Evening

Romantiskt drama: EveningClaire Danes i filmen Evening
[Foto: IMDb.com]

Härom kvällen zappade jag av ren slump in på filmen Evening som visades i SVT. Och jag fastnade direkt i detta romantiska drama. Evening har precis ett sådant känsloläge och historia som jag gillar. Det är vemodigt, intensivt, bitterljuv kärlek och en historia där man hela tiden anar katastrofen men ändå blir överraskad när den till slut sker. Och så förhoppningen om ett lyckligt slut, att de älskade ska få varandra, men aningen om att det inte sker blir allt starkare ju längre filmen går...

Handlingen rör sig runt en mycket svårt sjuk äldre kvinna Ann Grant [Vanessa Redgrave] och hennes sista dagar med de nu vuxna döttrarna. På sin dödsbädd minns Ann en händelserik sommarhelg vid havet för många, många år sedan som satte sin prägel på resten av hennes liv. En helg där hon var ungdomligt hoppfull och livet fortfarande låg framför henne. Men en helg där livet ställdes på sin spets i en rad ödesdigra händelser. Havet slår mot klipporna. Hjärtat slår fortare i sitt möte med förälskelsen. Livet och drömmar slås i spillror av några få val.

Fotot slår det mesta. Men det brukar bli vackert och intagande när en film utspelas vid kusten, med brisen och havet påtagligt nära. Snygga tidsenliga kläder och make-up. Inredningen i sommarhuset är precis så som jag själv skulle vilja ha det under semestern. Känslan för detaljer är påtaglig.

Mycket bra skådespeleri som håller handlingen vid liv även vid sjukbädden. Delar av den brittiska skådespelareliten samlas med Vanessa Redgrave, Natasha Richardson (Vanessas dotter i verkligheten också) och Hugh Dancy i spetsen. Klarast lysande stjärnan i filmen är en av mina personliga favoriter, Claire Danes, som den unga Ann, och hon matchas väl av Patrick Wilson som den stora kärleken. Även Toni Collette gör ett fint porträtt av den osäkra, rädda dottern som nu i vuxen ålder behöver fatta ett avgörande beslut om sitt liv och framtid. Hennes mammas berättelse hjälper henne på vägen.

Evening är en finstämd film. Håll näsduken beredd. Och håll hjärtat öppet för när kärleken tittar förbi. Missa inte de avgörande ögonblicken i livet. Ta vara på dem.

Vackert foto i filmen Evening
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0