Värmande morotssoppa

[Foto: Hemmakatten]
 
Under hösten är det gott och värmande med soppa. Jag gör allt som oftast min tomatsoppa men efter besöket på Condeco blev jag inspirerad att även göra morotssoppa. Jag hade tidigare ett riktigt gott recept från tidningen Lantliv men hur jag än letade hittade jag det inte. Tur att webben finns och att minnet är hyfsat ok. Det blev en blandning av flera recept och reslutatet blev faktiskt ganska bra. Jag grillade två paprikor för att få till en söt smak. Fetaostkrämen till höjer soppan flera snäpp!
 
Ingredienser 4 portioner
ca 1 kg morötter
2 buljongtärningar (tog 1 grönsaks- och 1 hönsbuljongtärning, men 2 grönsakstärningar fungerar bra)
1 liter vatten
2 röda paprikor
Färsk ingefära
1 tsk torkad timjan
2,5 dl matgrädde
Chilipulver eller cayennepeppar (lite)
Vitpeppar (några tag med kvarnen)
 
Gör så här
Sätt ugnen på 225-250 grader.
 
Häll vatten och buljongtärningar i en stor kastrull. Lägg i morötterna som har skalats och finhackats i små bitar. Häll i kryddor och låt koka ett tag.
Under tiden soppan kokar:
- Skölj och kärna ur paprikorna och dela i bitar. Lägg på en plåt med bakplåtspapper med skalsidan uppåt. In i ugnen och låt stå tills skalet blir svart. Ta ut ur ugnen och dra av skalet från paprikorna. Finhacka paprikaköttet och lägg sedan i soppan.
 
- Skala och riv ingefäran. Hur mycket beror på hur starkt du vill ha. Jag tog en bit på ca 3 cm. Häll i soppan. Låt koka några minuter. Ta av kastrullen från värmen. Mixa allt med stavmixer. Ställ tillbaka kastrullen på plattan. Häll i grädden. Värm upp igen. Smaka av. Tillsätt ev mer kryddor. Servera soppan med ett grovt bröd och en vällagrad ost. Och inte minst fetaosröran! Smaklig måltid!
 
(Dag två lade jag i 2 färska tomater hackade i småbitar för att få den ännu matigare. Lät soppan koka upp och mixade sedan igen).
 
Fetaoskräm 4 portioner
ca 110 gram fetaost (ett halvt paket)
1-2 dl gräddfil
vitpeppar
 
Mosa fetaosten i en skål. Rör i gräddfilen tills allt blir en jämn smet (använd mixer om det inte blir tillräckligt jämt). Ta några tag med vitpepparkvarnen. Smaka av. Ställ in i kylen tills soppan är klar.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2013 Hemmakatten
Mina texter & bilder får ej kopieras eller användas utan mitt tillstånd.

Kommentarer
Postat av: Inger

Jag tycker mycket om soppor och skall själva äta jordärtskockssoppa idag. Alltid roligt med nya sopprecept och ditt recept på morotsoppa verkar jättegott. Måste prova det. Tack för omnämnandet i ”Dagens stilleben”. Gillar din blogg jättebra och vill på detta sätt visa min uppskattning. Lycka till med Finalloppet i morgon.

2013-11-01 @ 12:20:33
Postat av: Emilie

Hej!

Vi har uppmärksammat din blogg tack vare kvaliteten på dina goda recept. Vi skulle bli jätteglada om du ville gå med i mytaste.nu så att vi kan länka till din blogg.

Hittarecept.se är en sökmotor som samlar recept från de bästa svenska bloggarna och sajterna. Flera hundra bloggar har redan gått med och dragit nytta av den trafik vi skickar till deras sajter.

För att gå med behöver du bara följa länken här: http://www.mytaste.nu/ga-med-i-matbloggstoppen

Med vänlig hälsning,

Emilie
Mytaste.nu

2013-11-05 @ 11:02:13
URL: http://www.mytaste.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0