Filmtips: The Reader

Kate Winslet & David Kross i filmen The Reader
[Foto: Hemmakatten, på filmens dvd-omslag]

Ikväll (sönd) kl 21.00 visas en av de bättre filmer som jag har sett. Kate Winslet är superb och även de andra skådespelarna håller toppklass. Då filmen visas på TV4 gäller det bara att orka med alla reklamavbrott, nyheter, sport och väder... Jag tror det blir en aning för sent för min egen del men jag rekommenderar verkligen The Reader. Jag skrev en recension när jag såg den första gången 2009. Här kommer den så du vet vad filmen handlar om:

Hemmakatten recenserar The Reader
"Det har redan skrivits hyllmeter om filmen The Reader, men den är så pass bra att jag inte kan låta bli att nämna några ord. Den är väl värd att skriva om, och väl värd att ses. Inte minst för Kate Winslets skull. Hon är en aktris som alltid gör välgjorda rolltolkningar. Hennes gestaltning av rollfiguren tyskan Hanna Schmitz i The Reader är inget undantag. Det är nerv, närgånget och spännande. Hela tiden med en underliggande känsla av obehag. Det kryper under huden, och Winslet har aldrig varit bättre. Helt förtjänstfullt fick hon en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll 2009.

Filmen börjar några år efter andra världskriget, i en liten stad i Tyskland. Den unga studenten Michael Berg [tysken David Kross, född 1990] får av en slump hjälp av den äldre Hanna [Winslet] vilket blir inledningen på en passionerad och komplicerad relation. Svårt att säga om det verkligen är en kärleksrelation. På något sätt är det nog ändå det, i alla fall för den unga Michael. Vad Hanna känner och vill ha ut av relationen är mer svårtydigt. Hon bär på en ful hemlighet som skapar känslomässig distans. Men ändå vågar hon stundtals hänge sig åt Michaels upptäcksfärd av henne. Det hudlösa spelet accentueras av det intensiva fotot. De bleka färgerna i Hannas lägenhet, där Hanna och Michael träffas i smyg, lyfter fram och konstrasterar mot det känslostarka dramat dem emellan.

Kate Winslet & Ralph Fiennes i filmen The Reader
[Foto: Hemmakatten, på filmens dvd-omslag]

Plötsligt bryter Hanna relationen. Hon försvinner spårlöst och Michael står där själv med alla sina känslor. Några år senare kommer stormen. Obevekligt bestraffande och hård. Hanna får betala priset av sin hemlighet och skammen runt den. För Michael, som sakta förstår vad det handlar om, blir det en svår inre konflikt. Ska han avslöja Hannas hemlighet och hjälpa henne, eller ska deras kärlekshistoria blekna bort i anonymitet och tystnad och Hanna få sitt straff?

The Reader är klart sevärd även om jag hela tiden känner mig kluven till handlingen och karaktären Hanna Schmitz. Det är svårt att känna någon sympati för Hanna, oavsett tragiska omständigheter. The Reader lämnar ett visst mått av illamående som jag har svårt att skaka av mig på flera dagar. Ett bevis på hur bra Winslet spelar. The Reader är en film med många bottnar. Se den. Och var beredd på att bli berörd."

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten


Kommentarer
Postat av: Gabriella Petkovic

tack :) jadå, hoppas desamma för dig

2011-10-23 @ 20:38:13
URL: http://fashionsoul.blogg.se/
Postat av: Barnens Hjältar

Tack, den verkar riktigt bra. Synd att jag missade den. Önskar dig en bra start på veckan!

2011-10-23 @ 22:57:13
URL: http://barnenshjaltar.blogg.se/
Postat av: Ann

Riktigt bra film.

2011-10-25 @ 10:31:13
URL: http://www.vvs-centralen.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0