Recept: Quiche Lorraine

[Foto: Hemmakatten]
 
Dagens middag blev en klassisk fransk paj; quiche lorraine som består av skinka, ost och purjolök och som domineras smakmässigt av kryddblandningen Herbes des Provence. Den består av rosmarin, oregano, timjan och mejram. Förr gjorde jag den här pajen oftare, nu blir det någon gång om året. Men det är lika god varje gång. Och paj är ju så smidigt, även som rester. Bara ta en bit och värma. Perfekt!
 
Recept Quiche Lorraine
 
Pajdeg
2 dl vetemjöl
100 gram vetemjöl
2 tsk kallt vatten
 
Jag brukar göra pajdegen direkt i pajformen för att spara på disk. Häll upp vetemjölet i en hög i formen. Ta smöret direkt från kylskåpet och skär i små bitar ner i mjölet. Smula sönder smöret tillsammans med mjölet. Tillsätt vattnet och knåda till en deg. Pressa ut degen i pajformen och upp på kanterna. Pricka degen med en gaffel. Ställ i ugnen i 200 grader i 15 minuter.
 
Fyllningen
1 purjolök: 1-2 dl
200 gram rökt skinka
3-4 dl riven mellanlagrad ost
3 ägg (om du är äggallergiker, hoppa över äggen och ta enbart 1 dl creme fraiche samt 2 dl mjölk totalt)
3-4 dl mjölk (alt 3 dl grädde)
1 msk herbes des provence
paprikakrydda
salt
1 krm svartpeppar
 
Under tiden som pajdegen gräddas gör fyllningen. Finhacka och stek purjolöken mjuk i olivolja. Finhacka skinkan och häll i stekpannan för att mjuka upp den lite. Svartpeppra. Häll sedan allt i pajskalet. Ta fram en bunke där du knäcker äggen. Tillsätt mjölken, kryddor och ost. Denna gång hade jag bara 200 gram riven ost så jag tog 1 dl fetaost för att det skulle räcka. Häll stanningen över skinkan/purjolöken. Krydda ev på lite extra franska kryddor. Grädda i ugnen i 225 grader i ca 15-20 minuter eller tills stanningen är fast.
 
Servera med en god sallad och vinegrette.
 
[Foto: Hemmakatten]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0