The Mentalist

[Foto: Skärmdumpar från IMDB.com]
 
Äntligen är han tillbaka! Fräschingen Patrick Jane [Simon Baker] som The Mentalist som löser kriminalbrott på ovanliga sätt med sina högst ovanliga gåvor. Med hjälp av avläsning av människors kroppsspråk, tal, ordval, gester, kläder och beteende lyckas han för det mesta få fatt i sanningen. En gåva tycker många men Jane själv ser det inte alltid så. Under många år har Jane hjälpt ett team agenter inom CBI - Criminal Bureau of Investigation - lösa mord, bara för att själv kunna vara nära den utredning och lösa det brott som har haft allra störst påverkan på hans liv, nämligen mordet på hans hustru och dotter. Ett bestialiskt brott som begicks av seriemördaren Red John. Och som sedan dess har gäckat Jane med flera nya mord för att psyka honom. I det senaste avsnittet fick då till sist Jane äntligen sin hämnd. Han lyckades slutligen få fast och döda sin familjs baneman. Och därmed blev han en efterlyst man i hela USA.
 
När nu säsong sex forsätter och denna omgångs avsnitt börjar har nästan två år gått sedan Jane dödade Red John. Jane lever i landsflykt och försöker lämna allt bakom sig. Hans tidigare CBI-kollegor, med agent Lisbon [Robin Tunney] i spetsen, som hade blivit som hans familj under åren tillsammans, är skingrade och har nya arbeten. Men så blir Jane funnen och uppsökt av FBI. De vill ha hem honom igen för att han återigen ska tjänstgöra, denna gång för FBI:s räkning. Jane tvekar. Vill han verkligen tillbaka till allt igen? Tillbaka till morden, våldet och människors mörka sidor. Till den värld som slukade honom helt i så många år? Han får lite hjälp på traven att bestämma sig. I samband med att han blir uppsökt i sin fristad möter han också en trevlig amerikansk kvinna som är där på semester. De klickar och tillbringar tid ihop. När hon sedan åker tillbaka till USA lämnar hon ett tomrum efter sig och Jane bestämmer sig trots allt för att det finns tillräckligt med skäl för att åka tillbaka. Men det är hans krav som gäller för att att det överhuvdtaget ska bli aktuellt. Han vill återigen arbeta med agent Lisbon och alla åtal mot honom ska avskrivas. FBI säger OK och Jane reser tillbaka till USA. Men väl där och i första mötet med FBI för att formalisera avtalet visar det sig att Jane är lurad. Han måste jobba i fem år med FBI, han blir bara villkorligt frigiven och kan när som helst, till FBI:s godtycke, slängas i fängelse. Och den sympatiska kvinnan han mötte visar sig tillhöra FBI, och är en del av komplotten... Och på den vägen rullar serien vidare!
 
The Mentalist är en av mina favoritserier. Jag tycker om skådespelarna, intrigerna, de psykologiska aspekterna och så finns det rätt mycket humor mellan varven. Det är mycket underhållande trots att det är en kriminalserie. Men den är en "snäll" sådan. The Mentalist visas i TV3, onsdagar kl 20.00. Jag sitter bänkad!
 
[Simon Baker och Robin Tunney i The Mentalist]
[Owain Yeoman, Tim Kang och Amanda Righetti som CBI-agenter i The Mentalist]
[Emily Swallow t.v. som det senaste tillskottet i serien samt Robin Tunney]
[Alla foton: Skärmdumpar från IMDB.com]
 
© COPYRIGHT 2014 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0