Destination Karlskrona

Pärlan vid ÖstersjönNära till Europas metropoler!
Karl XI grundade staden

[Foto: Hemmakatten]

Karlskrona
är verkligen staden vid havet. Eller i havet skulle jag väl snarare säga då hela Blekinge-staden är sammanlänkad av 33 olika öar. Vatten överallt, så långt ögat kan nå. Det är betagande. Särskilt sådana här sommardagar då solglittret i det djupblå vattnet nästan bländar mig. Jag rekommenderar verkligen Karlskrona för ett semesterbesök. Särskilt den här årstiden då världskulturarvsstaden visar sig från sin bästa sida. Inte lika kul under regniga höst- och vintermånader då vinden pinar hårt. Det sägs att det då blåser motvind vilket håll man än går åt. Att stadens gator har vindtunnlar inbyggda för att verka så ogästvänligt som möjligt för den eventuella fiende som kan tänkas inta staden. Men som bara plågar stadsinvånarna numera. Men det glömmer vi nu! ;)

Under 1700-talet var Karlskrona Sveriges tredje största stad efter Stockholm och Göteborg. Kronan med kung Karl XI i spetsen hade förlagt stora delar av flottan här för att försvara riket mot yttre fiender som kom sjövägen. Det marina arvet är fortfarande tydligt i byggnader och verksamhet. Men framförallt är det en bestående del av stadens utseende. Och det är vackert så att det smäller. Inte från kanonerna men högt på skalan för de estetiska värdena.

StumholmenBra boläge på Stumholmen
Sjönära är bara förnamnetSikt från Stumholmen till centrumön Trossö
[Foto: Hemmakatten]

Vissa öar har forfarande marin verksamhet och får ej beträdas av allmänheten. Så var det också för en av stadens mest centrala delar, Stumholmen, ända fram till början av 90-talet. Där finns idag ett folkliv av helt annat slag. Trevliga bostäder med bryggan och båten direkt utanför dörren, företag, dagis och inte minst det pampiga Marinmuseum som är ett måste om du är på besök.

Marinmuseum
[Foto: Hemmakatten]

Marinmuseum samsas marinhistoria med stora svenska krigsögonblick till havs. Om du är intresserad av den ryska ubåten som gick på grund i Karlskrona skärgård under mycket ståhej på 80-talet hittar du spännande information om denna händelse på muséet. Muséet har också en fräsch restaurang. Och efter du har njutit av din lunch eller fika inne eller ute på bryggan kan du sedan gå ombord på de olika båtar som nu finns som utställningsobjekt i vattnet bredvid byggnaden. Exempelvis krigsbåten Bremön, en minsvepare från andra världskriget.

Bryggan vid Marinmuseumet där du kan både äta och titta på historiska skeppMarinmuseum i Karlskrona är en riktig sevärdhet
Aktern på BremönBåtutställning på Stumholmen vid Marinmuseumet
Propeller från Korvetten SagaUtsikten utanför Galjonssalen
[Foto: Hemmakatten]

Vackrast på Marinmuseum är för mig ändå galjonssalen som ligger längst ut i byggnaden. Med vidunderlig utsikt genom de höga fönstren. Där ståtar samlingen av flera olika galjonshuvuden från svenska skepp. Slitna, vindpinade, stolta. Tänk vilka äventyr dessa har varit med om...

AmiralitetskyrkanGubben Rosenbom som tar emot pengar till de fattiga
Hans Wachtmeister byggde upp stadenDe marina inslagen är påtagliga...
[Foto: Hemmakatten]

Andra fina sevärdheter som jag bara nämner kort är:
Amiralitetskyrkan - Sveriges äldsta träkyrka
Gubben Rosenbom
Fredrikskyrkan - Belägen på Stortorget som för övrigt är norra Europas största torg. 
Glassiären - Här köps glassar i antal smaker, inte i antal kulor! Som en hel middag ungefär. För under 30 kronor. 
Repslagarbanan - här tillverkades rep till flottans skepp
Kungsholms fort - Utpost som vaktar inloppet till karlskrona sedan 1680.
Drottningskärs kastell på Aspö - Ta Aspöfärjan och kolla runt i den historiska befästningen och ät på den mysiga restaurangen.

Det finns mycket sevärt i Karlskrona med omnejd. Ta god tid på dig att upptäcka allt intressant och vackert. Varför inte ta en tripp till staden i Blekinge i sommar? Då kan du njuta av de sjönära kvarteren, de fina öarna, trevliga restaurangerna och inspirerande inredningsbutiker.

© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer
Postat av: Anonym

Härliga bilder och intressant text /Dun

2010-07-13 @ 14:39:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0