The closer

Serien The Closer löser brott i LA.
[Foto: Hemmakatten, på DVD-omslaget]

Den tuffa kriminalaren Brenda Leigh Johnson börjar som polischef i Los Angeles. Med sin utpräglade sydstatsdialekt, rättframma och ofta buffliga sätt skaffar hon sig fort många ovänner inom kåren. Men ingen kan slå henne på fingrarna vad gäller jobbet. Efter specialutbildning inom CIA och flera års kriminalarbete har hon utvecklat en vinnande förhörsteknik. Och som skicklig mordutredare vet hon hur ett fall ska lösas. Hon är en "avslutare". Brenda tillsätts som ansvarig för en nybildad avdelning som har till uppgift att ta sig an svåra och viktiga mordfall.

Hennes ledarstil uppskattas inledningsvis inte av de erfarna inspektörer hon har i sin grupp. De är vana vid en mer grabbig stil och en del tar till fula knep för att få bort henne. Men ju längre tiden går och de ser henne i arbete inser de hennes begåvning. Sakta vinner hon deras respekt. Eller som hon själv uttrycker det i inledningen när alla i hennes grupp lämnar in sina avskedsansökningar som protest mot att hon handplockades som chef: "när de väl lär känna mig kommer de få en helt annan anledning att hata mig".

Kyra Sedgwick spelar briljant i The Closer.
[Foto: Hemmakatten]

Den amerikanska serien The Closer är samhällskritisk och lättsam på samma gång när den närgånget följer en stark kvinna som leder en mordkommission i en utpräglat manlig, tungrodd och hierarkisk organisation. Staden Los Angeles bildar en effektfull bakgrund till kriminalarbetet där baksidan av Hollywood-glamoren skildras i allt från gängproblem, trafficking, droguppgörelser och framför allt genom mord. Jag ser vissa beröringspunkter med den danska serien "Mordkommissionen" och brittiska "I mördarens spår", båda excellenta på sitt sätt. The Closer har dock något de inte har. Nämligen Kyra Sedgwick. Sedgwick i rollen som polischef Brenda Leigh Johnson har en karisma som slår det mesta. Som en modern Scarlett O´Hara. Egensinnig och med flera lager skinn på näsan.

The Closer har allt jag gillar med en bra serie; kriminalgåtor, starka personligheter, humor och rappa repliker. Och inte minst riktigt bra skådespelare. Kyra Sedgwick är en förebild i sitt sätt att gestalta karriärkvinnan som inte drar sig för att ta till hårda nypor men som samtidigt har en skör sida och en del ouppklarat i sitt privatliv. Allt skildrat med värme och förståelse.

Rekommenderas! Finns på DVD. Fjärde säsongen kom precis ut.


© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0