The Constant Gardener

The Constant GardenerRalph Fiennes i en av sina bästa roller i The Constant Gardener
[Foto: IMDb]

Idag har jag ett riktigt bra filmtips. The Constant Gardener är en dramathriller som bygger på John Le Carrés bok "Den trägne odlaren". I centrum för den spännande handlingen står den brittiska diplomaten Justin Quayle [Ralph Fiennes] och hans unga hustru, hjälparbetaren Tessa [Rachel Weisz]. Deras romans börjar med ögonblicklig attraktion i England, och de flyttar sedan som man och hustru till Kenya. Det är ett kontrasternas land precis som makarna Quayle är kontrasternas par. Han är stillsam, nedtonad och tar diplomatiska samtal och regler på stort allvar. Hon är levnadsglad, hetlevrad och passionerad. I sitt engagemang för Kenyas sjuka barn och kvinnor trampar Tessa många på tårna. Hon rör sig vant mellan bristfälliga sjukstugor och slummens kvarter där hennes glöd och kamp för rättvisa får sitt utlopp. Hennes make Justin har också en passion men den tar sig lugnare uttryck. Han är hängiven, noggrann och tålmodig i sin trädgårdskonst, såväl i den egna odlingen som hos andra. Så långt allt väl. Trots sina olikheter och ibland en kaotisk jobbtillvaro är paret Quayle lyckliga.

The Constant Gardener är en riktigt bra film!Rachel Weisz & Ralp Fiennes
[Foto: IMDb]

Men en dag stöter Tessa på något riktigt obehagligt i sjuklägren. Människor blir oförklarligt sjuka, dör och försvinner spårlöst. Tillsammans med en kenyansk medarbetare börjar hon undersöka vad det egentligen är som pågår. Men nu är Tessa på minerad mark. Det börjar bli farligt. Det är många som vill få stopp på Tessas efterforskningar. Människor med mycket makt vars prestige, framtid och ekonomiska intressen står och faller med att allt får fortsätta som vanligt där mutor, korruption och rävspel tillhör vardagen.

Dramatiken och spänningen är hög filmen igenom. Jag blir väldigt berörd av den. Inte bara av intrigen i sig utan av det afrikanska land filmen kärleksfullt och brutalt skildrar. Storslaget vackert foto av ett land som utnyttjas av utländska intressenter, där varje dag är en kamp för överlevnad. Fenomenalt spel av Fiennes och Weisz. En av de bästa filmer som jag har sett på länge. Det är på sätt och vis en kärlekshistoria rakt igenom men romantiken får stå tillbaka för dramatiken. Helt rätt i detta fall. The Constant Gardener är en toppfilm!

Spänning på hög nivåDramathriller med Racher Weisz
[Foto: IMDb]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0