Stolthet & Fördom

Pride & Prejudice
[Foto: IMDb.com]

Ikväll (sönd) visar TV3 en av mina abslouta favoriter inom den romantiska filmgenren; Stolthet & Fördom. Keira Knightley och Matthew Macfadyen syns i huvudrollerna som Elisabeth Bennet och Mr Fitzwilliam Darcy. Det sprakar och gnistrar mellan dessa två välkända Jane Austen-karaktärer i Knithleys och Macfadyens tappning. Det är verkligen attraktion i luften från första början även om den initialt uttrycks genom verbalt krig. Men de två kommer att genomgå många intriger, förvecklingar, klassåtskillnader och förolämningar innan kärleken segrar. En stor portion stolthet och en rad fördomar ska övervinnas innan de båda får varandra.

Samspelet Knightley och Macfadyen är slående och jag blir riktigt inspirerad. Darcys tal till Elisabeth i hällregnet med utsikt över det böljande engelska landskapet är magnifikt. Elisabeth är en av fem systrar som lever på den södra engelska landsbygden. Målet för döttrarnas mamma är att hitta män, helst rika, att gifta bort dem med. Jane, den äldsta och vackraste dottern faller för Mr Bingley, men då båda är lika blyga och avvaktande får deras kärlekssaga en trög start. Inte blir det bättre av att Mr Darcy lägger sig i och anser Jane vara en alldeles för simpel flicka för sin bästa vän Bingley.

Matthew MacFadyen som Mr Darcy.
[Foto: IMDb.com]

Förutom att lägga sig i andras förhållanden och känslor, har Mr Darcy svårt att dölja sin avsky inför familjen Bennets enklare härkomst och uppträdande. Dock kan han inte låta bli att förundras likväl som förfäras av Elisabeths utstrålning och frimodighet. Hennes svar på tal, verbala motstånd och kvicka repliker skakar om denna överklassman och börjar han inte mjukna så småningom? Men det finns flera hinder på vägen. Darcys rika släktingar och förnäma vänner vill ha ett finger med i spelet när denna man tar sig en hustru. Även Elisabeth har motstridiga känslor inför Darcy. Å ena sidan är han en högmodig man som sätter käppar i hjulet för hennes systers lycka, å andra sidan kan hon inte låta bli att imponeras av hans karisma och envishet.

Stolthet & Fördom är en klassisk roman som alla borde läsa. Och filmen i 2005 års version är underbart välgjord. Otroligt vackert foto, excellent skådespeleri av brittiska aktörer och romantiskt så det förslår. Nu fattas det bara en Mr Darcy i verkligheten också. Lika välartikulerad, karismatisk och romantisk. Men tills dess är filmen Stolthet & Fördom en mycket bra ersättning. Och ska jag vara riktigt ärlig tror jag nog att jag hellre möter honom genom tv-rutan än i verkligheten. Det blir nog alldeles för mycket jobb med en sådan typ av man...;)

Keira Knightley och Matthew Macfadyen
[Foto: IMDb.com]

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0