Söndagstv

Ikväll (söndag) är det kvinnorna som dominerar och regerar på tv. I alla fall i de program som jag tycker lockar med bra innehåll och duktiga skådespelerskor. Alla berör på något sätt, med skratt, smärta eller finurlighet.

Underbar & älskad av alla
[Foto: CDON.COM]

Först ut är filmen Underbar och älskad av alla, kl 21.00, TV4. Denna svenska komedi från 2007 bygger på Martina Haags bok med samma namn. Och hon spelar själv huvudrollen i filmen. Bra jobbat Haag! Jag är ett stort fan av Haags litterära skapelser som alla har djup förankring i kvinnors känslor och vardag med alla dess bestyr. Det skildras alltid med varm humor och härlig ironi. Jag har tidigare recenserat boken I en annan del av Bromma, som är uppföljaren till Underbar och älskad av alla.

Underbar och älskad av alla handlar om Bella som är mitt uppe i en rätt misslyckad skådespelarkarriär. Men så kommer det som verkar bli hennes stora genombrott. En roll på Dramaten! Enda kruxet är att rollen kräver professionella akrobatfärdigheter, vilket Bella har intygat att hon besitter. Men gissa hur det står till? Just det, hon kan knappt slå en kullerbytta. Riktigt rolig film som driver med skådespelare och den tuffa bransch och tillvaro det innebär att försöka göra sig en karriär inom film och teater. Det blir knäckebröd och pasta mer än en gång i veckan. Trevlig att titta på är också den charmiga dansken Nikolaj Coster-Waldau, som filmens Bella faller pladask för. På mer än ett sätt...Reine Brynolfsson som sig själv är en höjdare. Missa inte!


Damernas Detektivbyrå
[Foto: SVT]
 
Samma tid fast i en annan kanal, närmare bestämt SVT1 visas Damernas detektivbyrå
Det är seriestart och vi får i sju delar följa ingen mindre än den frodiga Precious Ramotswe som startar Botswanas enda kvinnliga detektivbyrå. Fröken Precious [Jill Scott] har sina helt egna metoder att lösa brott. Glöm CSI och Kommissarie Morse, här är det naturlagar, kvinnlig intuition och finurlighet som står i centrum. Och en himla massa tedrickande. En kopp Rooibos samlar tankarna och hjälper hjärnan att komma igång. Inte helt olikt de brittiska kriminalserierna på den fronten, även om tesorten är en annan. Det är putslustiga berättelser, ovanliga karaktärer skildrat med en värme som inte bara har med tedrickandet att göra. En serie som sprider glädje och som sätter människor, inte brottet, i centrum. Bygger på Alexander McCall Smiths bästsäljande böcker.

Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter
[Foto: amazon.com]

Kvällens sista kvinnor huserar på TV3, med start kl 23.05. Då börjar den amerikanska dramakomedin Ya-Ya-flickornas gudomliga hemligheter från 2002. Även här ligger en succéroman till grund. Boken är bättre än filmen men jag tycker filmatiseringen är helt OK och framförallt gillar jag temat - att kvinnor i vänskap håller ihop i vått och torrt. Är lojala och stöttar varandra. Men när är det dags att bryta lojaliteten? När familjen och barnen mår dåligt? Filmen handlar om en dotters [Sandra Bullock] uppgörelse med sin barndom, och i synnerhet sin komplicerade mor [Ellen Burstyn]. En mamma som har gjort det svårt för för sina barn då hon tagit ut sin frustration över livet och sin situation på dem. Den framgångsrika regissören Siddalee behöver hitta lösningen på sina nutida problem i det förlutnas hemliga rum genom att konfrontera sin mor Vivi. Vivi är dock inte alls med på noterna, men då kommer Ya-Ya-flickorna till undsättning. Vivis väninnor sedan många år medlar och berättar Vivis historia. Många tillbakablickar görs till söderns varma Louisiana och scenerna därifrån är filmens bästa. Ashley Judd gör ett starkt porträtt av Vivi som ung. Fina skådespelarinsatser även från Maggie Smith, Fionnula Flanagan samt James Garner.

OBS! Senarelagd visning till kl 01.00. Hyr den istället.

© COPYRIGHT 2009 Hemmakatten


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0