Äppelsockerkaka

[Foto: Hemmakatten
Recept Äppelsockerkaka med kanel & mandel
Smet
100 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Smet
100 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl mjölk
Garnering
0,5 msk kanel
2 msk socker
2-3 äpplen
0,5 dl flagad mandel (kan hoppas över)
2-3 msk smör
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget och rör smeten kraftigt några minuter. Tillsätt mjöl, bakpulver och vätska. Blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad ugnssäker form.
Blanda socker och kanel och strö lite av detta över kakan. Lägg på de skalade äppelklyftorna på smeten och strö resten av kanelsockret över. Täck med små klickar av matfett och ev flagad mandel. Grädda i 175 grader ugnsvärme i ca 45 minuter. Låt kakan kallna och server direkt ur formen eller lägg upp på fat. Ev med vispad grädde, glass eller vaniljsås till om du vill.
1,5 dl mjölk
Garnering
0,5 msk kanel
2 msk socker
2-3 äpplen
0,5 dl flagad mandel (kan hoppas över)
2-3 msk smör
Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget och rör smeten kraftigt några minuter. Tillsätt mjöl, bakpulver och vätska. Blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad ugnssäker form.
Blanda socker och kanel och strö lite av detta över kakan. Lägg på de skalade äppelklyftorna på smeten och strö resten av kanelsockret över. Täck med små klickar av matfett och ev flagad mandel. Grädda i 175 grader ugnsvärme i ca 45 minuter. Låt kakan kallna och server direkt ur formen eller lägg upp på fat. Ev med vispad grädde, glass eller vaniljsås till om du vill.

[Foto: Hemmakatten]
Kommentarer
Trackback