Äppelsockerkaka

Hemmakatten bakar äppelsockerkaka
[Foto: Hemmakatten]

Årets äppelskörd inom familjen har varit god så jag har fått ett gäng äpplen hem till mig att göra vad jag vill med. Mycket äppelkaka blir det. Häromdagen ville jag variera bakningen och provade ett annat gott recept: äppelsockerkaka. En mjuk kaka som fungerar till det mesta. Blev ganska nöjd med resultatet och tänker därför dela med mig av receptet här. Jag tycker att den är perfekt att ha till höstkvällarnas fika med te och levande ljus.

Recept Äppelsockerkaka med kanel & mandel

Smet
100 g smör/margarin
2 dl socker
1 ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1, 5 del mjölk/grädde

Garnering
0,5 msk kanel
2 msk socker
2-3 äpplen
0,5 dl flagad mandel
2-3 msk smör

Rör matfett och socker poröst. Tillsätt ägget och rör smeten kraftigt några minuter. Tillsätt mjöl, bakpulver och vätska. Blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i en smord och bröad ugnssäker form.

Blanda socker och kanel och strö lite av detta över kakan. Lägg på de skalade äppelklyftorna på smeten och strö resten av kanelsockret över. Täck med flagad mandel och små klickar av matfett. Grädda i 175 grader ugnsvärme i ca 45 minuter. Låt kakan kallna och server direkt ur formen eller lägg upp på fat. Ev med vispad grädde, glass eller vaniljsås till om du vill.


[Foto: Hemmakatten]

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!


Kommentarer
Postat av: Karin

Låter verkligen gott!

2011-10-11 @ 06:38:44
URL: http://karinolofsson.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0