Allt är möjligt

Allt är möjligt - En välfärdsdagbok av Åsa Moberg
[Foto: Hemmakatten]

Allt är möjligt - En välfärdsdagbok av Åsa Moberg är en bok som är klok, inspirerande och upplysande. Moberg skriver dagbok under sex månader och granskar den svenska välfärden ur olika perspektiv. Hon tar upp vad media belyser, politikers uttalanden och bjuder på många goda exempel på hur man kan ge vård och omsorg på ett respektfullt och vänligt sätt där både medarbetare inom omsorgen samt omsorgstagarna mår bra.

Strålkastarljuset riktas mot fel och uppenbara brister men framför allt mot engagemang och bra idéer på hur vård kan erbjudas och fungera på både ett s.k. kostnadseffektivt och omhändertagande sätt som gör alla inblandade nöjda. Det är märkligt ändå hur det fungerar, eller rättare sagt inte fungerar, på många håll i landet. Varför är det så svårt att erbjuda välfärd - sjukvård och omsorg - som tar hänsyn till vårdtagarens behov, mänskliga likaväl som hälsofrämjande behov, i dagens samhälle? Bevisligen finns det flera företag, organisationer och vårdinrättningar som klarar av detta med elegans. Där personalen är nöjd, klienterna/patienterna är nöjda och budgeten kan hållas. Hur svårt kan det vara att applicera dessa goda exempel på storskalig nivå? Jag blir frustrerad, arg, beklämd, engagerad och inte minst hoppfull när jag läser Åsa Mobergs välfärdsdagbok. Moberg har verkligen efter många romaner hittat hem i den här genren där samhällsanalys kombineras med ett berättande språk och illustrativa exempel. Exempel där goda idéer har förverkligats och fått genomslag för människor som är som mest utsatta. Fina framgångar och konkreta exempel från verkligheten som verkligen bör lyftas fram och bli en välfärdsmodell för hela Sverige.

Allt är möjligt - En välfärdsdagbok hoppas jag kan tas in som kurslitteratur på alla utbildningar inom alla omsorgsyrken, inte minst läkarlinjen, där många behöver lära sig bemöta hela patienten och inte bara kroppsliga symptom. Politiker bör läsa boken. Yrkesmänniskor inom vården bör läsa den. Och om du är intresserad av välfärd, hur sjukvården och omsorg faktiskt kan fungera, är denna bok ett måste.

För mig ger Allt är möjligt - En välfärdsdagbok stor behållning. Jag undrar bara när politiker och beslutsfattare inom sjukvården ska förstå att du kan inte sätta pengarna först hela tiden utan måste utgå från vårdtagarnas behov och sedan skapa en organisation runt detta där medarbetare och vårdtagare trivs, och där behandlingar och undersökningar görs på ett framgångsrikt och respektfullt sätt. När ska poletten trilla ner? Att envist hålla fast vid siffror och utgå från en budget utan att vara flexibel inför de förändringar i samhälle och i vårdbehov som ständigt pågår, är nära på enfaldigt. Det går nämligen att både hålla budget och få en verksamhet som fungerar. Det visas tydligt i denna bok. Dags för förändring! Dags att läsa Allt är möjligt - En välfärdsdagbok!

Några citat ur boken:
"Kombinationen av kompetens för kroppssjukvård och psykiatrisk vård är sällsynt, men kropp och själ envisas med att höra ihop, hur mycket 1900-talets industriella vårdorganisatörer än hoppades att det inte skulle vara så. `Vi är faktiskt hela människor. Om jag har ont i armen eller andnöd så påverkar det allt´."

"`Stockholms beslut att öppna för nationella adoptioner är starten på en viktig process där barns rätt till kapabla föräldrar börjar väga tyngre än föräldrars rätt till sina barn´... Ulf Kristersson (M)."

" Sverige borde kunna exportera äldreomsorgskoncept över hela världen. Vi är duktiga på organisation. Sedan kunde vi importera kunskap i konsten att bemöta människor, för det är vi inte bra på."


© COPYRIGHT 2010 Hemmakatten

Kommentarer
Postat av: Dun

Intressant ämne, bra skrivet!

2010-03-18 @ 22:19:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0