Lunchpaj


[Foto: Hemmakatten]

En god paj till lunch blev det idag; en vegetarisk variant med färsk bladspenat, soltorkade tomater, oliver och fetaost. För mig är detta en favorit som jag gör ibland. En fräsch sallad till och saken är biff som det brukar heta. Pajen är enkel att göra och det är skönt att ha rester som bara går att värma några dagar framöver. Hoppas att du får en fin helg för övrigt!

Feta-spenat paj

Pajdeg till matpaj
2 dl vetemjöl
100 gram smör eller margarin
2 msk iskallt vatten

Blanda mjöl och smör (skuret i skivor) direkt i pajformen. Arbeta ihop till smulig deg. Tillsätt vatten och knåda till fast deg. Kavla/tryck ut degen i pajformen och tumma fast kanterna mot formen. Pricka skalet med en gaffel.
Grädda 15 min i 200 grader

Fyllning
Fräs en stor påse färsk spenat tillsammans med en halv gul lök. Färsk spenat kan ersättas med ett paket bladspenat. Lägg i pajskalet. Lägg sedan över ett lager hackade soltorkade tomater. Hacka 10-15 svarta oliver och lägg ett lager i formen. Smula över 200-250 gram fetaost.

Äggstanning
Vispa ihop äggstanning och häll över pajen. Äggstanningen ska bestå av 3 ägg, 4 dl mjölk, 1 tsk salt (kan dras ner då både oliver och fetaost är salta), 1/2 tsk svartpeppar samt 1-2 msk torkad oregano.

Grädda pajen i ca 45 min i 175 grader. Kan ta längre tid, det viktiga är att äggstanningen har "stannat".

Ursprungsreceptet kommer från Systrarna Voltaires kokbok men jag har "hottat" till det en smula.

© COPYRIGHT 2011 Hemmakatten
Om du vill låna mina bilder, glöm inte att fråga först och länka till Hemmakatten!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Mums vad gott!

2011-11-26 @ 03:51:27
URL: http://karinolofsson.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0