mellanrum. Nu blommar de i all sin prakt i olika härliga färger. Har ännu inte tagit in dem och satt i vas eller prytt efterrätten med men det är bara en tidsfråga. Den här klätterblomman är perfekt vid ett staket då den blir minst 50 cm hög. Så nu är staketet ännu finare...
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Chokladsockerkaka

[Foto: Hemmakatten]

När det är lite halvdana dagar, ömsom sol, ömsom skugga passar jag på att baka. Nu senast blev det en chokladsockerkaka. Jag ville ju också passa på att använda mitt senaste second hand fynd från Erikshjälpen, ev avlång räfflad kakform. :) Jag kombinerade två recept till följande:
 
Recept 1 sockerkaka, ca 10-15 bitar
Tid: 1 timme
 
Ingredienser
3 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1,5 dl hett vatten

 
Vispa ägg och socker poröst. Blanda i alla torra ingredienser. Låt det smälta smöret svalna och häll i smeten. Vispa in det ordentligt. Häll därefter på det heta vattnet och vispa in ordenligt. Sedan är det dags att hälla smeten i en smörad och bröad form (ska klara 1,5 liter). Grädda i ugnen 175 grader i ca 45 minuter. Känn efter med en sticka om kakan är klar. Jag gräddade kakan ca 10 minuter extra på lägre värme.
 
En klick vispad grädde till bilden ovan hade kompletterat det hela men ibland får man ta vad man haver...
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 
 

Rea

[Foto: Hemmakatten]
 
Många butiker har dragit igång sina sommarreor. Nu finns det alltså chans att göra fynd. Jag var inne en sväng i möbeljätten Mios butik i Västra Frölunda. Här fanns det goda möjligheter att hitta snygga inredningsdetaljer till ytterst humana priser. Här är några av de favoriter som jag såg. Hallonröda stolsdynor, zinkkrukor och ljusslyktor, tavla med budskap, grå träbrickor, trebent coolt sidobord och annat smått och gott.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Laxpaket i folie med ädeloströra

[Foto: Hemmakatten] 
 
Nu kommer en av mina favoriter i folie. Det är fiskpaket i folie som smakar fräscht och gott. Vit fisk fungerar bra, eller som jag tog nu senast lax. Detta är en rätt som går att förbereda ända tills den ska in i ugnen. Bra om man är många eller vill ha mycket klart innan gästerna kommer.
 
Gör så här
  • Ordna folieark i ca 15 X 20 cm.
  • Förkoka färskpotatis, ca 4-6 potatisar per person, som sedan skivas och läggs i botten på foliearken.
  • Lägg sedan strimlad purjolök eller salladslök som nästa lager. Jag tog också lite gräslök från landet.
  • Därefter läggs en bit vit fisk, t.ex. torsk eller långa alternativt lax som nästa lager.
  • Det som gör hela anrättningen är sedan röran som läggs på fisken; crème fraiche blandat med ädelost. Vad gäller proportionerna till röran så uppskattar jag att till en burk creme fraiche på 2 dl behövs det 70 gram ädelost vilket räcker till 3 laxpaket. (Eller två om du gillar mycket sås)
  • Lägg sedan några strimlor soltorkad tomat överst och knyt ihop paketen.
  • Nu är det dags att ställa in paketen på en plåt i ugnen tills fisken är klar. Cirka 200 grader i 15-20 minuter. Eller lägg paketen ungefär samma tid på grillen eller tills fisken är genomstekt.
 Servera med ett friskt vitt vin och en grönsallad.
 
[Foto: Hemmakatten] 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Ny badpir i Askim

[Foto: Hemmakatten]
 
I Askimsbadet har så äntligen den nya badpiren invigts. Harald Treutiger och kommunalrådet Anneli Hultén talade under premiären i fredags så nu är bryggan tillgänglig för alla badare och promenerare. 250 meter lång. Ramper ner i vattnet. Badstegar och sittbänkar. Tycker att man har fått till det så när som på en detalj; en långsmal öppning i bryggan nästan längst ut som lockar till farliga hopp och bad under bryggan, sådant som inte rekommenderas. Får verkligen hoppas att inget händer och att man bygger till ett skyddsräcke runt om snarast. Det inbjuder tyvärr till våghalsigheter som det är just nu. Redan under vår korta vistelse där igår var det två barn som hoppade och var farligt nära att slå i kanten. Annars var det väldigt trevligt att promenera ut på bryggan igår kväll. Det var en del som satt och fikade i kvällssolen eller bara tog sig en promenad eller ett kvällsdopp. Sammantaget är det ändå ett stort lyft för Askimsbadet!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Detaljer

[Foto: Hemmakatten]
 
Den här vackra koppen såg jag senast jag var inne i butiken Rum för inspiration. Vacker och säkert väldigt härlig att dricka ur. Vägde den i handen och provade och det kändes bra. Den får dock vänta till ett annat tillfälle. Kanske kan den bli en present till någon? Tillverkaren är i alla fall Månses design som också finns som webbshop. Även hos Haga hem finns det fina inredningsdetaljer. Gillar lyktorna nedan som även finns i vitt.
 
[Foto: Hemmakatten] 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Citronrulltårta med mascarpone & jordgubbar

[Foto: Hemmakatten]
 
Den här varianten av rulltårta såg jag på TV4:as Nyhetsmorgon som sändes på Midsommarafton och som bakades av systrarna Brydling. Den såg otroligt god ut då och nu vet jag att den även smakar som den ser ut. Jag gillar den här typen av recept/bakverk: Lätt att göra, gott att äta och väldigt trevligt att se på. Perfekt till sommarens fikastunder eller födelsedagar. Och är det så att man inte tycker om citron är det bara att utesluta just den ingrediensen även om jag tycker att det ger en väl avvägd syrlig smak, precis lagom. Och som nästan alla tårtor blir den ännu godare dag två när den har fått stå till sig lite.
 
Recept
 
Ingredienser

Rulltårta (botten)
3 ägg
2 dl strösocker
2 msk grädde (går lika bra med mjölk eller naturell yogurt)
2 dl vetemjöl
1  citron, finrivet skal
1 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Fyllning
300 g mascarpone (jag använde en ask som är på ca 280 gram och det gick bra)
3 msk florsocker
1  citron, finrivet skal
2 dl jordgubbar, delade och lätt sockrade
 
Garnering
1 dl
 jordgubbar till garnering
vispad grädde (detta hoppade jag över men det ser mycket fint ut med grädden på)
 
Gör så här
 
Rulltårta (botten)
Vispa ägg och socker pösigt. 
Tillsätt grädden/mjölken
Blanda ihop vetemjöl, citronskal, vaniljsocker och bakpulver. Sikta eller rör försiktigt ner det i äggsmeten.
Bred ut smeten på plåtar med bakplåtspapper och grädda i ugn på 225 grader i cirka 5 minuter.
Vänd upp på sockrat bakplåtspapper och låt allt svalna.
 
Fyllning
Vispa mascarpone, florsocker och citron till krämig konsistens. 
Ta bort pappret från kakan.
Bred ut ett jämnt lager med kräm och fördela bären på krämen.
Rulla ihop, låt svalna. Garnera med vispad grädde och jordgubbar.  
 
Klart! MUMS! :)
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Tonfisksallad med färskpotatis

[Foto: Hemmakatten]
 
Det blir mycket sallad så här års. Dels för att det finns gott om det i landet, dels för att det är nyttigt och gott. Till middag igår blev det en matig tonfisksallad med sallad och färskpotatis som bas. Det fanns potatis över sedan tidigare och jag värmde på den lite lätt i smör och kryddade med salt, svartpeppar och oregano. Detta lades på salladsbädden tillsammans med tomat, gurka, svarta oliver och så just tonfisk. Sedan hällde jag på en dressing över allt som bestod av 2 msk vitvinsvinäger, 5 msk olivolja, 1 msk fransk senap, salt och svartpeppar. Det smakade himla gott efter några timmar på klipporna med bad och fatet blev renskrapat.

[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Market 29

[Foto: Hemmakatten]
 
Här kommer ett urval på några godbitar som jag såg senast jag besökte inredningsbutiken Market 29. Den ligger bra till i hjärtat av Haga och det är kul att kika in när man strosar i området. Här finns mycket att välja på, tex ljusstakar och coola vaser från Klong, keramik, läckra mattor och mycket prisvärt husgeråd. Väl värt ett besök om du kommer till Göteborg och Haga-kvarteret.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Vi ses väl på Pinterest?

[Foto: Skärmdump från http://www.pinterest.com/hemmakatten ]
 
Ville bara kika in och säga att nu finns Hemmakatten även på Pinterest och där kan du följa mig om du vill. Innehållet är ungefär som på bloggen; bilder som visar inredning, mat, goda fikor, vackra vyer och andra ting och händelser som sätter guldkant på vardagen. Jag har precis börjat med detta men fyller på med foton allt eftersom. Vi ses väl på Pinterest?! :)
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Fänkålstsatsiki

[Foto: Hemmakatten]
 
Tänkte också hinna med ett snabbt mattips denna fredag och det är en ny variant på den klassiska tsatsikin. Jag hittade receptet i ICA Buffé och igår fick jag anledning att prova när vi var några fler till middag. Egentligen ska man väl inte testa något helt nytt i sällskap men jag tänkte att det får bära eller brista. Och resultatet blev som tur var över förväntan. Verkar som om det blev godkänt överlag. Denna fänkålstsatsiki serverades till ugnsbakad lax och färskpotatis men fungerar säkert lika bra till grillat kött. Jag ska prova det vid ett annat tillfälle själv.
 
Recept Fänkålstzatziki (4 personer)
Ansa och dela en fänkål (ca 250 gram). Spara dillen.
Skiva fänkålen tunt och blanda med 1 msk vit balsamvinäger (jag tog vitvinsvinäger då det var det som fanns hemma), och 1 tsk salt. Låt stå i 15 minuter.
Pressa sedan ut vätskan och blanda fänkålen med:
3 dl matyoghurt (10%)
2 finhackade vitlöksklyftor
1,5 tsk honung
1 krm peppar
Garnera med fänkålsdillen. Klart!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Sommarbukett

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag plockade ihop en sommarbukett utifrån vad trädgården har att erbjuda just nu. Det blev en salig blandning av både vildvuxet och planterat; allt från klöverblommor och hundkex till lavendel. Buketten pryder nu det lilla fika/matbordet i trädgården och jag byter ut innehållet allt eftersom. Idag väntar en träff med en väninna och hennes barn. Vi tar oss till stranden med svalkande vindar och vatten. Och så en väl tilltagen fikakorg... Ha en fin fredag!
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Skaldjursmiddag

[Foto: Hemmakatten]
 
Igår blev det en klassisk västkustmiddag med havskräftor, räkor och krabbklor. Hurt gott som helst. Vi hade nybakat grekiskt lantbröd till samt majonnäs, tomat och sallad. Det var länge sedan jag åt skaldjur så det satt väldigt fint. En minst sagt trevlig uppladdning inför semifinalen i fotboll...
 

[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Uterum


[Foto: Hemmakatten]
 
Det finns en del av trädgården som har blivit en favorit, inte bara hos mig utan hos många som vistas här. Det handlar om den lilla stenbänken som har sol hela dagen tills solen går ner. Här kan man sitta och filosofera när dagen börjar nalka sig sitt slut. Här är det skönt att pusta ut, ibland med ett glas vin, ibland bara genom att sitta och njuta av stillheten, den fina stenläggningen och spirande grönska runt om. Just nu har bänken fått sällskap av en ny rosa hortensia som jag hoppas klarar sig bättre än den första. Den ska få rikligt med vatten varje dag. För det behövs ju dagar som dessa. 27 grader i Göteborg idag. Kvavt och varmt. Det kom ett uppfriskande regn här på eftermiddagen som jag hamnade mitt i när jag cyklade hem från en fika med far. En rejäl dusch, men det var så varmt i luften så det var faktiskt rätt skönt. Säkerligen varmare än att bada i havet i alla fall. :)
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Helgrillad kyckling


[Foto: Hemmakatten]
 
Weber har ett bra grilltillbehör för kyckling - Kycklinghållare/Poultry Roaster - som användes häromkvällen. Oj vad saftig och god kycklingen blev. Man sätter kycklingen i behållaren och fyller den med örter och vätska och sedan står den på grillen med lock i minst i timme (tills köttemperaturen överskrider 82 grader). Denna gång fylldes kycklingkråset med 33 cl öl, salvia, timjan, 1 tsk fransk senap, salt och vitpeppar. Enligt receptet som följer med ska kycklingen marineras i flera timmar innan men jag kan säga att det räckte och blev över med smaken genom att göra så här. När kycklingen är färdiggrillad så hälls skyn från behållaren i en kastrull. Den späddes denna gång med 2,5 dl matgrädde och blev till en härlig sås. Egenodlad färskpotatis och dito sallad med mozzarella och tomat serverades till. Mums! 
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Kvällspromenad & Laleh

[Foto: Hemmakatten]
 
Något som jag tycker om den här årstiden är att kvällarna är så ljusa. Och igår var det dessutom rekordvarmt. Det blev en lång kvällspromenad längs havet och det är bara att ta in de vackra vyerna och njuta.
 
Förra veckan tittade jag på Laleh på Liseberg. Den konserten bär jag fortfarande med mig. Hon är ett eget väsen denna vackra unika sångfågel. Med ett eget uttryck och stor integritet. Denna låt - Some die young - och den här - En stund på jorden - och inte minst Live tomorrow - har verkligen fastnat. Listan kan fortsätta en bra bit till men jag stannar här. Sommarens artist enligt mig.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Fika

[Foto: Hemmakatten]
 
Frukosten och eftermiddagsfikan ser ungefär likadana ut, och smakar lika gott! Lite grövre bröd med egenodlad sallad, en vällagrad ost och välrökt skinka. Och sedan en kopp te och sjunka ner i en stol utomhus i trädgården. Idag är det lugna gatan. Får se om det blir någon aktivitet av något slag. Igår inhandlades färdiguppdrivna kryddor, salvia och mynta, som ska planteras ner i grönsakslandet och så ska några blommor flyttas runt och planteras om. Trevliga bestyr... Ha en fin söndag!
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lavendel

[Foto: Hemmakatten]
 
En favorit i trädgården är den ljuvligt doftande lavendeln. Passar bra i kombination med rosor, och så avskräcker doften sniglar, bara en sådan sak. Jag tycker att den är vacker och jag ser fram emot att torka blommorna för att sedan använda i bakning. Det är väldigt gott. Just den här vita korgen med lavendel köpte jag till en vän som inflyttningspresent. Jag är riktigt sugen på att införskaffa något liknande till mig själv. Korgen och prydnaden i (vattenkannan i järn) finns hos Haga hem. Lavendel finns i lika storlekar och priser hos Plantagen.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Utflykt

[Foto: Hemmakatten]
 
En kort men likaväl trevlig utflykt gjordes igår. Vi tog en tur med bilen och svängde först förbi Pias fik & butik som är just som namnet antyder ett café och inredningsbutik. Stilen på objekten som säljs kan väl klassas som amerikansk östkuststil med textilier med ränder och rutor, stilrena ljuslyktor i trärent eller vitt, och så lite lantstil på det. Cafédelen bjuder på både soffgrupp och pinnstolar runt klassiska träbord. Det är charmigt. Och ännu charmigare kan det bli om innergården på baksidan piffas till med grönska, sittmöjligheter och skräp tas bort. Det har potential att bli ett riktigt mysigt smultronställe. Så länge går det bra att slå sig ner inne i butiken eller på framsidan mot den stora vägen. Därefter fortsatte resan till Önnereds brygga och Eskils kanal, en liten ränna som flankeras av små söta sjöbodar.
 
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Storage

 [Foto: Hemmakatten]
 
Den här förvaringsvarianten tilltalar mig. Det kopparfärgade stålet, industrikänsla med den fina lilla skylten. Fungerar alldeles utmärkt för trädgårds- eller kökstillbehör. Ja, frågan är bara var den ska få plats... Snygg är den här vägghängda förvaringskorgen i alla fall. För det är ju tydligt att det är till förvaring den är till för, om nu någon undrar. :) Finns hos butiken Balders hage.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Grekiska miljöer & hus

[Foto: Hemmakatten]
 
Under den mycket härliga semestern på Samos och den lilla byn Votsalakia tog vi många promenader, både till och från den närbelägna stranden, genom ett grönskande landskap till en strand längre bort, men även på huvudgatan genom hela byn. Det finns många fina hus att titta på längs ena vägkanten, och så havet och stranden på andra sidan förstås. Jag tycker om vad jag ser. Utsikten, vyerna, de vackra blommorna och växterna. Jag tittar på bilderna och minns värmen, ljuset och den sköna känslan av att vara på semester! Min favoritbild ser ni här ovan, den vackra blomman i förgrunden och det vita huset med blå dörr i bakgrunden. Jag hade definitivt kunnat tänka mig ett litet kalkstensvitt hus vid Medelhavet, eller vad säger du? :)
 
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Saffransköket

[Foto: Hemmakatten]
 
Det som gjorde att jag plockade till mig den här boken bland alla andra på hyllan i second hand-butiken var titeln. Saffransköket. Det lät exotiskt och väckte min nyfikenhet. Till min glädje visade den sig handla om ett ämne som jag vill läsa mer om; historier och levnadsöden kopplade till ett kulturellt och historiskt område, gärna relaterat till länderna runt israel och övriga mellanöstern, ett intresse som väcktes när jag nyligen läste Morgon i Jenin. Det var en bok som berörde mig djupt. Saffransköket av Yasmin Crowther spelar på samma strängar och engagerar. Återigen är det kvinnor i fokus. Hur Maryam, född i Iran på 50-talet, vägrar följa traditionen och faderns vilja, och hur konsekvenserna av detta påverkar inte bara Maryam utan också många av hennes nära, framför allt den unge man som hon är förtjust i. Och som också får efterdyningar i mer än en generation. Porträttet av Maryam är levande och närgånget. Och man förstår bakgrunden till hennes känsloreaktioner av idag när det förflutna spelas upp. Det är sorgligt att läsa om hur en normalt livfull, levnadsglad personlighet trycks ner och förskjuts. Hur århundraden av traditionella föreställningar läggs som ett ok på hennes axlar och som en blind slöja över omgivningens förnuft. Maryam lyckas mot alla odds skapa sig ett annat liv. I England, i en ny kultur, med en ny familj. Men hennes liv påverkar även nästa generation, nu i form av hennes egen dotter Sara, som också får uppleva konsekvenserna på ett för henne mycket påtagligt och smärtsamt sätt. Saffransköket beskriver den iranska kulturen som jag tror på ett nyanserat sätt. Med sina för- och nackdelar. Och även mustigt med ingående beskrivningar av maten, musiken, naturen och färgerna. Det är en färgstark upplevelse och en tänkvärd bok perfekt till sommarens läsning.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 
 

Färgglatt

[Foto: Hemmakatten]
 
Dessa härligt pastellfärgade äggkopparna såg jag när jag senast besökte Indiska. Väldigt fina tycker jag. Och fungerar även till annat än de tradtionella äggen. Varför inte som mini-vaser till blomster? Designen känner vi ju igen eller hur. Här kopieras det friskt från Iittala och Mariskolooi-skålen som i original också finns i olika storlekar och färger.
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Välkommen 1 juli

[Foto: Hemmakatten]
 
Redan första juli. Vad snabbt tiden går. Jag skulle vilja trycka på pausknappen och kunna stanna tiden nu. Jag gillar årstiden som bäst precis som det är precis just nu. Ljusa dagar och kvällar, värme i luften, grönska runt omkring. Jag vet att det är förgängligt men önskar att våren och sommaren kunde vara lite längre. Stora delar av denna första dag i juli har jag tillbringat i trädgården. Och en smula inomhus när himlen bestämde sig för att öppna sig en stund... Regnet varade inte länge och nu lyser solen igen. Vad skönt det är att sitta med en bok utomhus och läsa, titta upp från boken och låta blicken vila på grönskan runt om. Det finns en hel del att beskåda och njuta av. Här är några motiv från det som spirar och gror runt om mig just nu, och som dessutom ger löften om en god och smakrik framtid/höst.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Lax med kall sås

[Foto: Hemmakatten]
 
Gårdagens middag som gjordes och avnjöts mellan de två åttondelsfinalerna i VM-fotbollen, det gäller att hålla schemat nu, ;) kändes fräsch och god. Finns det något bättre än färskpotatis? Ärligt talat, jag kan äta hur mycket som helst. Två tinade laxskivor åkte in i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter. Jag hade på lite olivolja, salt, vitpeppar och färsk dill. Den kalla såsen består av 2 dl crème fraiche, 1 tsk fransk senap, 2-3 msk färsk dill, saften från en halv citron, lite honung och salt. Och som sagt färskpotatis. Dessutom plockade jag grönkål från landet som jag fräste lätt  i pannan med olivolja med salt och peppar. Dock är detta ingen grönsak som smakmässigt tilltalar mig, men roligt ändå att prova när det är egenodlat.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

RSS 2.0