Limesockerkaka med röda vinbär

[Foto: Hemmakatten]
 
Jag bakade idag i värmen under eftermiddagen. Kanske inte optimalt men ville ändå göra något. Det var skönt att vara hemma i skuggan och vila en smula från solen och klippbad. Vad passar bättre då än att baka? (Även om det blev en aning varmt inomhus). :) Originalreceptet kommer från kocken Leila Lindholm. Hon har jordgubbar och rabarber i som fyllning. Jag hade inte det hemma men plockade färska vinbär från buskarna i trädgården istället. Om du gillar en syrlig kaka är den här perfekt. Ännu godare blir det med en klick vispgrädde eller vaniljsås till.
 
Sockerkaka, ingredienser
  • 3 (ekologiska) ägg
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • Skal av 2 lime och saft av 1
Fyllning
  • 5 dl röda vinbär
  • 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vetemjöl

 Smör och ströbröd till formen

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  3. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
  5. tillsätt rivet limeskal samt limesaft i smeten.
  6. Blanda vinbären med florsocker och vetemjöl och sedan med smeten.
  7. Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
  8. Grädda kakan i mitten av ugnen i 45-60 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
  9. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint tårtfat eller ett brödgaller.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0