Midsommarbakelse

[Foto: Sköna hem: Helena Lyth]
 
Visst skulle den här smarriga bakelsen bli perfekt som efterrätt till midsommarlunchen eller midsommarmiddagen? Ett smördegspaket med god vaniljkräm och sedan färska svenska jordgubbar på toppen. Mums! Detta recept kommer från Helena Lyth och på Sköna hems hemsida finns fler läckra recept på sommartårtor som passar till midsommar.
 

Ingredienser, 4 bakelser
4 plattor smördeg, tinade
1 ägg 

 

Vaniljkräm 
1 ägg
2 msk strösocker
2 msk smör
2 msk potatismjöl
3 dl mjölk
3tsk vaniljsocker

Jordgubbar eller annan frukt och/eller bär.

 

Gör så här: 

Sätt ugnen på 200 grader. Dela plattorna på mitten, varje platta blir två kvadrater. Skär ena kvadraten till fyra lika remsor. Dessa remsor läggs ovanpå den första kvadraten, som en en ram runt. Vispa lätt till ett ägg och pensla endast remsorna. Baka i ugn i 15 minuter, tills smördegen rest sig och fått fin färg.

Under gräddningen görs vaniljkrämen: I med alla ingredienser förutom vaniljsockret i en tjockbottnad kastrull. Värm nu försiktigt till medeltemperatur, blanda och vispa hela tiden under uppvärmning. Får absolut inte koka för då blir det som äggstanning. Vid första kokbubblan tas kastrullen från värmen och får svalna. Då blandas vaniljsockret i. Ställ i kylen att svalna och tjockna.
Ta ut smördegsbakelserna och låt svalna. Dela jordgubbarna i mindre bitar
Fyll smördegsbakelserna nu med vaniljkrämen och toppa med jordgubbar. Skikta lite florsocker över precis innan servering


Kommentarer
Postat av: Junitjej

Bakelsen ser god ut!

2015-06-18 @ 17:41:24
URL: http://www.junitjejen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0